Євро-2024. Щоденні замальовки, 23 червня

Матчи дня:

Матчі дня:

ГРУПА А

Швейцарія – Німеччина – 1:1

Голи: Ндой (28) – Фюлькруг (90+2).

Шотландія – Угорщина – 0:1

Гол: Чобот (90+10).

Група А вирішила закінчити груповий турнір несподіванками та сенсаціями. Несподіванка – це те, що Швейцарія не просто чинила опір Німеччині, а й часом перевершувала її. Ні, звісно, Швейцарія не сильно навантажувала німецьку оборону, а просто вміло використала один із не надто частих шансів, але гра в обороні була організована блискуче. Спочатку німці були досить агресивними та активними, але згодом вони загрузли в оборонних побудовах суперника. І, безсумнівно, Швейцарія заслуговувала на цю перемогу і заслужила б її, якби дограла матч до кінця, дограла повністю зібраною та блискуче організованою.

Як це зробила, наприклад, Угорщина. Мало хто міг уявити, що коли пішла 90+10-а хвилина непростого матчу, хоч щось у цьому поєдинку зміниться. Мало хто міг уявити, що коли Армстронг подав кутовий, це був початок сенсації, початок тріумфу одних і трагедії інших. Мало хто міг уявити, що коли удар Макгрегора був блокований, виникне щось, хоч скільки-небудь цікаве. Проте Угорщина погнала в чудову контратаку, бездоганно розхитала шотландський захист, Шаллаї на швидкості увійшов до штрафного справа, віддав назад у центр, м’яч проскочив повз Собослаї, але прийшов до Чобота, який блискавично пробив у незакритий кут воріт. Як то кажуть, шок, сенсація.

Повертаючись до німців, не можна не відзначити, що відчуття того, що команда сирувата, що виникло ще в першому турі, після цього туру навіть посилилося. Зрозуміло, що результат Німеччину вже хвилював не так сильно, що напевно позначилося на загальному настрої, але хоч би як сильно зіграла Швейцарія в обороні, проривати таку оборону претендент на титул зобов’язаний. Надію вселяє лише те, що Німеччина все ж таки билася до кінця і свій шанс знайшла. Надію підриває те, що жодного з шансів раніше використано не було. І що ще має турбувати німців, то це повільність Рюдігера, який на тлі швидких опонентів виглядає непереконливо. І це може бути проблемою.

Таким чином, Німеччина та Швейцарія займають перше та друге місця відповідно, Угорщина героїчно виривається на третю позицію, Шотландія замикає групу зі скромним одним очком. Угорщина, зрозуміло, сподіватиметься і віритиме, але показники команди все ж таки виглядають не надто оптимістично.

Цитата дня

Джо Харт (Англія): «Швейцарія виглядала дійсно непохитно та організовано. Здавалося, їй вдасться закінчити матч без пропущених, але тут цей фантастичний гол. Німеччина прагнула показати свій прекрасний ігровий стиль, але все вирішилося банальним навісом у штрафний майданчик, і там Фюллькруг вистрибнув за м’ячем, немов лосось із бурхливого річкового потоку».