Збірна України може вийти на Євро-2024, навіть не виходячи із групи

Україна має альтернативний шлях до участі у Євро-2024, де є шанс навіть для команд, які не виходять із групи. Плей-офф буде організовано на основі рейтингу останньої Ліги націй, з можливістю переведення команд із нижчого дивізіону до вищого. Переможці груп Ліги націй не можуть грати із суперниками з найвищого дивізіону.

На даний момент, командам з Дивізіону С, таким як Туреччина та Люксембург, найпростіше потрапити на чемпіонат Європи. Плей-офф Дивізіону С включає матчі між Грузією та Люксембургом, а також Грецією та Казахстаном. Переможці пар проходять до наступного раунду, де визначається господар фіналу жеребкуванням.

У Дивізіоні А Польща та Уельс не мають гарантованого місця на Євро-2024 і до них приєднується Естонія.

У Дивізіоні В Ізраїль і Боснія і Герцеговина також проходять у плей-офф, але вони не можуть перейти до Дивізіону А. Ще три команди з Дивізіону також беруть участь у плей-офф, і їх розподіл між Дивізіонами А і В визначається жеребкуванням.

Таким чином, плей-офф Дивізіону А включає матчі між Польщею та Естонією, а також Уельсом та однією з команд Фінляндії, України чи Ісландії. У Дивізіоні В, Ізраїль та Боснія та Герцеговина грають із однією з цих трьох команд. Переможці проходять до наступного раунду, де визначається господар фіналу жеребкуванням.

На Євро-2024 кваліфікуються двадцять європейських збірних, дві найкращі команди з кожної з десяти груп, а також Німеччина як господар. Ще три команди пройдуть на турнір через плей-офф, що становитиме загальну кількість у 24 збірних. Усі матчі плей-офф будуть зіграні навесні 2024 року, після жеребкування груп фінальної частини, і участь у плей-офф гарантує команді потрапляння до четвертого кошика при жеребкуванні груп фінальної частини.