Найвідоміщі футболісти України та їх досягнення у світовому спорті

Сперечатись про те, яка країна є лідером світового футболу можна довго, хоча насправді видатні футболісти є у багатьох країнах, зокрема і в Україні. Головний конкурент ресурсів SlotCatalog та Slots Temple, аналітична платформа для шанувальників азартних ігор SvitUA вирішила розібратися в цьому питанні. Команда експертів платформи провела дослідження, і тепер, крім перевірених SvitUA онлайн-казино, наша редакція отримала можливість поділитися інформацією про найбільш відомих футболістів України, футбольних тренерів та про їх досягнення у цьому виді спорту, що буде цікаво не лише футбольним фанатам, а й тим, хто любить ставки на спорт та шукає лайф результати на футбол.

Видатні футболісти України за всю історію незалежності

Попри всі політичні та економічні труднощі, за більш ніж 30 років незалежності Україна змогла виховати та подарувати світові чимало майстрів футболу, імена яких сьогодні відомі далеко за її межами. Їхній список набагато більший, ніж той, який представлений нижче, проте зі зрозумілих причин ми змушені обмежитися переліком лише десяти видатних футболістів України. Більше інформації про найвідоміших футболістів можна отримати на присвяченій українському футболу сторінці Вікіпедії.

Андрій Ярмоленко. Атакуючий півзахисник збірної України та триразовий чемпіон київського «Динамо». Свою кар’єру розпочав у 16 років, у 2017 році Ярмоленко перейшов до німецького клубу «Боруссія», а ще за рік став гравцем клубу «Вест Гем Юнайтед». 2023 року повернувся до «Динамо».

Андрій Шевченко. По праву вважається найзнаменитішим та найбільш відомим футболістом України. Заслужений майстер спорту, кавалер ордена «За заслуги» І, II, III ступенів, найкращий бомбардир Ліги чемпіонів та єдиний футболіст на пострадянському просторі, який отримав нагороду «Золотий м’яч», нападник Андрій Шевченко грав за київське «Динамо», «Мілан» та «Челсі».

Андрій П’ятов. Прославився насамперед як голкіпер, свою кар’єру в українському футболі розпочав у 2001 році, багато років був воротарем донецького «Шахтаря». Одинадцятиразовий чемпіон України, заслужений майстер спорту та власник Кубка УЄФА 2008/09, Андрій П’ятов вісім разів визнавався найкращим воротарем.

Євген Коноплянка. Входить в топ 10 найкращих футболістів України. Прославився надзвичайною швидкістю, дриблінгом, точними штрафними ударами та вмінням грати у різних позиціях. Коноплянка має безліч командних та індивідуальних нагород, серед яких є срібний призер чемпіонату України та Німеччини, чемпіон України, фіналіст Суперкубка УЄФА.

Олег Гусєв. Фланговий півзахисник, п’ятиразовий чемпіон України Гусєв присвятив свою кар’єру вітчизняним футбольним клубам. Грав за «Зміну», «Фрунзенець-Лігу», «Арсенал», «Борисфен», «Сумігаз» та київське «Динамо», якому віддав 15 років. Гусєв відомий майстерністю дриблінгу, потужними та точними ударами. У 2018 році спортсмен завершив свою кар’єру футболіста та увійшов до складу тренерського штабу клубу «Динамо».

Сергій Ребров. Відомий футболіст України, прославився як нападник, але також грав на позиції півзахисника. Дев’ятиразовий чемпіон України, Ребров входив до складу збірної турецького клубу «Фенербахче» та російського «Рубіна», грав на боці британських клубів «Тоттенхем» та «Вест Хэм». У 2009 році Сергій Ребров оголосив про своє рішення закінчити кар’єру футболіста та зайнятися тренерською роботою.

Олександр Шовковський. Талановитий голкіпер і капітан київського клубу «Динамо», здобув популярність завдяки своїм блискавичним рефлексам, вмінням відбивати 11-метрові та особливого чуття, що дозволяє вгадувати, де виявиться м’яч у найвідповідальніший момент гри. Рекордсмен за кількістю зіграних матчів та дванадцятиразовий чемпіон України.

Андрій Гусін. Семиразовий чемпіон, володар Кубка та Суперкубка України, учасник та чвертьфіналіст чемпіонату світу 2006 року, півзахисник Гусін більшу частину своєї спортивної кар’єри присвятив київському клубу «Динамо». У 2010 році розпочав тренерську кар’єру, яка, на жаль, виявилася недовгою. У 2014 році спортсмен трагічно загинув на автодромі «Чайка», не впоравшись із керуванням мотоциклом.

