«Боруссія» М – Збірна України. Вечір дебютантів та перший крок до мети. Товариський матч

Через майже три місяці після повномасштабного вторгнення рф у футбольних вболівальників з’явилася можливість переключити свою увагу з моніторингу неприємних новин на виступи головної команди країни. Якщо товариські матчі «Динамо» та «Шахтаря» були більш символічними та проходили під гаслом благодійності, то поєдинки збірної можна сміливо називати саме «спарингами». Кияни та «гірники» не готувались до офіційних змагань, а команда Олександра Петракова – лише починає свою підготовку до неймовірно важливого матчу. Відбір на чемпіонат світу проти Шотландії та, дай Бог, Уельсу – об’єкт уваги як для спортивного життя країни, так і культурного. Футболісти неодноразово розповідали, як захисники України з передових позицій на фронті просять їх докласти всіх зусиль та потрапити на Мундіаль, порадувати людей.

Embed from Getty Images

Тому, починаючи з минулого тижня більшість прихильників футболу активно слідкує за тренувальним процесом збірної в Словенії. Знову «нишпорити» в тому, як все проходить, бажання немає. От чесно. Негативних моментів вдосталь, але зараз явно не час влаштовувати розбір польотів. Тут мова могла піти і про непорозуміння з «Динамо», і про відсутність організованих спарингів, чим повинна була ще місяць тому зайнятися УАФ, і тому подібне… Ми ж наголосимо на основному.

На цей момент збір в розташуванні національної команди знаходяться лише представники українського чемпіонату. Тренерський штаб викликав 23 гравця, але троє з них в Німеччину на першу товариську зустріч в рамках підготовки до кваліфікації не відправилися. Точніше, не відправилося двоє, а один залишився поза заявкою. Циганков досі відновлюється в Словенії після пошкодження, Гуцуляк найближчим часом полетить додому через більш серйозну травму, а Трубін поки програв конкуренцію Бущану, П’ятову та Різнику.

Що стосується легіонерів, то всі вони приєднаються після закінчення регулярних європейських чемпіонатів. Попередньо – близько 23 травня. Остаточний список викликаних футболістів Петраков оголосить в четвер, 12 травня. Скоріш за все, обійдеться без сюрпризів.

Ну а в середу багато хто з нетерпінням чекав на матч з «Боруссією» Менхенгладбах, це була ледь не головна подія того вечора. Цікаво, що в Німеччині збірну та фанів прийняли найкращим чином. Українцям дозволили безкоштовно відвідати стадіон, а виручені кошти за квитки місцевих глядачів будуть відправлені в фонд United24, який допомагає людям, що постраждали від війни.

Офіційна частина позаду, то ж необхідно розглянути спортивну складову цього матчу. В контексті дуелі з Шотландією – це найважливіший аспект. Тим більше, Петраков повідомив, що вибір «Боруссії» в якості спаринг-партнера – це продуманий хід. Мовляв, цей колектив Бундесліги по своєму стилю гри дуже схожий саме на шотландську збірну.

«Боруссія» М – Збірна України 1:2

Голи: Носс (14) – Мудрик (9), Піхальонок (82)

«Боруссія»: Зоммер (Сіппель, 46); Гінтер (Лайнер, 46), Фрідріх (Бенсабаіні, 46), Ельведі (Мусель, 46); Скаллі, Рейтц, Хофманн (Нетц, 46), Херманн (Емболо, 46); Носс (Нойхаус, 46), Штіндль (Коне, 46); Плеа (Беннеттс, 46)

Україна: Бущан (Різник, 46); Конопля (Попов, 46), Забарний, Матвієнко, Караваєв; Сидорчук, Степаненко (Піхальонок, 79); Шапаренко (Сирота, 79), Буяльський (Бондар, 46), Мудрик (Булеца, 69); Бєсєдін (Шармаш, 69)

