Чому ЧС-2022 в Катарі особливий

Ще до початку ЧС в Катарі стало зрозуміло, що цей Мундіаль набере величезну кількість прихильників та тих, хто відверто буде його ненавидіти. І для цього є багато приводів. Ми підібрали для вас топ-5 причин, чому 22-й чемпіонат світу такий особливий. Але спершу хочемо запропонувати вам платформу Vbet Украина. Тут ви знайдете найкращі коефіцієнти та безліч спортивних подій. Крім того, можете пограти у автомати, онлайн казино та інші ігри.

Найдорожчий чемпіонат світу в історії

В першу чергу варто поговорити про трати шейхів Катару при підготовці країни до Мундіалю. Катар до цього ЧС підготував 7 стадіонів, 7 з яких були побудовані з нуля. Це не просто величезні кошти, це 210 млрд долларів. Це робить його найдорожчим в історії проведення подібних заходів. Але це лише офіційні цифри, адже є ще й темна сторона. Починаючи від підозри в корупції за виграш у боротьбі за проведення і закінчую іншими виплатами, включаючи вболівальникам на стадіоні для їх заповнення.

Embed from Getty Images

Незвичний календар

Проведення Мундіалю в межах осінь-зима, це щось нове і не зовсім зручне. Насамперед страждають футболісти, які не мають часу на підготовку (фізичну і психологічну). Їм потрібно за тиждень забути про внутрішні чемпіонати та Лігу Чемпіонів і переключитись на ЧС. Не дивно, що на тому турнірі не зіграло багато зірок світового классу через травми. На сам перед згадаємо діючого на той час власника Золотого м’яча Карима Бензема, який отримав ушкодження на тренуванні напередодні Мундіалю. І якщо при звичайних обставинах у нього був би час на відновлення, то Катар цього часу не запропонував.

Корупція

Це дуже темна історія, в якій діючими обличчями вважаються найвищі прізвища. Так вже колишній голова Азіатської конфедерації футболу Мохамед бін Хаммам вважається підозрюваним у спробі підкупу представників Африки. З скандальним інтерв’ю виступив також Зепп Блаттер, який повідомив про причетність до перемоги Катару тамошнего президента Франції Ніколя Саркозі. А пізніше катарці купили паризький клуб ПСЖ, що можливо стало одним з пунктів домовленостей.

Стадіони на зміну життю

Коли Катар лише будував стадіони, ніхто не піклувався про робочу силу. Важливо було все зробити у потрібний термін при будь-яких обставинах. І скільки при цьому загинуло будівельників та підсобних робочих ніхто не скаже. Британська газета The Guardian у своїй статті написала цифру в 6,5 тисяч загиблих, а в звіті Amnesty International йдеться про 15 тисяч. Ми можемо лише здогадуватись про справжні втрати, але сам факт таких підозр вже є жахливим.

Релігія понад усе

Embed from Getty Images

Країна з мусульманським устроєм з самого початку заявила про повагу зі сторони гостей та дотримання всіх норм та правил, які вони хочуть запровадити у момент проведення Чемпіонату Світу. Але те, що є забороненим в Катарі, для людей з іншої частини світу вважається нормою поведінки (фото інших людей, алкоголь, лайка, оголені частини тіла, тощо). І на цій підставі цей ЧС вважається особливо скандальним. Країна-господар ЧС навіть футболістам заборонила виходити з пов’язками на підтримку секс-меншин, а на стадіонах заборонили продавати пиво, що стало приводом до невдоволення глядачів. А там, де його дозволено купувати (фан-зони), діє обмеження (не більше 4 бокалів на одного фана). При цьому і вартість пива шокує (близько 14 євро за бокал), що є дуже дорого. 

Висновки

Треба розуміти, що сучасний та мусульманський світ, це зовсім різні речі. І спроба об’єднати ці світи за рахунок футболу виглядає як щось штучне та нав’язане суспільству. Саме тому для європейців то був мабудь найжахливіший виїзд в чужу країну, де їх точно не поважають і ставляться з певним рівнем упередженості.

Новини партнерів

Комментарии: