«Я був поцілований Богом». Як Коноплянка в інтерв’ю польській пресі згадував про свою кар’єру

Минулого тижня наш Женя Коноплянка заставив усіх згадати про себе. Як про футболіста, так й про свій яскравий характер. Вінгер польської «Краковії» поспілкувався з місцевою пресою, видавши… максимально спірне інтерв’ю. По суті, українець відверто та розгорнуто розповів про свою кар’єру, але цим викликав ще більше запитань, ніж відповів на ті, які вже були. Розбираємо, що такого наговорив один із найсильніших виконавців в історії українського футболу.

Про «Шахтар» і де Дзербі. Повернення Коноплянки в Україну видалося не грандіозним. Він не зміг навіть закріпитися в основному складі гірників, не кажучи про видовищні виступи в складі команди. Усім зрозуміло, що рівень гри вінгера суттєво впав. Проте сам Женя, напевно, цього не визнає. Він навпаки заявляє, що справа не в ньому. «Це не я винен» – фраза, яка стала ледь на головною в інтерв’ю. Її Коно повторював регулярно, лише деколи змінюючи контекст. Першим постраждав де Дзербі.

– У мене з Роберто не було конфлікту. Але я не сумніваюся, що у нього були якісь проблеми зі мною, які він намагався розпалити. Виглядало так, що він хотів мені щось сказати. Він не бачив мене в команді, це було очевидно, хоч ми й терпіли один одного. Я поважаю всіх. Якби я був тренером й у мене були б взаємні не найкращі відносини з гравцем, то я б зустрівся віч-на-віч і сказав йому: «Ти мені не подобаєшся, тобі краще змінити клуб». Де Дзербі – мутний, через нього я опинився в «Краковії». Я не думав про гроші. Тут зарплата в 10 разів менше.

Також Женя додав про конкуренцію з Мудриком та Соломоном, проте колишніх одноклубників вирішив не зачіпати. Назріває ще одне питання – а що заважало Коно виграти конкуренцію? Слова про нібито конфлікт виглядають не надто впевнено, враховуючи, що українець не був ключовим виконавцем й при попередньому наставнику.

Про «Атлетіко». Важко уявити, що Коноплянка робив би у подібній ситуації з більш суровим тренером. Наприклад, з Дієго Сімеоне. Так, про нього також було згадано. Виявляється, аргентинець особисто запрошував Євгена в «Атлетіко». Тут гравець «Краковії» неочікувано зізнався, що перехід не відбувся саме з його вини.

– Я міг опинитися в «Атлетіко». Сімеоне переконував, що бачить мене в складі. Запитував, коли я приїду, щоб підписати контракт. Клуб повинен був продати когось, щоб взяти мене. Але я не міг чекати. Дружина була на 8-му місяці вагітності. Хотів швидко вирішити справи й забрати її з України. Тому подзвонив агенту та попросив шукати нову команду. Так я перейшов у «Севілью». Але це правда, що на мене також претендували «Ліверпуль», «Манчестер Юнайтед», «Манчестер Сіті», «Челсі», «Арсенал», дортмундська «Боруссія», «Ювентус», «Рома».

Про «Ліверпуль». Ці слова насправді сумнівів не викликають. Молодий Коноплянка дійсно був тим футболістом, за яким могли полювати топклуби Європи. «Ліверпуль», наприклад, був за крок до його придбання. Женя відкрив деякі секрети, підтвердивши, що трансфер не відбувся через Коломойського.

– Угода вже була закрита. Англійці готові були заплатити стільки, скільки треба. Мені вже писав Шкртел, своє благословення висловлював Джеррард. Я ходив до Коломойського: «Будь ласка, відпустіть мене, я здійсню свою мрію». Але він виявився невблаганним, хоч «Ліверпуль» й запропонував 25 мільйонів євро.

Про «Севілью». Неправильно говорити, що етап Коно в «Севільї» видався провальним. Він провів досить матчів, був яскравою персоною. Але, хотів усього одразу. Не вистачило терпіння.

– У мене був лише один повноцінний сезон у міжнародному футболі – перший рік у «Севільї». Я зіграв у 50 матчах, забивав у Ла Лізі, забивав у Лізі чемпіонів, ми виграли Лігу Європи. Всі говорили: «Коно – найкращий». Емері був абсолютно топовим тренером.

Про Бундеслігу. Коноплянка визнав, що потрібно було залишитися в Іспанії. Період у Німеччину екслідер нашої збірної тепер згадує з жахом.

– Якщо ти не любиш захищатися, то уникай Бундеслігу. Німеччина – не моя країна. Якби розумніші люди порадили мені залишитися в Іспанії, моя кар‘єра склалася б інакше. У мене був величезний потенціал.‎

Про «Шальке» та Вайнцирля. Утім, як каже Євген, проблема зовсім не у ньому. Винен колишній головний коуч «Шальке» Маркус Вайнцирль.

– Між моїм агентом та Вайнцирлем сталося щось погане. У нас не було конфлікту, але ця людина взагалі не могла впоратися з командою. На нього скаржилися 10 інших гравців. Решта мовчали, бо виходили в старті. Якось він сказав мені: «Коно, вибач за цей сезон. У тебе не було багато шансів, я б хотів, щоб ти змінив команду». Я його перебив: «Впевнений, що я повинен покинути клуб, а не ти?». ‎Проблема була не в мені. Не в одному запасному гравцеві. При Тедеско все було по-іншому. Я забив гол дортмундській «Боруссії» в дербі, ми стали віцечемпіонами. У мене було десь 10 результативних дій за сезон.

Тобто, висновки такі. В Німеччині не пішло, але проблема в тренері та вимогах чемпіонату, а не в Коноплянці. В Іспанії могло все скластися набагато краще, але проблема не в Коноплянці, просто йому ніхто не підказав залишитися та зменшити апетити й его. Трансфер в «Атлетіко» зірвався, але проблема в керівництві клубу, яке чомусь не подумало про вагітну дружину Коноплянки. У «Шахтарі» стався провал, але проблема не в Коноплянці, а в мутному де Дзербі.

Ну й на кінець декілька цитат, за якими спокійно можна писати книгу. Женя дійсно був неймовірно талановитим, але складається враження, що він досі не зрозумів, чому цей талант не вдалося реалізувати.

– Я був поцілований Богом. Неймовірно швидкий, чудово поставлений удар, дуже технічний. Але я не такий, як ‎‎Кріштіану Роналду, не сплю в тренажерному залі. На полі ж я завжди був найкращий. Творець дав мені божественні навички.‎ У свої найкращі часи я міг на дриблінгу обіграти будь-кого. Дані Карвахаль, Марсело, Дані Алвес… неважливо. Коли мені було 20-25 років, то накручував навіть Серхіо Рамоса.

Все так, Коно, все так. Тільки нам, українським вболівальникам, хотілося б, щоб Рамоса ти накрутив не просто в одному матчі, а на постійній основі продовж довгих років успішного європейського шляху. З впевненістю можна сказати лише про те, що один із найперспективніших гравців свого покоління не виправдав очікування через… власні завищені очікування відносно його оточення.

Дивіться, просто багато посміхайтеся і будьте позитивними. Тоді ви обов‘язково досягнете успіху!‎ – (с) Євген Коноплянка.