Німецькій Бундеслізі 60! Значні досягнення турніру

Німецька Бундесліга – справжній магніт для азартних гравців на спортивних ставках та затятих уболівальників. Вищий дивізіон німецького футболу по праву знаходиться у верхівці світової еліти і за рейтингами посідає 3 місце серед ліг всього світу. Попереду тільки англійська Прем’єр-ліга та іспанська Прімера. Висока увага глядачів забезпечує безкомпромісність, атлетизм та видовищність футболу, який показують клуби.

Фото Bundesliga

Ціла група команд Бундесліги належить до визнаних ТОПів європейського та світового футболу. Окремим стовпом стоїть мюнхенська Баварія – один із найтитулованіших клубів “всіх часів та народів”. Стабільними успіхами та багатою історією на євроарені також можуть похвалитися дортмундська Боруссія, Байєр, Лейпциг та інші.

Досягнення Бундесліги

  • №1 у Європі за середньою відвідуваністю стадіонів.
  • №1 у Європі за середньою результативністю матчів.
  • №1 у світі за впливом уболівальників на клуби (правило 50 +1)
  • №3 у світі за рейтингом.
  • №4 у світі за вартістю футболістів.

Правило 50+1 – унікальне досягнення у системі управління футболом. Клуби мають щонайменше на 51% належати членам (асоціаціям уболівальників, фанатським об’єднанням та іншим громадським організаціям). Є винятки, наприклад РБ Лейпциг, який належить Ред Булл. Але і тут хворі контролюють керуючу компанію, яка приймає всі важливі рішення щодо функціонування команди.

Завдяки цьому прогнози на Бундеслігу і її майбутнє завжди стабільні та оптимістичні – всі клуби прибуткові і з відмінним менеджментом, що не залежить від благи господарів.

Історія створення та формат змагань

2023 став ювілейним для Бундесліги – турніру виповнилося 60 років – саме час підбити проміжні підсумки. Першим чемпіоном турніру став Кельн, а ера Баварії настала лише у 6-му за рахунком розіграші чемпіонату. Це невипадково збіглося зі сходженням суперяскравої зірки Герда Мюллера – володаря Золотого м’яча, 2-х Золотих бутс та 7 разів Найкращого бомбардира ліги.

Формат проведення трохи більш розмірений, ніж у решті ТОП-турнірів Європи. Якщо в Англії, Іспанії та Італії грають по 20 команд у вищих дивізіонах, то німці шкодують футболістів та підтримують кількість клубів на позначці 18, що знижує кількість матчів на 4 за сезон.

  1. Найбільш-самий клуб у Німеччині – звичайно ж Баварія та її 33 чемпіонства.
  2. №3 – історичний конкурент з Дортмунда – Боруссія та 8 титулів. А хто ж другий у цій супергонці? Нюрнберг – 9-кратний чемпіон країни! Правда 7 титулів ще до 1949 року – але все ж таки.

До речі, мюнхенська Баварія третину своїх “Срібних салатниць” завоювала в останніх 11 сезонах, не підпускаючи нікого до трону – воістину Ера пивоварів.

Бундесліга 2023/2024

Сучасна Бундесліга – найвідвідуваніший футбольний турнір у Європі і це вже традиційно. Середню цифру дещо стримує невелика місткість стадіонів у багатьох команд. Цифри минулого (повного) сезону скажуть самі за себе…

  • 43 000 – середня кількість глядачів на матчах.
  • 81 228 – середня кількість глядачів на матчах Боруссії Дортмунд.
  • 148 із 306 – матчів пройшло з аншлагом.
  • 13 155 828 – уболівальників за сезон прийшли на стадіони.

Голи – головне у футболі на будь-якому рівні і в будь-якій країні, і в Німеччині їх достатньо. Прогнози на Бундеслігу говорять, що в поточному сезоні турніру вперше за 39 років може бути подолана позначка в 1 000 забитих м’ячів. У перших 143 матчах (півсезону без 1 гри) вже набили 480 голів, а це середня результативність 3,4 гола за матч. Лише 5 ігор із зазначених 143 завершилося з рахунком 0:0. Ці цифри характеризують турнір краще за мільйон слів!

У минулому сезоні звання найкращого бомбардира розділили Нкунку та Фюллькруг – вони забили по 16 м’ячів. За половину поточного розіграшу (16 турів) цю позначку пробило вже 2 футболісти. Гірассі зі Штутгарта набив вже 17 м’ячів, а ось Гаррі Кейн за Баварію наштампував уже 21 гол, і у нього ще 1 матч не зіграний. 

У ТОП-5 європейських ліг грає 96 команд і з усіх лише 1 не програла жодного матчу в сезоні. Вона з Бундесліги і це не Баварія… Байєр кинув виклик мюнхенській гегемонії і поки що успішно йде на чистому першому місці.

Новини партнерів

Комментарии: