Фёдор ШПИГ: «Финал «Кожаного мяча» — вершина детского футбольного айсберга»

Ще зовсім недавно деякі скептики запевняли, що команда Федора Шпига не впорається з таким масовим турніром, як «Шкіряний м’яч». Адже раніше цими дитячими змаганнями опікувалася майже вся країна та й комсомол активно допомагав. Однак всеукраїнський «Шкіряний м’яч» упевнено крокує усіма регіонами нашої держави. Щороку сотні тисяч юних футболістів виходять на старти цього дитячого турніру.

– Федоре Івановичу, як нині почувається «Шкіряний м’яч»?запитую в президента Асоціації аматорського футболу, народного депутата України, президента банку «Аваль» Федора ШПИГА.

– Робимо свою справу, — каже Федір Іванович. — І, як на мене, робимо її добре. Адже підібралася справжня команда однодумців не лише в столиці, а й у регіонах. Приємно, що дорослі зрозуміли — без подібного турніру вже не обійтися. Нас підтримують не лише батьки, а й директори та вчителі шкіл. На перший старт, а було це 1999 року, вийшло лише шістнадцять тисяч команд. Наступного — вже змагалося майже тридцять тисяч дитячих колективів. Здавалось, що 2001 року кількість команд залишиться незмінною, а вона сягнула сорока тисяч. Потім збільшилась ще на дві тисячі. А цього сезону нелегкий турнірний шлях вже розпочало понад п’ятдесят тисяч дитячих колективів. А це майже шістсот тисяч хлопців.

– І ви вірите цим цифрам?

– Звичайно. Адже ми уважно спостерігаємо за перебігом подій під час сільських, міських, районних та обласних турнірів. А всеукраїнські фінальні турніри у трьох вікових групах — це вершина дитячого футбольного айсберга. І це при тому, що ніколи не гналися за рекордами масовості.

– Федоре Івановичу, кажуть, що й ви пройшли школу «Шкіряного м’яча»…

– Досі зберігаю фотографію мого дитинства — наша команда з кубком ра-йонного турніру «Шкіряного м’яча». Тоді в нашому селі Кобища (Чернігівська область) важко було пробитися навіть на районний турнір. Вперта боротьба точилася на шкільному стадіоні. І грали тоді не в адідасівській формі, а на сімейні труси нашивали смужки і уявляли себе Бібою, Турянчиком, Банниковим, Серебрянником, Хмельницьким…

– Тож не випадково всеукраїнський клуб «Шкіряний м’яч» очолив Андрій Біба?

– Скажу відверто, заслужений майстер спорту, легендарний в минулому капітан київського «Динамо», найкращий футболіст СРСР 1966 року Андрій Біба завжди був моїм кумиром. Я запропонував Андрію Андрійовичу очолити «Шкіряний м’яч». Це ж наш символ! Пізніше Андрій Андрійович зізнався, що не вірив у наш успіх. Та коли побачив, з яким ентузіазмом та розмахом ми взялися за справу, погодився. Справжню допомогу надали й інші ветерани українського футболу — Блохін, Баль, Рудаков, Хмельницький, Трошкін, Матвієнко, Соколовський, Круликовський та ін.

– В школах ще триває навчання, попереду в дітей екзамени, а вже завтра в Києві стартує фінальний турнір серед команд середньої вікової групи (1993 року народження)…

– Цьогорічний фінальний турнір серед хлопців середньої вікової групи проводимо разом з відомою компанією «Данон». Переможець турніру представлятиме нашу країну на “Кубку націй «Данон», який відбудеться у вересні у французькому місті Ліон. Тут за нагороди змагатимуться представники 32 країн. Учасники молодшої та старшої груп головні призи розіграють у серпні.

– Раніше київська влада серйозно не сприймала «Шкіряний м’яч», а тут відразу головний фінал у столиці…

– Неабияку підтримку надало керівництво Республіканського вищого училища фізичної культури, де й пройдуть фінальні змагання. Адже тут добре розуміють, що наші вихованці вже пробиваються до різноманітних юнацьких та юніорських збірних України. А ми, в свою чергу, плануємо організувати свої спеціалізовані класи, де навчатимуться найобдарованіші юні футболісти. До речі, саме наш «Шкіряний м’яч» спонукав президента ФФУ Григорія Суркіса до організації третього уроку фізкультури в школах.

– Пане Федоре, а хто фінансує «Шкіряний м’яч»?

– Частину витрат бере на себе банк «Аваль». Адже ми чудово розуміємо, що інвестиції в дітей — інвестиції в майбутнє України. Останнім часом до змагань активно підключилися місцеві бізнесмени. А деякі губернатори навіть просять допомогти саме у них провести фінальні змагання.

– Крім головного приза — путівки на “Кубок націй «Данон», які ще нагороди очікують учасників фіналу?

– Кожній команді подаруємо по комплекту форми та м’ячі. А також хлопців очікують чудові подарунки. Аматорська асоціація підготувала буклети, програмки, сувеніри. Саме нагородження розділили на дві частини. Після завершення фінального поєдинку, який відбудеться 28 травня, нагородимо усіх призерів та учасників. А вже наступного дня — під час перерви фінального матчу Кубка України-2005 між київським «Динамо» та донецьким «Шахтарем» — вшановуватимемо найкращу дитячу команду нашої держави у середній віковій групі.

Источник: “Украинский футбол”