Стефан Байчетич, 18-річний хлопець – новий Бускетс та надія «Ліверпуля»

Захоплює Юргена Клоппа та Мохаммеда Салаха

Сезон 2022/2023 складається у «Ліверпуля» далеко не найкращим чином. Восьме місце в АПЛ, на порозі вильоту з Ліги чемпіонів, гольова мовчанка Салаха, велика кількість травм. Юрген Клопп в інтерв’ю BBC Sport розповів про свої сподівання на літо: «Ми розуміємо, що нам треба щось змінювати, покращувати. Але не зараз, а влітку. Ми не можемо дозволити собі просто купувати гравців. Трансфери мають бути свідомо успішними. Попереду літо – час змін. А поки продовжуватимемо боротися з тим складом, який є».

Команда Клоппа виглядає найчастіше безпорадною. Але на тлі сірості є у «Ліверпуля» і світлі промінчики. Один із них – 18-річний іспанський опорник Стефан Байчетич. Молодий футболіст блиснув у матчі з «Евертоном» і в січні взяв приз «Найкращий футболіст «Ліверпуля».

Байчетичу вдалося за короткий проміжок часу витіснити Фабіньо та гідно замінити травмованого Тіаго.  З молодим опорником на полі «Ліверпуль» набуває своїх колишніх фарб. Клопп правильно розсудив: якщо немає поки що якісних трансферів, слід придивитися до молоді. І не помилився.

 Хто ж він, молодий опорник, надія «Ліверпуля»?

Уже в п’ять років знав, що таке відповідальність

Байчетич виріс у спортивній родині. Батько хлопчика – професійний футболіст. Грав на позиції півзахисника у «Бразі», «Црвені Зірці», «Сельті». Наразі Срджан Байчетич тренує «Сельту С».

З ранніх років батько привчав Стефана до самостійності. Свої перші кроки у футболі хлопчик здійснив в іспанській Вол Мінор. Стефану було лише п’ять років, коли Срджан привіз його вперше на стадіон. «Тут ти тренуватимешся. Коли закінчиться заняття – переодягнися і чекай на мене. Я приїду за тобою», – сказав Байчетич-старший маленькому синові, привчаючи таким чином самостійність.

Батько Стефана ніколи не втручався у тренувальний процес сина і вчив нести відповідальність за свої вчинки.

У 16 років Стефан уже вражав тренерів своєю фізичною формою та футбольною грамотністю. На той час хлопець грав на позиції центрального захисника і ніколи не втрачав нагоди атакувати.

На юного футболіста звернули увагу скаути «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуля» та «Барселони». “Ліверпулю” вдалося всіх випередити. Зважаючи на те, що Байчетич-старший мріяв бачити сина у складі «червоних», усе склалося успішно.

Чому «Ліверпуль»? Срджар казав синові: «У «Барселоні» чи «Реалі» ти будеш одним із…, а у «Ліверпулі» ти матимеш шанс стати першим».

Відчинив двері в основу «Ліверпуля» з ноги

Переїзд до Англії не був легким для Стефана. У 16 років він опинився у чужій країні без батьків та друзів. Але виховання батька допомогло хлопцеві швидко адаптуватися не тільки. у команді, а й на новій позиції. В Іспанії Байчетич виступав центральним захисником, а в молоді «червоних» його поставили опорним півзахисником. Втім, Стефану грати на цій позиції дуже подобалося. Адже ще в дитинстві він намагався підключатися до атак та віддавати передачі вперед.

Байчетич швидко прогресував. Якогось моменту тренер молодіжної команди запросив Юргена Клоппа подивитися на футболіста, який міг би допомогти «Ліверпулю» впоратися з кадровими проблемами. Клопп залишився задоволеним. Стефан продовжував виступати за молодіжку, паралельно тренуючись із основою «червоних». Влітку 2022 року Байчетич отримав шанс вийти на поле у складі «Ліверпуля» у товариських матчах. 27 серпня опорник дебютував в АПЛ у матчі з “Борнмутом”, вийшовши на 70-й хвилині. Чотири місяці Стефан виходив переважно на заміну, а з січня 2023 року на рахунку 18-річного гравця вже сім матчів у старті (у всіх турнірах).

