Стефан Байчетич, 18-річний хлопець – новий Бускетс та надія «Ліверпуля»

Захоплює Юргена Клоппа та Мохаммеда Салаха

Сезон 2022/2023 складається у «Ліверпуля» далеко не найкращим чином. Восьме місце в АПЛ, на порозі вильоту з Ліги чемпіонів, гольова мовчанка Салаха, велика кількість травм. Юрген Клопп в інтерв’ю BBC Sport розповів про свої сподівання на літо: «Ми розуміємо, що нам треба щось змінювати, покращувати. Але не зараз, а влітку. Ми не можемо дозволити собі просто купувати гравців. Трансфери мають бути свідомо успішними. Попереду літо – час змін. А поки продовжуватимемо боротися з тим складом, який є».

Embed from Getty Images

Команда Клоппа виглядає найчастіше безпорадною. Але на тлі сірості є у «Ліверпуля» і світлі промінчики. Один із них – 18-річний іспанський опорник Стефан Байчетич. Молодий футболіст блиснув у матчі з «Евертоном» і в січні взяв приз «Найкращий футболіст «Ліверпуля».

Байчетичу вдалося за короткий проміжок часу витіснити Фабіньо та гідно замінити травмованого Тіаго.  З молодим опорником на полі «Ліверпуль» набуває своїх колишніх фарб. Клопп правильно розсудив: якщо немає поки що якісних трансферів, слід придивитися до молоді. І не помилився.

 Хто ж він, молодий опорник, надія «Ліверпуля»?

Уже в п’ять років знав, що таке відповідальність

Байчетич виріс у спортивній родині. Батько хлопчика – професійний футболіст. Грав на позиції півзахисника у «Бразі», «Црвені Зірці», «Сельті». Наразі Срджан Байчетич тренує «Сельту С».

З ранніх років батько привчав Стефана до самостійності. Свої перші кроки у футболі хлопчик здійснив в іспанській Вол Мінор. Стефану було лише п’ять років, коли Срджан привіз його вперше на стадіон. «Тут ти тренуватимешся. Коли закінчиться заняття – переодягнися і чекай на мене. Я приїду за тобою», – сказав Байчетич-старший маленькому синові, привчаючи таким чином самостійність.

Батько Стефана ніколи не втручався у тренувальний процес сина і вчив нести відповідальність за свої вчинки.

У 16 років Стефан уже вражав тренерів своєю фізичною формою та футбольною грамотністю. На той час хлопець грав на позиції центрального захисника і ніколи не втрачав нагоди атакувати.

На юного футболіста звернули увагу скаути «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуля» та «Барселони». “Ліверпулю” вдалося всіх випередити. Зважаючи на те, що Байчетич-старший мріяв бачити сина у складі «червоних», усе склалося успішно.

Чому «Ліверпуль»? Срджар казав синові: «У «Барселоні» чи «Реалі» ти будеш одним із…, а у «Ліверпулі» ти матимеш шанс стати першим».

Відчинив двері в основу «Ліверпуля» з ноги

Переїзд до Англії не був легким для Стефана. У 16 років він опинився у чужій країні без батьків та друзів. Але виховання батька допомогло хлопцеві швидко адаптуватися не тільки. у команді, а й на новій позиції. В Іспанії Байчетич виступав центральним захисником, а в молоді «червоних» його поставили опорним півзахисником. Втім, Стефану грати на цій позиції дуже подобалося. Адже ще в дитинстві він намагався підключатися до атак та віддавати передачі вперед.

Байчетич швидко прогресував. Якогось моменту тренер молодіжної команди запросив Юргена Клоппа подивитися на футболіста, який міг би допомогти «Ліверпулю» впоратися з кадровими проблемами. Клопп залишився задоволеним. Стефан продовжував виступати за молодіжку, паралельно тренуючись із основою «червоних». Влітку 2022 року Байчетич отримав шанс вийти на поле у складі «Ліверпуля» у товариських матчах. 27 серпня опорник дебютував в АПЛ у матчі з “Борнмутом”, вийшовши на 70-й хвилині. Чотири місяці Стефан виходив переважно на заміну, а з січня 2023 року на рахунку 18-річного гравця вже сім матчів у старті (у всіх турнірах).

