Футбол та війна. Як допомагають ВСУ Ярмоленко, Степаненко Довбик та інші українські футболісти

У лютому 2022 року здавалося, що про футбол можна забути доти, доки не настане світ на всій території нашої країни. Але за шість місяців після початку повномасштабного вторгнення ворога на нашу територію футбол повернувся на стадіони України. І це вірно. Завдяки нашим футболістам світ ще більше дізнається про те, що відбувається у нашій країні.

Українські футболісти не лише грають у футбол і кричать на весь світ про жах, у якому живе країна. Допомога Збройним Силам України стала щоденною турботою кожного гравця.

Навесні 2022 року спортивні журналісти зверталися за допомогою для ЗСУ до наших футболістів. “Не було жодного гравця, який не відгукнувся б на наші прохання. Завдяки хлопцям ми придбали величезну кількість бронежилетів, які врятували жодне життя”, – розповідав Сергій Пейчев. 

Взимку 2023 року Микола Шапаренко, Микола Матвієнко, Сергій Сидорчук, Андрій Лунін, Віталій Міколенко та Ілля Забарний зібрали майже півмільйона гривень на FPV дрони для Сил спеціальних операцій. І це, звісно, ​​не єдиний раз. Футболісти постійно донатять та допомагають ЗСУ.

Артем Довбик

Постійно допомагає ЗСУ Артем Довбик. Нападник збірної України та італійської “Роми”  співпрацює з волонтерською організацією та набуває дрони, генератори, квадрокоптери для 118 бригади ТРО. Але не лише дронами обмежується допомога футболіста.

Усім відомо, як потрібні нашим військовим автомобілі. Багато волонтерських проектів займаються саме придбанням транспортних засобів, які так необхідні на передовій для порятунку поранених та виконання бойових завдань. Звичайно, сьогодні дуже важливо бути впевненим у тому, що організація справді допомагає армії, наприклад, як команда Car to Donate для України, яка за допомогою донатерів передала ЗСУ величезну кількість автомобілів. 

Артем Довбик також регулярно приєднується до збирання грошей на транспортні засоби. Взимку 2023 року футболіст передав один автомобіль нашим прикордонникам на північному напрямку. У вересні 2024 року Артем разом зі своїм агентом Олексієм Люндовським придбав для ЗСУ ще два автомобілі.

Сергій Ребров

З перших днів війни допомагає ЗСУ головний тренер нашої збірної – Сергій Ребров. Взимку 2022 року Ребров, працюючи в ОАЕ тренером Аль-Айна, завжди був на зв’язку зі своїми друзями, які займалися волонтерською допомогою. Сергій Ребров уже передав кілька позашляховиків для ЗСУ. На одному з автомобілів, що вирушив на Харківський напрямок, можна було побачити ініціали тренера з його ігровим номером – “С.Р.11”.

Андрій Ярмоленко

Андрій Ярмоленко не лише допомагає особисто ЗСУ, а й організовує допомогу більшості футболістів України. “Якщо є запити від військових на великі суми, ми збираємо гроші разом. У зборі беруть участь усі футболісти. Якщо сума посильна, кожен відправляє самостійно”. 2022 року Андрій Ярмоленко перерахував три мільйони гривень для українських розвідників. 

Тарас Степаненко

Тарас Степаненко постійно на зв’язку з військовими і точно знає, що і в який момент необхідно передати на фронт. У перші дні війни півзахисник збірної України та донецького “Шахтаря” організував групу футболістів, які постійно займаються гуманітарною допомогою для військових. Хлопці передають бронежилети, аптечки, екіпірування, тепловізори.