Євген Хачеріді. Також відомий футболіст України, центральний захисник київського «Динамо», популярність отримав здебільшого завдяки грі у складі національної збірної. Чемпіон грецької футбольної Суперліги, володар Кубка Греції та Суперкубку Білорусі.

Руслан Ротань. Півзахисник, чемпіон, володар Кубка та Суперкубка, срібний і бронзовий призер, фіналіст Ліги Європи. Свою кар’єру розпочав у клубі «Дніпро», грав у складі команд «Славії» та «Динамо». Ротань показав високий результат у захисті, а й у нападі. Нині займається тренерською діяльністю.

Найкращий футболіст України 2023

Щорічно відомі спортивні видання проводять опитування на звання найкращого футболіста України. За підсумками опитування одного з найстаріших та найавторитетніших інтернет-видань країни, у 2023 році таким визнано нападника Артема Довбика. Тож у певному сенсі його ім’я також може бути вписано до списку найвідоміших футболістів України. За свою порівняно недовгу кар’єру Довбик встиг зіграти за п’ять футбольних клубів та взяти участь у національній збірній України. Зараз Артем грає за іспанський клуб «Жирона».

Найкращі футболісти 2023 року: топ-5

Минулий рік виявився досить багатим на події у світі футболу, що, своєю чергою, дало можливість українським спортсменам заявити про себе. Окрім Артема Довбика, до списку топ футболістів України також потрапили:

  1. Георгій Судаков. Півзахисник донецького «Шахтаря», чемпіон України, має титули найкращого молодого гравця та найкращого бомбардира.
  2. Михайло Мудрик. Двічі чемпіон та володар Суперкубка України, Мудрик має титул найкращого футболіста 2022 року. Грає за англійський клуб «Челсі».
  3. Володимир Бражко. Півзахисник київського «Динамо», найкращий молодий футболіст України у віковій категорії U-21, має бронзові нагороди чемпіонату України та Європи.
  4. Олександр Зінченко. Наймолодший капітан української збірної, 2022 року був визнаний найкращим українським футболістом. Наразі грає у лондонському клубі «Арсенал».
  5. Віктор Циганков. Півзахисник, чемпіон, володар Кубка та Суперкубка України, грає в іспанському клубі «Жирона».

Найкращі футболістки 2023 року: топ-5

Хоча футбол і вважається чоловічим видом спорту, активну участь у ньому також беруть і жінки. За версією ВАФП, найкращими футболістками України у 2023 році визнано:

  1. Катерина Самсон. Майстер спорту та воротар збірної України, учасниця Ліги чемпіонів 2014-15. Грає за харківський клуб «Житлобуд-2».
  2. Ірина Подольська. Захисниця харківського клубу «Житлобуд-2», чемпіонка 2016, 2017, 2020 та 2023 років, володарка Кубка України, грала у національній збірній.
  3. Катерина Корсун. Також захисниця харківського клубу «Житлобуд-2», чемпіонка 2016, 2017, 2020 та 2023 років, срібний призер, фіналістка та володарка Кубка України.
  4. Натія Панцулая. Грає за харківський «Житлобуд-1» на позиції півзахисниці, виступала за національну жіночу збірну, чемпіонка, срібний призер та володарку Кубка України.
  5. Роксолана Кравчук. Півзахисниця харківського клубу «Житлобуду-2», чемпіонка, срібний призер та володарка Кубка України. Грала у складі національної збірної.

Досягнення українського футболу та збірної України

Футбол без перебільшення є найпопулярнішим видом спорту в Україні, але задля справедливості слід зазначити, що рівень його розвитку поки не може зрівнятися з рівнем інших «футбольних» країн. Втім, і український футбол, і національна збірна мають чим пишатися. І це не лише імена таких видатних футболістів та тренерів як А. Шевченко та В. Лобановський, а й успіхи українських команд на міжнародній спортивній арені. Найбільш яскравим прикладом такого успіху є вихід київського «Динамо» до півфіналу Ліги Чемпіонів сезону 1998/99 років. Пам’ятним в історії став і 2006 рік, коли на чемпіонаті Світу збірна України зуміла дійти до чвертьфіналу, поступившись лідерством збірної Італії. А 2009 рік став значним для донецького «Шахтаря», коли його команда стала володарем Кубка УЄФА. Серед інших важливих успіхів української збірної можна відзначити вхід до чвертьфіналу Чемпіонату Європи з футболу у 2021 році.

Який склад збірної України з футболу сьогодні?

За останні два роки склад національної збірної України з футболу суттєво змінився, до неї прийшли нові гравці, з повним списком яких можна ознайомитись на сторінці «Збірна України з футболу». Причиною тому стала повномасштабна війна, через яку одні футболісти завершили свою кар’єру, тоді як інші виїхали за кордон представляти Україну в командах інших країн.