Чесно кажучи, стартовий склад не здивував. Враховуючи наявний підбір виконавців, чогось подібного й слід було очікувати. Тому, не потрібно дивуватися Караваєву на лівому фланзі оборони. Поки не приїхали легіонери, це дійсно один з небагатьох варіантів. Номінального латераля немає, а жертвувати Матвієнком, який звик до гри в центрі, тренерський штаб не став. Також Петраков довірився Забарному, який не зовсім впевнено виглядав в контрольних поєдинках за «Динамо». Але, ставити недосвідченого та емоційного Попова – теж поки не найкращий вихід. Несподіванкою можна хіба що назвати присутність в основі Бєсєдіна, а не Довбика. З іншої сторони, саме Бєсєдін регулярно забивав за киян в спарингах. Також цікаво, що на правому фланзі повинен був діяти або Шапаренко, або Буяльський. Булеца залишився в запасі. Ну і, звісно, дебютний матч в футболці збірної проводив Мудрик.

Стартові хвилини зустрічі стали бенефісом Мудрика. Постійні ривки, спроби дриблінгу, участь в єдиноборствах. Така наснага дебютанта дала свої плоди – Михайло підкараулив помилку Зоммера та закотив м’яч в пусті ворота, 0:1! Здається, позиція лівого вінгера в збірній тепер проблемною не буде.

Якщо аналізувати загальну картину гри, то «Боруссія» запропонувала нам саме те, що запропонує Шотландія. Добре, що все зараз «синьо-жовті» провели спаринг з опонентом, який високо пресингує. Саме так, до речі, й влетів гол в наші ворота. Правда, тут слід відмітити, що помилився Конопля, який навряд чи буде опцією при виборі складу на офіційні матчі. А поки – 1:1. Якщо говорити про інших гравців, то особливих проблем з переходом в атаку не було. Якщо суперник дійсно зажимав в окремо взятих зонах, то українці не цуралися нагороджувати пасами Бущана.

Однак, більш організованим та дисциплінованим колективом виглядала саме «Боруссія». Це зрозуміло, враховуючи постійно ігрову практику в Бундеслізі. Наступи України ж будувалися через фланги, де продовжував феєрити Мудрик. Саме він наприкінці тайму вивів на рандеву з голкіпером Шапаренка, але Зоммер врятував від пропущеного голу. На полі загубився Бєсєдін, це з негативних спостережень. Одним словом, Петракову було над чим подумати в перерві. Але його бачення гри збірної питань не викликає, з осені нічого не змінилося – динаміка, швидкі атаки, акцент на фланги та менше контролю м’яча в опорній зоні.

З початком другої половини зустрічі Петраков зняв Коноплю та Буяльського. Збірна перейшла на 5-4-1 зі всього лише двома гравцями атакувального плану (+можливо Шапаренко). Своєрідний косплей на «Атлетіко», але в матчах відбору може знадобитися. Як мінімум, на випадок переваги в рахунку за 10 хвилин до кінця поєдинків.

Якщо ж порівнювати обидва тайми, то другий вийшов менш насиченим. На це вплинула і заміна Мудрика, і тактичні зміни. Хоча, в «Боруссії» були нагоди, щоб цю гру активізувати – чергова обрізка «синьо-жовтих» (цього разу Бондар) призвела до шокуючого промаху форварда німців, а Попов на пару з Різником часом заставляли понервувати партнерів передачами біля власних воріт. Не з’явився на полі Довбик, що може означити пошкодження… Але потрібно чекати пояснень від Петракова. З моментів України після перерви можна відзначити три епізоди – два дальніх удари Сидорчука та кутовий на 81-й хвилині. Ще був сольний прохід Мудрика, але молодий вінгер в тому епізоді загнав себе в глухий кут. Здавалося, все йде до нічиєї, але цьому вечору судилося називатися «вечір дебютів» – Піхальонок з пасу Гармаша забив перший гол в футболці національної команди. Перемога 2:1 – хороший початок. Сподіваємося, що далі – більше.

Новости партнеров

Комментарии: