Дарвін Нуньєс – розчарування “Ліверпуля” у дорогій обгортці

Дарвін Нуньєс продовжує підтримувати репутацію одного з найбільших парадоксів “Ліверпуля” та АПЛ, незважаючи на те, що другий сезон у команді Юргена Клоппа можна назвати успішнішим, ніж перший.

Перший сезон комом

Влітку 2022 року “червоні” оголосили про придбання молодого унікального нападаючого “Бенфіки” за 100 млн євро. “Ось тепер “Ліверпуль” почне штампувати голи і взлетить на вершину АПЛ”, – мріяли вболівальники “червоних”. Надія була цілком обґрунтована. Адже в сезон 2021/2022 Дарвін завершив найкращим бомбардиром Португалії.

Однак Нуньєс не встиг навіть дебютувати у футболці Ліверпуля, як став головним мемом футбольної Англії. Перші тренування в “Ліверпулі” відкрили приголомшливе вміння нападаючого бити повз ворота. Восени 2022 року Нуньєс запоров фантастичну кількість гольових моментів. Англійські ЗМІ жорстко тиснули на уругвайця: “За сто мільйонів євро так не можна грати”. 23-річному футболісту було удвічі тяжче. З одного боку – процес адаптації, з іншого – тиск. Звісно, команда намагалася допомогти Дарвіну. Тіаго, Фабіньо, Аліссон завжди були поряд з Нуньєсом, щоб перекладати іспанською мовою установки Юргена Клоппа. Не залишився осторонь і Луїс Суарес, який повернувся 2022 року до Уругваю. Суарес має досвід виступів в АПЛ (2011-2014, “Ліверпуль”), тому його поради по телефону допомагали Дарвіну не втрачати самовладання і віру в себе.

Слід зазначити, що і Нуньєс докладав максимум зусиль: уроки англійської мови, додаткові тренування, відмова від соціальних мереж. Ніхто в “Ліверпулі” не міг навіть натякнути, що Дарвін десь недопрацьовує.

Embed from Getty Images

Багато в чому нестабільність Нуньєса визначалася провалом “Ліверпуля” загалом. Захист “червоних” виглядав як решето. “Ліверпуль” багато пропускав у перші 15 хвилин. Відповідно атаки команди Клоппа гальмувалися, а Нуньєс мав набагато менше шансів на половині поля суперника.

Велику роль відіграли травми в команді. Дарвін постійно грав із новими партнерами: Фірміно, Діас, Гапко (прийшов узимку 2023 року), Жота, Окслейд-Чемберлен. Про яку зіграність могла йтися? Єдиний, хто виходив на поле постійно – Мохаммед Салах. З єгиптянином саме Нуньєс і розриває суперників цього сезону.

Незважаючи на всі проблеми, швидкість, техніка, дриблінг, уміння відкритися, підіграти змушували Клоппа, та й уболівальників вірити у майбутню результативність нападаючого.

Навесні 2023 знайшлося ще одне виправдання для скромної кількості голів уругвайця. Перший сезон у “Бенфіці” (2020/2021) у Нуньєса теж був невидатним – 29 матчів, шість голів, дев’ять асистів. Другий сезон (2021/2022) можна назвати золотим – Нуньєс став найкращим бомбардиром португальського чемпіонату.

Не встиг пролунати фінальний свисток сезону 2022/2023, а вболівальники вже були у передчутті наступної компанії. “Ліверпуль” пішов не літню перебудову, а Дарвін Нуньєс – на глибоку акліматизацію у команді.

Найкращий марнотрат гольових моментів

Чи став другий сезон у “Ліверпулі” для Нуньєса вдалим? Однозначно – так. Клоппу вдалося вписати уругвайця у свою тактику, вселити у нього впевненість, активізувати в обороні.

“Дарвін має реактивну швидкість. Це дуже лякає суперників. Коли він приймає м’яч на швидкості – це завжди несе максимальну небезпеку”, – прокоментував гру Нуньєса в нинішньому сезоні Алан Ширер.

Embed from Getty Images

У порівнянні з сезоном 2022/2023 Нуньєс однозначно прогресує. Його віртуозні ривки за спину суперника, проходи флангом, креативність у прийнятті рішень захоплює мене. Коли Дарвін на полі, я завжди чекаю на нестандартні дії в атаці “Ліверпуля”. Сьогодні Нуньєс один із головних творців атакуючого футболу “червоних”.

Тоді чому я все одно схиляюся до думки, що Нуньєс – розчарування “Ліверпуля”?

Нуньєс, безперечно, не Холланд. У норвежця зовсім інше завдання у “Манчестер Сіті” – ловити шанс та забивати голи. Тому торішнє порівняння Нуньєса з Холландом і очікування на гонку бомбардирів вже тоді виглядали досить недоречно. А сьогодні про це навіть згадувати смішно. Адже Нуньєса сміливо можна назвати головним марнотратом гольових моментів. Хіба не Нуньєс був винен у тому, що “Ліверпуль” п’ятого листопада у матчі з “Лутоном” не оформив перемогу? Ідеальну гольову Салаха Нуньєс зіпсував своїм промахом. А скільки моментів Дарвін упустив у матчі Ліги Європи з австрійською командою (30.11.2023). Нуньєс мав мінімум два шанси вразити ворота суперника.

Нападник навіть “по руці влучити не може”

Неприємний епізод стався після матчу із “Тулузою” (Ліга Європи, 09,10.2023). Нуньєс не потиснув руку нападнику Франку Магрі. Образився? Можливо тому, що Магрі використав свій шанс та забив гол “Ліверпулю” на 76-й хвилині, оформивши перемогу своєї команди. А Нуньєс за 37 хвилин на полі так і не влучив у ворота суперника. Епізод викликав шквал негативу. Враховуючи, що Нуньєс простягнув руку Франку, але рукостискання так і не відбулося, уболівальники вибухнули: “Нуньєс навіть по руці влучити не може”.

Значить, не такий і сильний психологічно уругваєць. Емоції та образу приховати не завжди вміє. Адже саме на емоційний стан форварда звертав увагу Юрген Клопп минулого сезону. Недостатньо стійке самовладання, вважав тренер, заважає Дарвіну реалізовувати моменти.

Embed from Getty Images

У неділю, третього листопада “Ліверпуль” приймав на “Енфілді” “Фулхем (14 тур АПЛ). Матч для “червоних виявився нервовим та важким. Двічі команда Клоппа вела в рахунку та двічі “дачники” позбавляли “червоних” переваги. Салах робив усе можливе та неможливе, щоб Дарвін відзначився голом. Дві ідеальні передачі від Мохаммеда – двічі Нуньєс промазав.

Другий сезон Нуньєса в “Ліверпулі”, а питання – чи побачимо ми нападаючого за 100 млн євро результативним бомбардиром, відкрито. Думаю, якби уругвайця купили за 50 млн. євро, ніхто б і не обурювався його постійними промахами.

Новини партнерів

Комментарии: