Євро-2024. Щоденні замальовки. 14 червня

Матчі дня

Німеччина – Шотландія – 5:1

Голи: Вірц (10), Мусіала (19), Хаверц (45+1), Фюллькруг (68), Джан (90+3) – Рюдігер (87).

Перший день Євро складався лише з одного поєдинку: господарі турніру грали з Шотландією. На великих турнірах уже давно склалася традиція: матчі-відкриття зрідка виходять видовищними та захоплюючими. Як правило, це щось нудне, що заколисує.

З цієї точки зору стартовий поєдинок Євро-2024 не виходив за рамки цієї традиції. І кількість забитих голів не повинна вводити в оману: рахунок матчу обумовлений виключно тим, що Шотландія, від якої не чекають високих досягнень, але чекають на міцну гру і непоступливість, виглядала настільки дерев’яною, що перевершила всі ліси світу. Німеччині нічого не лишалося, окрім як скористатися ситуацією. Та й, будьмо відверті, докладати надзусилля для цього не знадобилося. Шотландія виявилася настільки безнадійною, що навіть виконання такої приємної формальності, як гол престижу, довелося покладати на Німеччину.

Збірну Німеччини відносять до фаворитів цього чемпіонату. І це не просто аванс за статус господарів, який передбачає якусь допомогу не лише своїх трибун, а й арбітрів. Так-так, ми знаємо, це все домисли, і нічого подібного у футболі давно не існує. Та що там, ніколи не існувало. Якщо серйозно, то фаворитство Німеччини має певне підґрунтя. Збірна Німеччини, схоже, вже повністю сформувалася у своєму сучасному вигляді, оговталася від шоку зміни поколінь і позбулася фантомного болю, викликаного уходом того самого покоління. Хоча жодних глобальних висновків з першого поєдинку робити не варто, Німеччину я назвала б перспективною, але сируватою. Що сподобалося, гострі паси із забіганнями, своєчасні навіси, здатність до несподіваного загострення, коли як мінімум гольовий момент чи гол народжується з нічого. Що не сподобалося, відсутність цілісності. Одна й та команда спочатку веде осмислену швидкісну гру, де розрахована кожна передача, де гравці багато переміщуються, шукають можливості, а потім раптом переходить до примітивного футболу, де ніхто не здатний подумати далі, ніж на один крок. І мова не про свідому паузу, коли команда, яка має перевагу, збивається на безглузду й нещадну розпасовку, щоб потягнути час. Дуже показовий момент, коли вже наприкінці другого тайму Сане, отримавши м’яч, мав масу варіантів подальшого розвитку атаки, але чомусь вирішив, що найкращим у цій ситуації буде спроба зібрати навколо себе весь шотландський захист і зруйнувати атаку. Так, за рахунку 4:0 це вже не мало значення, але ми можемо згадати масу прикладів, коли розслабленість у, здавалося б, нічого не значущих моментах коштувала збірним подальшого просування турнірною сіткою. Те саме можна сказати і про автогол Рюдігера.

Якщо Німеччина всерйоз розраховує виграти Євро, то Юліан Нагельсманн передбачив, де і як додасть його збірна. У будь-якому іншому випадку про статус фаворита можна забувати.

У рамках Щоденних замальовок намагатимемося запровадити постійні рубрики.

Статистика дня

Перший гол Євро-2024 – Вірц, 10-а хвилина.

Перший автогол Євро-2024 – Рюдігер, 87-а хвилина.

Перша жовта картка Євро-2024 – Андріх (Німеччина), 31-а хвилина.

Перше вилучення Євро-2024 – Портеус (Шотландія), 44-а хвилина.

Наймолодший гравець збірної Німеччини, який забивав у фінальній частині Євро – Флоріан Вірц, 21 рік 42 дні.

Подія дня

Нехай пробачать мене футболісти обох команд, а також решта, але найбільш хвилюючою подією дня назву приїзд до Мюнхена сера Алекса Фергюсона. 😊