Чому Марко Верратті так і не став другим Пірло і виявився не потрібним ПСЖ

Більшість трансферів топ-футболістів у віці 30+ до Саудівської Аравії, ОАЕ чи Катару мене вже не дивують. Але не у випадку з Марко Верратті. Роналду, Сане, Бензема та інші любителі спекотного сонця в пустелі стояли на порозі завершення кар’єри, але отримали шанс пограти на своє задоволення в більш спокійному чемпіонаті, а можливо, ще й кілька титулів закинути у свої скарбнички.

А ось Верратті, здавалося, ще не сказав свого останнього слова на європейській арені. Перший тривожний дзвінок пролунав після завершення сезону 2022/2023 та призначення Луїса Енріке головним тренером. Я до останнього сподівалася, що це лише чутки. Тим більше, Енріке на запитання про майбутнє Марко в ПСЖ відповідав хоч і туманно, але з нотками надії: «Мені дуже подобається Марко. У нас була розмова, але розкривати всі подробиці я не буду. Незабаром ви все побачите самі».

Старт сезону розставив усі крапки. Верратті не опинилося у заявці ПСЖ на стартові матчі. Стало зрозуміло – Марко йде. Я швиденько почала перебирати варіанти, куди – АПЛ, Бундесліга, Ла Ліга… Не розганяючи багато галасу, ПСЖ намагався продати Марка якомога дорожче. Запросили 80 млн євро. Бажаючий придбати футболіста мадридський “Алетіко” не зміг собі дозволити таку розкіш. Саудівська Аравія відмовилася. А ось Катар зумів і ціну знизити до 45 млн євро, і швиденько трансфер оформити. У результаті Марко Верратті опинився в Аль-Арабі.

Чому Верратті більше не потрібний ПСЖ?

Верратті та дисципліна – поняття несумісні

Верратті не вражав дотриманням спортивного режиму. За весь період перебування у ПСЖ (11 років) 746 днів Марко провів у лазареті. Погодьтеся, це забагато. У сезоні 2015/2016 Марко переніс операцію (хронічне пошкодження паху). Відновлювався футболіст півроку. 2018 року медики діагностували у Марка розрив м’язів стегна. Ще півроку без футболу. Окрім цього Марко постійно отримував мікротравми, які його вiдправляли на лаву запасних досить часто.

«Марко унікальний футболіст. Але талант слід множити працьовитістю та відмінною фізичною формою. Цих компонентів йому поки що не вистачає», – говорив Лоран Блан у 2015 році, будучи головним тренером ПСЖ.

Верратті постійно отримував ушкодження. Нічні клуби, алкоголь, сигарети і, як наслідок, недосипи не додають здоров’я. Медичний штаб ПСЖ постійно давав зрозуміти, що відновлення футболіста гальмують порушення дисципліни.

Екс-тренер ПСЖ Томас Тухель (2018/2020) особисто відвідував нічні клуби, відловлюючи своїх футболістів. Попадався й Марко. Одного з таких вечорів, зустрівши Марко на черговій гучній тусовці, Тухель нагадав гравцеві про майбутні важливі матчі: «Марко, через кілька днів у нас гра в Лізі чемпіонів. Ти ведеш себе несерйозно». «Тренер, адже ви також тут. Я беру приклад з вас. До речі, я вже збираюся йти спати, а ви тільки прийшли розважатися», – пожартував Верратті.

Сам Марко вважає, що велика кількість травм – це безвідповідальне ставлення до м’язових болів у молодості. Молодий Марко боявся вилетіти з основи ПСЖ, тож регулярно грав через біль. А навантаження були дуже великі. Звичайно, його тіло не витримало божевільний ритм і таку довгу дистанцію.

Мисливець за картками

З самого початку свого перебування у Парижі Верратті заробив репутацію скандаліста. Не було жодного матчу, в якому Марко не сперечався б з арбітром. Мало того, що молодий півзахисник вирізнявся вибуховим характером і бажанням довести свою правоту, то ще злий жарт зіграло з футболістом недостатньо вільне володіння французькою мовою. Марко постійно намагався щось довести арбітрам, допомагаючи собі жестами, а вони, у свою чергу, вважали, що футболіст сперечається і свариться. Відповідно жовті картки до Марка прилітали регулярно. За весь 2013 рік, наприклад, Марко отримав 13 жовтих плюс дві червоні. У сезоні 2014/2015 Верратті відіграв 32 матчі та заробив 12 жовтих. Згодом Верратті став спокійнішим.

«Я подорослішав і закрив рот», – сміючись, говорив Верратті у 2016 році.

До 2021 року Марко не набирав понад 6-8 попереджень. Щоправда, у сезоні 2021/2022 Верратті знову зловив забагато «гірчичників»: 12 жовтих у 24-х матчах. Останній сезон у ПСЖ приніс Марко десять жовтих та одну червону.

На унікальний стиль футболу Марко ПСЖ заплющив очі

Неймар назвав Верратті генієм коротких передач. Гвардіола захоплювався італійцем: “Верратті – унікальний футболіст”.

Тоді, чому Луїс Енріке, любитель володіння м’ячем, відмовився від Верратті?

Іспанець і ПСЖ вирішили не ризикувати, розуміючи, що Верратті підлаштовуватися під схеми Енріке не буде.

Луїс Енріке чув про спільну роботу Карло Анчелотті і Верратті. Анчелотті просив 20-річного Марка хоч зрідка віддавати далекі передачі, особливо коли гравець потрапляв під жорсткий пресинг суперника. Але Верратті сміливо відповідав тренеру: “Це не збігається з моїм баченням футболу”. У результаті Анчелотті зрозумів, що переконати Марка неможливо. Тренер пішов на зустріч Верратті.

Верратті ніколи не вдаряє по м’ячу просто так. На момент володіння м’ячем Марко забирає на себе кілька суперників, тим самим звільняючи простір для своїх партнерів. “Це завжди небезпечно, але саме такий футбол я люблю”, – говорив Верратті.

При зрості 165 см Верратті практично завжди витримував пресинг суперників зі зростом під два метри. Його футбол частіше приносив користь команді, аніж привози. Але привози були. Луїс Енріке зрозумів, що він не змусить 30-річного Верратті грати не так, як він звик. А це великий ризик. Тому ПСЖ і попрощався з Верратті.

Ліонель Мессі назвав Верратті «одним із найкращих на своїй позиції». Можливо, опинившись у Ла Лізі чи Серії А, Верратті отримав би те визнання, на яке заслуговує за свій унікальний стиль, як, наприклад, Пірло, Хаві, Хабі Алонсо. Але ПСЖ продав Марко, не побоюсь сказати – виставив за межі Європи заради великого прибутку. Слід визнати, що у цій ситуації є й провина Марка. Півзахисник, граючи у комфортних умовах Ліги 1, перестав розвиватись. А сучасний футбол швидко позбавляється таких гравців.