У мадридського “Реалу” незрозумілі витрати на суму 122 млн євро

Витрати «Реала» без пояснення значно збільшилися і позначилися у звіті як «інші операційні витрати» на суму 122 млн. євро, що може свідчити про порушення фінансових правил. За останні п’ять років обсяг таких видатків зріс на 800%.

За результатами журналістського розслідування, опублікованого в The Telegraph, останній звіт «Реала», випущений у жовтні, вказує на неясні витрати в розмірі приблизно 135 млн. євро в категорії «інші операційні витрати», і з цієї суми 122 млн. євро не мають жодних конкретних пояснень.

Представники клубу відмовилися відповідати на питання з цього питання, включаючи припущення про те, що ці витрати можуть бути пов’язані з угодами з американськими фінансовими організаціями щодо майбутніх доходів від маркетингу.

Однією з таких угод, укладеною з інвестиційною групою Providence у фінансовому році 2017/18, передбачалося, що “Реал” отримає гроші в обмін на передачу частини майбутніх доходів. Надалі умови угоди, такі як терміни та вартість, були змінені зі збільшенням.

Немає підстав вважати, що угода з Providence є незаконною, але виникають питання про її відповідність фінансовим правилам справедливої гри.

Зазначається, що однією з переваг такої угоди є те, що авансові платежі не розглядаються як позики у рамках фінансових правил справедливої гри, що дозволяє збільшити основні доходи, що є важливим при встановленні максимальної зарплати.

Однак виникають серйозні питання про те, чи слід дозволяти клубам враховувати майбутні доходи як дохід від маркетингу, а не як заборгованість. Іспанські податкові органи розглядають такі платежі як фінансування та обкладають їх податком.

The Telegraph проаналізував звіти інших європейських клубів на рівні «Реала» і дійшов висновку, що жодний з них не має таких великих невизначених витрат у категорії інших витрат. Ні Ла Ліга, ні УЄФА не надали пояснень щодо цього питання.

Газета також повідомляє, що «Реал» заявляє про свою фінансову стійкість, але останні роки він демонструє незначний прибуток. У той же час обсяг платежів у підкатегорії інших операційних витрат за п’ять років зріс на 800%.