«Байчетич – добрий футболіст. Звичайно, зачепитися за основу Стефану допомогли травми наших гравців, але він, можна сказати, відчинив двері з ноги», – прокоментував Юрген Клопп появу молодого Байчетича у складі «Ліверпуля».

Зайняти місце у стартовому складі Байчетичу дуже допоміг Фабіньо. Бразилець виглядає жахливо та цілком природно, що тренер його відправив у глибокий запас.

Стефанові дуже пощастило і з Тіаго Алькантаре, який узяв його під своє крило. Тіаго допомагає молодому гравцю і на тренуваннях, і у побуті. Цікаво, що «Сельте» (1994 – 1997) Байчетич-старший грав разом із Мазіньо, батьком Тіаго Алькантари. Англійські ЗМІ досі не заспокоюються: “Батьки виходили за одну команду, а тепер їхні сини грають разом”. До речі, травмованого Тіагу в матчі з Евертоном замінив саме Байчетич. І не підвів ні Клоппа, ні бразильця – Стефана визнали найкращим гравцем «Ліверпуля» у цьому матчі.

«Найбільше мені подобається відбирати м’ячі. Але й атакувати теж», – сказав Байчетич після матчу з nbsp; “Евертоном”.

Те, що Байчетич вміє розганяти атаку, ми побачили у матчі з «Ньюкаслом» (0:2) 18 лютого. Це один із небагатьох матчів, у якому «червоні» здобули перемогу. Щоправда більшість експертів саме «Ліверпуль» і називали фаворитом матчу. «Червоним» вдалося виправдати надії не лише вболівальників, а й любителів азартних ігор, які повірили прогнозам букмекерських контор та залишились у «плюсі». До речі, заробити гроші, переглядаючи матчі улюблених команд можна, якщо відвідати сайт https://ggbetcenter.net/ru/football/ та обрати переможця. «Ліверпуль» справді був добрим, відчуваючи свою перевагу перед «Ньюкаслом». Майже всі футболісти брали участь в атаках. На 17-й хвилині «червоні» вже оформили два голи. Другий м’яч – результат дій Байчетича. Стефан отримав передачу від ванн Дейка та миттєво опинився під тиском кількох суперників. Його це не збентежило і не налякало. Опорник віртуозно розхитав опонентів, розвернувся у стилі Бускетса і помчав із м’ячем уперед. Точна передача Стефана на Салаха не залишила шансів “Ньюкаслу”. Єгиптянин відправив пас на Гапко, який і став автором другого забитого м’яча на 17-й хвилині.

Вже рекордсмен «Ліверпуля»

21 лютого Стефану Байчетичу підкорився перший рекорд у «Ліверпулі». Вийшовши в матчі Ліги чемпіонів проти “Реала” у стартовому складі, футболіст став наймолодшим гравцем “червоних” за всю історію клубу в цьому турнірі. І треба зауважити, що Стефан виглядав набагато краще за багатьох досвідчених футболістів. За статистикою WhoScored Байчетич отримав 6,4 бала; Гомес – 5,3; Ван Дейк – 5,5; Робертсон – 5,9. Вищі бали отримали лише Александер-Арнольд (6,9), Салах (8,2), Гапко (6,8) та Нуньєс (6,8). Байчетич впевнено протистояв супернику, практично не помилявся, граючи проти Модріча, Бензема, Карвахаля та інших зірок «Реала».

«З перших виходів у старті Стефан виглядає найкращим. Він класний гравець та людина. Якщо Стефан продовжить прогресувати, стане найкращим півзахисником», –  хвалив Байчетича Мохаммед Салах.

Скромний і працьовитий Байчетич захоплює англійських уболівальників, експертів, тренерів та одноклубників. Юрген Клопп вважає, що виховання Серджара Байчетича допоможе хлопцеві подолати труднощі, розвиватися та не зазіратися.