Кожен гол нападаючих, обведення або підкат захисників, гарний сейв голкіпера – це не тільки щоденна виснажлива праця гравців та тренера. За всіма успіхами стоїть великий штат співробітників, яких ми не бачимо, а відповідно мало що знаємо. Адже від них залежить дев’яносто відсотків успіху футболістів. Наприклад, кухня. Правильне харчування спортсмена – це гарна фізична форма, відмінний настрій і, як наслідок, результат.
Велику частину часу футболісти проводять на клубній базі, де снідають, обідають та вечеряють. Всі топ-клуби Європи виділили окремі, значних розмірів приміщення для кухні та їдальні. Страви для футболістів мають бути із натуральних свіжих продуктів. Тому крім сучасних плит, у королівстві кухаря та дієтолога є й величезні холодильники. А на виїзний матч команди беруть із собою термобокси, в яких везуть свіжі м’ясо та овочі.
Українські футбольні клуби не відстають від європейських та обладнають, по можливості, вотчини футбольних кухарів сучасними новинками. Та й футболісти набувають якісної техніки у свої будинки, щоб вранці побалувати себе свіжими фруктами, а ввечері стейком з овочами. Українці віддають перевагу мережі магазинів COMFY з головним офісом у місті Дніпро, де можна купити холодильник, термобокс, плиту та багато різних дрібниць для обладнання як домашньої кухні, так і офісної.
Ну а я повернуся до футболу і розповім вам на прикладі коханої багатьма вболівальниками “Барселони” про правила харчування футболістів.
На шляху до змін
Перші зміни у принципах харчування у “Барселоні” почали зароджуватися у 2010 році завдяки Хосепу Гвардіоле (головний тренер каталонців на той момент). Гвардіола звернув увагу на те, що його головний козир в особі Ліонеля Мессі постійно відчуває втому та нудоту під час матчів. Після аналізу тренувального процесу Гвардіола прийшов до думки, що футболіст неправильно харчується. На допомогу “Барселона” покликала дієтолога, який становив індивідуальне меню для аргентинця. Через кілька місяців результат вразив Гвардіолу та Мессі – футболіст позбувся зайвих відсотків жиру, нудоти та нескінченної втоми.
Embed from Getty ImagesЧерез кілька років “Барселона” зрозуміла, що для всіх футболістів необхідне правильне здорове харчування. До 2015 року каталонці запросили кілька кухарів та дієтологів. Фахівці постійно проводили бесіди з гравцями, пояснювали, що від харчування залежить їхня фізична форма, емоційний стан та швидкість відновлення після тренувань та матчів.
Іноді харчування важливіше тренування
До 2019 року “Барселона” приділяє, мабуть, більше уваги харчуванню спортсменів, ніж тренувальному процесу.
Футболісти каталонського клубу харчуються на базі чотири рази на день. Тому робочий день кухарів та дієтологів починається о шостій ранку. До дев’ятої ранку (час сніданку гравців) накривають шведський стіл. Наситившись корисними стравами, футболісти вирушають на ранкове тренування.
Після тренування багато футболістів вважають за краще провести час із сім’єю, тому їм надають ланчбокси з обідом на виніс. До 17-ї години всі футболісти збираються в їдальні, де заряджаються енергією за допомогою протеїнових коктейлів і проводять вечірнє тренування. Вечеря команда проходить у розслабленій спокійній атмосфері.
Практично у кожного футболіста індивідуальне меню в залежності від фізичних та емоційних характеристик, які протягом дня дієтолога надають тренери. Дієтолог “Барселони” вважає, що величезне значення має те, чим футболісти займаються під час вечері. Постійні перегляди стрічки новин у соціальних мережах негативно впливає на втомлений організм. До їдальні гравці заходять без гаджетів. Неспішна розмова та легка музика на екрані телевізора розслаблюють спортсменів, а новачкам команди допомагають адаптуватися.
Дієтолог “Барселони” радить не тільки футболістам, а й усім людям дотримуватися кількох правил здорового харчування: “Перше – енергія. Це крупи, хліб, паста та рис. Друге – м’язова маса. Це яйця, риба та м’ясо. Третє – антиоксиданти. Це – фрукти та овочі. Баланс трьох правил обов’язково дасть відмінний результат”.
Виїзні матчі – не виняток
На цьому робота кухарів та дієтологів “Барселони” не завершується. Є ще один досить непростий момент – виїзні матчі, які вимагають від футболістів набагато більше енергії. На допомогу приходять термобокси. По-перше, кухар та дієтолог обов’язково їдуть із командою. І з собою везуть термобокси з овочами, фруктами, м’ясом та рибою. Дорогою до іншого міста кожен футболіст має подарунок від кухаря – ланчбокс з перекушуванням, враховуючи переваги кожного. “Комусь ми кладемо суші, а комусь сендвіч із хамоном. Важливо, щоб перекус приносив задоволення і не відбирав енергію гравця”, – розповідає дієтолог.
По-друге, до вибору готелю, в якому має жити команда, нехай це навіть і один день, кухар та дієтолог теж підходять ретельно. Вони вважають, що якщо на домашній базі футболісти снідають о дев’ятій ранку, то і на виїзді перший прийом їжі має відбутися не пізніше. Тому персонал готелю, до якого прямують гравці, просять заздалегідь підготуватися до тимчасових відрізків їди футболістів “Барселони”. Дієтолог звертає увагу і на температуру в приміщенні, де будуть не лише спати гравці, а й їсти. Втім, вимоги до готелів у каталонців набагато крутіше, ніж у зірок шоу-бізнесу. А правилам їди можуть повчитися і фітнес тренери.
Перший час такі нововведення у “Барселоні” футболісти серйозно не сприймали. Однак згодом, відчувши різницю між “до” та “після”, гравці щодня почали приходити до дієтологів та радитися, що їм сьогодні обрати на сніданок чи обід. З деяких пір і більшість співробітників величезної імперії каталонського клубу “заразилися” здоровим способом життя та правильним харчуванням. Чого і вам бажаю, дорогі читачі та вболівальники найкращої гри у світі.