З поверненням, або що відомо про учасника Євро 2024 збірну Словенії?

А чи пам’ятаєте ви поєдинки збірної України проти Словенії в рамках стикових матчів на Євро 2000 та 2016? Так, першого разу вдача посміхнулася словенцям, а вже другий раз перемогу святкувала Україна. Зараз збірна Словенії змогла напряму кваліфікуватися на турнір вперше за 24 роки. Тому я вирішив детально розповісти про саму команду, та про інші цікавинки в цій збірній. 

Шлях Словенії на Євро

У своїй групі Словенія разом з Данією, Фінляндією, Казахстаном, Північною Ірландією і Сан-Марино набрала 22 бали, і з другого місця змогла кваліфікуватися на Євро. При чому у вирішальній грі Словенія перемогла Казахстан, який до останнього боровся за потрапляння на великий турнір. 

Історія кваліфікацій Словенії на Євротурнір

Якщо брати вдалі виступи у відборі на Євро, то це відбір на Євро 2004, де збірна Словенії зайняла другу сходинку, але у стиках поступилася Хорватії, і у відбір на Євро 2016, коли словенці також грали у стиках, але цього разу Україна вже повернула борг, і вийшла на Євро (хоча там продемонструвала свій найгірший результат). А вже на Чемпіонат Євро 2024 Словенія змогла спокійно кваліфікуватися.

Лідери збірної Словенії

Якщо брати лідерів збірної, то це безумовно лідер збірної та воротар «Атлетіко» Ян Облак, Беньямін Шешко з «Лейпцига», Андраж Шпорар, який проводить непоганий сезон у «Панатінаїкосі», та екс-гравець  київського «Динамо» Беньямін Вербич, який також грає за «зелених», і Яка Бійол, який грає за «Удінезе». 

Тренер

Головним тренером команди є 64-річний Матяж Кек, який вже очолював збірну Словенії у 2007-2011 роках. Також він тренував «Марібор» та хорватську «Рієку», і вже 7 рік (з листопада 2018) очолює збірну Словенії. Враховуючи, що він вже 11 років очолює словенців, то це є рекордом серед тренерів, які тренували збірну. Однак рекорд належить Йоахіму Леву, який тренував збірну Німеччини 15 років (з 2006 по 2021). 

Шанси збірної на Євро

Суперниками у групі на Євро є збірна Англії (з якою словенці перетиналися на Чемпіонаті Світу 2010), Данії (з якою Словенія грала у відборі на Євро) та Сербії. В цьому квартеті фаворитом є Англія, у якої складно буде відібрати очки. Також непроста Данія, яка минулого Євро дійшла до півфіналу, але і з нею можна грати на перемогу, та Сербія, яку теж не варто недооцінювати. 

Отже, У збірної Словенії є всі шанси для того, щоб поборотися за вихід з групи на Євро, але чи зможе Словенія продемонструвати кращий результат про це дізнаємося на самому турнірі, але те, що команда повернулася на великий турнір через 24 роки, і за нею цікаво буде спостерігати на цьому турнірі, є фактом. І хоча в команді не так багато зіркових гравців, не варто недооцінювати цю збірну.