«Байчетич – добрий футболіст. Звичайно, зачепитися за основу Стефану допомогли травми наших гравців, але він, можна сказати, відчинив двері з ноги», – прокоментував Юрген Клопп появу молодого Байчетича у складі «Ліверпуля».

Зайняти місце у стартовому складі Байчетичу дуже допоміг Фабіньо. Бразилець виглядає жахливо та цілком природно, що тренер його відправив у глибокий запас.

Стефанові дуже пощастило і з Тіаго Алькантаре, який узяв його під своє крило. Тіаго допомагає молодому гравцю і на тренуваннях, і у побуті. Цікаво, що «Сельте» (1994 – 1997) Байчетич-старший грав разом із Мазіньо, батьком Тіаго Алькантари. Англійські ЗМІ досі не заспокоюються: “Батьки виходили за одну команду, а тепер їхні сини грають разом”. До речі, травмованого Тіагу в матчі з Евертоном замінив саме Байчетич. І не підвів ні Клоппа, ні бразильця – Стефана визнали найкращим гравцем «Ліверпуля» у цьому матчі.

«Найбільше мені подобається відбирати м’ячі. Але й атакувати теж», – сказав Байчетич після матчу з nbsp; “Евертоном”.

Те, що Байчетич вміє розганяти атаку, ми побачили у матчі з «Ньюкаслом» (0:2) 18 лютого. Це один із небагатьох матчів, у якому «червоні» здобули перемогу. Щоправда більшість експертів саме «Ліверпуль» і називали фаворитом матчу. «Червоним» вдалося виправдати надії не лише вболівальників, а й любителів азартних ігор, які повірили прогнозам букмекерських контор та залишились у «плюсі». До речі, заробити гроші, переглядаючи матчі улюблених команд можна, якщо відвідати сайт https://ggbetcenter.net/ru/football/ та обрати переможця. «Ліверпуль» справді був добрим, відчуваючи свою перевагу перед «Ньюкаслом». Майже всі футболісти брали участь в атаках. На 17-й хвилині «червоні» вже оформили два голи. Другий м’яч – результат дій Байчетича. Стефан отримав передачу від ванн Дейка та миттєво опинився під тиском кількох суперників. Його це не збентежило і не налякало. Опорник віртуозно розхитав опонентів, розвернувся у стилі Бускетса і помчав із м’ячем уперед. Точна передача Стефана на Салаха не залишила шансів “Ньюкаслу”. Єгиптянин відправив пас на Гапко, який і став автором другого забитого м’яча на 17-й хвилині.

Вже рекордсмен «Ліверпуля»

21 лютого Стефану Байчетичу підкорився перший рекорд у «Ліверпулі». Вийшовши в матчі Ліги чемпіонів проти “Реала” у стартовому складі, футболіст став наймолодшим гравцем “червоних” за всю історію клубу в цьому турнірі. І треба зауважити, що Стефан виглядав набагато краще за багатьох досвідчених футболістів. За статистикою WhoScored Байчетич отримав 6,4 бала; Гомес – 5,3; Ван Дейк – 5,5; Робертсон – 5,9. Вищі бали отримали лише Александер-Арнольд (6,9), Салах (8,2), Гапко (6,8) та Нуньєс (6,8). Байчетич впевнено протистояв супернику, практично не помилявся, граючи проти Модріча, Бензема, Карвахаля та інших зірок «Реала».

Embed from Getty Images

«З перших виходів у старті Стефан виглядає найкращим. Він класний гравець та людина. Якщо Стефан продовжить прогресувати, стане найкращим півзахисником», –  хвалив Байчетича Мохаммед Салах.

Скромний і працьовитий Байчетич захоплює англійських уболівальників, експертів, тренерів та одноклубників. Юрген Клопп вважає, що виховання Серджара Байчетича допоможе хлопцеві подолати труднощі, розвиватися та не зазіратися.

Новини партнерів

Комментарии: