Александр БАНДУРКО: «Мы впервые приграшаем зарубежных рефери и делаем это исключительно в рамках программы УЕФА»

29 травня 2005 року на поле НСК «Олімпійський» вийдуть фіналісти Кубку України з футболу сезону 2004/2005 – команди «Шахтар» і «Динамо». Цей матч не потребує представлення. Вболівальники вітчизняного футболу, котрі мешкають у Києві й Донецьку, намагатимуться приїхати цього вечора на стадіон, а ті, кому не дістанеться заповітний квиток, обов’язково переглянуть двобій по телевізору. Рейтинг цієї телевізійної трансляції, без сумніву, буде одним з найвищих. Адже зустрічаються лідери українського футболу.

Сьогодні на сторінках друкованих видань дискутується не тільки ймовірний результат гри, плюси й мінуси суперників, але й питання арбітражу. Федерація футболу України вирішила запросити для проведення фіналу бригаду іноземних арбітрів. Природно, футбольна громадськість країни сприйняла цей факт по-різному. Хтось – із розумінням і схваленням, хтось – зі здивуванням і запитаннями, а хтось – абсолютно нейтрально. Ми звернулися до виконавчого директора ФФУ Олександра БАНДУРКА із проханням прокоментувати це рішення.

– Фінальний матч на Кубок України з футболу завжди відрізняється від інших винятковою напруженістю, надзвичайно високою спортивною значимістю та величезною увагою з боку фахівців футболу, засобів масової інформації та численних глядачів. Саме тому Федерація футболу України звертається до вас із проханням висловити свою думку щодо можливості запрошення для проведення фінального матчу Кубку України з футболу сезону 2004/2005, що відбудеться 29 травня 2005 року в Києві, зарубіжної бригади арбітрів”. Лист такого змісту 18 лютого 2005 року ми направили чотирьом півфіналістам Кубку України.

Футбольні клуби «Кривбас» (21 лютого), «Дніпро» (21 лютого) і «Динамо» (25 лютого) у письмовій формі підтвердили свою згоду на проведення цієї зустрічі іноземними арбітрами. Генеральний секретар ФК «Шахтар» Юрій Колоцей у бесіді зі мною 9 березня сказав, що клуб не проти запрошення іноземного рефері і, якщо федерація вирішить вдатися до подібного кроку, «Шахтар» не заперечуватиме. Таким чином, своє рішення Комітет арбітрів приймав відкрито і прозоро, з дотриманням загальноприйнятих у європейській футбольній сім’ї демократичних норм і правил, з урахуванням інтересів усіх сторін, що беруть участь у фінальному матчі Кубку України.

– Чим окрім виняткової напруженості й дуже високого спортивного значення такого матчу керувалася національна федерація при прийнятті подібного рішення?

– Торік, а саме, у вересні, ми одержали Циркуляр УЄФА №75 щодо програми обміну арбітрами на національному рівні. Одна із цілей такої програми – надати можливість національним асоціаціям користуватися послугами нейтральних міжнародних арбітрів, котрі не піддаються тому величезному тиску, від якого потерпають національні арбітри в контексті матчів особливої категорії. Це дербі, які можуть супроводжуватися розгорнутими в пресі кампаніями, вирішальні матчі, коли на кін поставлено підсумкові місця в таблиці, фінали національних кубків тощо. Водночас це дозволяє міжнародним арбітрам проводити матчі найвищого рівня, здобуваючи додатковий досвід.

– Гадаєте, таким чином і наших арбітрів почнуть запрошувати на матчі внутрішніх європейських змагань?

– Цілком правильно. Але для початку ми повинні дотриматися усіх формальностей УЄФА й офіційно ввійти в цю програму. Думаю, найближчими тижнями одержимо підтвердження з Європейського футбольного союзу й призначення арбітрів на фінал Кубку України. При цьому Комітет арбітрів УЄФА у співпраці з адміністрацією УЄФА відповідатиме за призначення арбітрів. Національна асоціація не матиме права просити або вказувати на конкретного арбітра або арбітра з конкретної країни, призначення якого було б бажаним для неї.

Запрошуючи іноземну бригаду арбітрів, ми отримаємо реальну нагоду порівняти рівень арбітражу вітчизняних рефері й міжнародних арбітрів. УЄФА призначить на фінал Кубку України досвідчених і авторитетних міжнародних арбітрів. На мій погляд, цей фінал стане гарною школою для корпусу українських футбольних арбітрів. Адже все пізнається у порівнянні.

– Але чи не є цей крок свідченням власного безсилля стосовно вітчизняних арбітрів?

– Не варто розцінювати це як визнання слабкості наших арбітрів. Сьогодні ми переслідуємо дві мети. Провести фінальний матч Кубку України на найвищому рівні, який би відповідав усім європейським стандартам якості футболу. Водночас прагнемо розширити міжнародний досвід наших арбітрів, увійшовши в програму УЄФА з обміну арбітрами на національному рівні.

Окрім цього така практика вже давно існує в європейському футболі. УЄФА завжди підтримував кроки національних асоціацій щодо взаємного обміну арбітрами. І тоді, й сьогодні керувалися прагненням забезпечити максимальну нейтральність при проведенні відповідальних матчів. Раніше асоціації домовлялися між собою. Так, нинішній голова Технічного комітету ФФУ Костянтин Віхров у середині 70-х провів фінальний матч на Кубок Болгарії. Сьогодні діє програма УЄФА. І фінальний матч на Кубок Румунії цього року проведе французька бригада арбітрів. Варто враховувати також і ту обставину, що в нашому футболі запрошення іноземних арбітрів не має регулярного характеру, тобто не є системою. Ми вперше запрошуємо закордонних рефері й робимо це винятково в рамках програми УЄФА.

Источник: ФФУ