Левандовськi старіє та створює проблеми “Барселоні”

Не можна сказати, що Левандовськi виглядає в “Барселоні” таким же нещасливим, як Мессі у минулих сезонах у ПСЖ. Проте, у власних очах Роберта спостерігаються нотки смутку. Чого вартий лише останній вислів поляка про іспанський футбол: “Ла Ліга недостатньо приваблива і атакуюча. Я не припускав, що футбол тут такий нудний, а футболісти грають неохоче”. Не можу з ним не погодитись. Колись найкращому бомбардиру “Баварії” справді нудно. Адже нападник частіше ходить пішки і без м’яча, ніж наближається до воріт суперника. Пробити захист суперників не вдається. У Левандовські все більше безгольових матчів.

На старті сезону 2022/2023 у “Барселоні” поляк виглядав яскраво та переконливо. До ЧС-2022 Роберт провів за каталонську команду 19 матчів, забив 18 голів (у всіх турнірах). Трансфер вартістю 50 млн євро Левандовскі точно виправдовував.

А далі… Схоже, мундіаль надломив Роберта. Його результативність пішла вниз. Ударів по воротах поменшало, голів теж. Чотири м’ячі у травні у трьох матчах (два у ворота “Еспаньйолі”, по одному – “Реал Сосьєдаду” та “Вальядоліду”) плюс титул чемпіона Ла Ліги врятували обличчя нападникові. А ось у двох останніх матчах сезону 2022/2023 з “Мальоркою” та “Сельтою” Роберту знову не вдалося забити.

Можна було виправдати нападаючого тим, що ЧС-2022 вибив Левандовськi з колії. Все ж таки незвично проводити такий турнір посередині сезону. Та ще й у такому віці. Вся надія була на відпустку та передсезонку.

Але й на старті нинішнього сезону Левандовськi виглядає мляво та невпевнено. Складається враження, що Роберт вимикається з гри у найвідповідальніший момент. А його гольовий інстинкт замовк. Нападник гальмує, незграбно переміщається до штрафного майданчика суперника, віддає неточні передачі. А якщо б’є по воротах, то на трибуни до вболівальників, або просто повз.

Звичайно, Левандовськi не може вирішувати результат матчу сам. На старті сезону 2022/2023 Роберту допомагав Дембеле – гравець, який правильно та вчасно віддавав передачі під удар по воротах. Левандовскі замовк саме у той момент, коли Дембеле отримав травму. А Рафінья (замінював травмованого француза) виявився не таким креативним.

Влітку Дембеле поїхав. Рафінья, звичайно, старатиметься. Але чи допоможе Роберту забивати?

Крім того, що Левандовськi не дуже подобається Ла Ліга, як виявилося, слід враховувати і вік футболіста. Ніхто не очікував, що Левандовскі так різко здувається – ні сам поляк, ні Хаві.

Хаві швидко відреагував на несподівану проблему. Тренер звернув свій погляд на молодь “Барси” та залучив її до тренувань з основним складом. Виділив найкращого – Ламіна Ямала, з яким клуб швидко підписав контракт.

А в січні 2024 року “Барселона” чекає на молодого бразильця, “другого Роналду” – Вітора Роке, 18-річного нападника “Атлетіко Паранаенсе”. Втім, молодий Роке – це також великий ризик для Хаві. Хлопець не має досвіду у європейському футболі. Невідомо скільки часу йому знадобиться на адаптацію. Уся надія на вміння Хаві працювати з молодими гравцями. Якщо Роке впишеться в систему іспанця, Левандовскі отримає можливість частіше відпочивати та перезаряджатися.

Левандовськi має контракт з “Барселоною” до 2025 року. Є час виростити з Роки гарного нападника, якого так не вистачає каталонцям сьогодні. А доти, мені здається, “Барселона” відчуватиме гостру проблему з форвардами та кількістю забитих м’ячів.

Боюся, що після паузи в чемпіонатах на відбіркові матчі збірних до Євро-2024 Левандовськi повернеться ще млявішим і не готовим забивати багато. Два голи (один із пенальті) збірної Фарерських островів не може вразити. Я б дуже здивувалася, не забий Левандовськi хоч один гол. Фарерські острови – це далеко не Англія, Італія та Франція.

А ось розгром від Албанії Роберт пам’ятатиме довго. Весь матч я намагалася знайти Левандовськi на вістрi атаки з вогнем в очах, з бажанням забити. Але окрім лінивих, безсилих дій не помітила нічого. Кілька сплесків Левандовські завершувалися його фолами на супернику. Ймовірно, настав час поступатися місцем молодим і в збірній.

З яким настроєм Роберт приїде у розташування “Барселони”? З якими емоціями нападник вийде на поле вже 16 вересня на матч із “Реал Бетісом”? Щось мені пiдказує, що краще, ніж на старті сезону не буде. Як це не сумно, але Левандовскі час на пенсію.