UPDATE! Євро-2024. Щоденні замальовки, 25 червня

Матчі дня:

ГРУПА D

Нідерланди – Австрія – 2:3

Голи: Гакпо (47), Депай (75) – Мален (6, а/г), Шмід (59), Забітцер (80).

Франція – Польща – 1:1

Голи: Мбаппе (56, з пен.) – Левандовський (79, з пен.)

ГРУПА С

Англія – Словенія – 0:0

Данія – Сербія – 0:0

Говоря о первых двух парах дня, кратко отметим появление на поле Мбаппе и тот факт, что Франция, по сути, так ничего и не смогла противопоставить Польше, которая в третий тур пришла с нулем шансов на продолжение своего участия в турнире.

И поговорим об истинном украшении не только игрового дня, но и одном из украшений турнира на данный момент – сборной Австрии. То, что выдала Австрия в матче с Нидерландами, не может не восхищать. В это трудно поверить, но Австрия, похоже, играла по принципу «Вы нам забьете, сколько сможете, а мы вам – сколько захотим». Всякий раз, когда Нидерланды сравнивали счет, австрийцы довольно быстро снова выходили вперед, причем с какой-то поразительной видимой легкостью. Словно команда просто не хотела забивать без надобности, а когда такая необходимость возникала, шла и решала поставленную задачу. Ни на секунду в этой игре не возникало сомнений в том, что Австрия своего не упустит.

Я не могу согласиться с мнением, что во всех матчах турнира Австрия была такой, была ровной. Я настаиваю на том, что именно в третьем туре команда Ральфа Рангника раскрылась во всей полноте своей красоты и силы. И если предположить, что это план наставника по постепенному выходу на пик формы, то соперника австрийцев в плей-офф (а это вторая команда группы F) ждут весьма непростые минуты. Рангник сумел создать то, что Валерий Васильевич Лобановский называл командой-звездой. Да, конечно, вся Австрия молится на Арнаутовича, но эта сборная сильна не тем, что в ней есть звездные (с некоторой оговоркой) игроки. Эта сборная сильна своей сбалансированностью, четкостью, настырностью, своевременной агрессивностью и коллективным мастерством. И это позволяет рассчитывать на то, что эта сборная нас еще удивит.

Австрия выходит из группы с первого места, Франция – со второго, Нидерланды с третьего, Польша никуда не выходит.

Пізніше грала група C. Я написала б, що це було два пересічні матчі за участю чотирьох пересічних команд, але в чиюсь світлу голову прийшло назвати одну з цих команд фаворитом номер один. Тому доводиться писати, що було два пересічні матчі, в одному з яких грав фаворит номер один. Напередодні ввечері фаворит номер один отримав чудову новину, що з групи він виходить, що б не сталося. Хоча цей фаворит осоромиться на весь світ. Ніщо не може позбавити збірну Англії радості виходу до плей-офф.

Цим, звісно, можна було б пояснити, що Англія перевершила себе у своїй сірості та убогості. Може, збірникам не повідомили, а може, їм справді все одно (не забуваємо про медіума, яка розкинула карти і розповіла Фодену, що чекає на нього й на збірну), але все ж таки в цій грі вирішувалося, з якого місця вийде Англія з групи, а значить, з ким гратиме.

Що весь матч робила збірна Англії, зрозуміти важко. Безглузде перекочування м’яча, де, здається, взагалі ніхто не розуміє, що з цим м’ячем робити, куди бігти, куди бити. Пам’ятаю, що перед початком турніру було дуже багато розмов про те, що Беллінгем – месія, який приведе команду Гарета Саутгейта до успіху. Якщо Беллінгем кудись і приведе збірну Англії, то це до трапу літака, який вирушає до Великобританії. Але він, звісно, не один такий. Кейн, таке відчуття, взагалі м’яч уперше побачив і ніяк не може розібратися, що ж це за дивина така. Гехи, який не вперше дивує, так самозабутньо тягнув за футболку Шпорара, який випереджав його, ніби немовля тягне мамине волосся. Навіть Клеман Тюрпен, розуміючи, що дивитися на ці потуги неможливо, не додав до першого тайму жодної хвилини (до речі, подібне зі збірною Англії трапляється не вперше). І ця збірна Англії, яка вже відверто дратує навіть власних уболівальників своєю безликістю… виграє групу.

У паралельному матчі дві пересічні команди провели пересічний матч, який закінчився пересічним результатом.

Отже, Англія виходить з першого місця, Данія – з другого, Словенія – з третього (порівняння додаткових показників не виявило перевагу ні Данії, ні Словенії, і долю розподілу місць вирішив рейтинг у відборі), Сербія нікуди не виходить.

Цитата дня

Гарі Невілл (Англія): «Те, що ми бачимо, – це просто набір одиночних проходів. Кожен гравець робить його, а потім вирішує, що робитиме. Немає жодних заготовок, які вони могли б одразу застосувати. У матчі збірних таке іноді трапляється за рахунок зіграності, але над цим потрібно працювати. Якщо чесно, ми маємо дуже примітивний вигляд. Це сумно, тому що, я думаю, насправді ми кращі».

Пол Мерсон (Англія): «Блискучий перший тайм і безліч гольових моментів проти кращої команди в Європі… (Це нормально, Харрі [Кейн]?)»