Як Тіагу Сілві вдалося зламати стереотип АПЛ у 36 років і грати до сорока

Харчування футболіста – один із основних чинників успіху на футбольному полі. За останні десять років усі європейські клуби не полінувалися і запросили до свого штату дієтологів. Фахівці щодня розробляють нові системи харчування, знаходять ефективніші шляхи відновлення гравців після матчів та у міжсезоння саме за допомогою правильно підібраного раціону. Але це не означає, що футболісти не мають різних приємних гастрономічних сюрпризів.

Наприклад, у Бундеслізі дієтологи запровадили цікаве правило – гравці у роздягальні під час 15-хвилинної перерви між таймами з’їдають шматочок кавуна. Ягода складається на дев’яносто відсотків із води, але вітамінами та мінералами багата. Німецькі дієтологи впевнені, що кавун допомагає гравцям відновити сили після перших 45 хвилин матчу, заряджає енергією на другий тайм і сприятливо впливає на серцево-судинну систему. А ось після матчу дієтологи дозволяють гравцям вгамувати голод суші та піцею. Суші вважається чудовою відновною стравою, яка включає білки, вуглеводи і жири.

Але не всі футболісти готові балувати себе навіть після виснажливих матчів піцею чи гамбургерами. Особливо це стосується гравців АПЛ, де футбол дуже динамічний і потребує чудової фізичної форми. Більшість футболістів з віком відмовляються від булочок, печива та піци. Яскравий приклад чудової фізичної форми в АПЛ – Тіагу Сілва.

Переїзд Тіагу з ПСЖ до Челсі – подвиг

Бразильський центральний захисник провів вісім років у ПСЖ та став легендою клубу. 2020 року у Тіагу завершувався термін контракту з клубом. Ніхто не сумнівався, що парижани продовжать угоду з бразильцем як мінімум за схемою 1+1. Але виявилося, що ПСЖ не бачить у клубі футболіста, якому через кілька місяців мало виповнитися 36 років. Для Тіагу це був великий удар. Однак футболіст не готовий був здаватись і вішати бутси на цвях. Яке ж було здивування, коли ЗМІ повідомили – Сілва переїжджає до Англії та підписує контракт із “Челсі”. Більшість експертів миттєво висловили сумніви щодо можливості бразильця заграти у такий виснажливий футбол у його віці.

Embed from Getty Images

Аж Сілва міг піти легшою дорогою. Його мріяли здобути італійські клуби. І в цьому було більше здорового глузду. Футбол Серії А не такий швидкісний. Тіагу добре знайомий із Серією А – виступав за “Мілан” (2009/2012). Футболіст володіє італійською мовою. Однак Тіагу вибрав АПЛ і кинув виклик не лише собі, а й усьому футбольному світу.

Барокамера, фізіотерапевт та йога

Перше, що зробив Тіагу, приїхавши до Англії, обладнав у своєму новому будинку спортивний зал, купив барокамеру, збудував басейн та сауну. Після цього бразилець найняв особистого тренера з йоги та фізіотерапевта.

Embed from Getty Images

“Найчастіше у 35-36 років футболісти залишають АПЛ. Я ж зробив зворотну дію. Я впевнений, що потрапив у найскладніший чемпіонат, де вирішальну роль грає фізика та швидкість. Але я впевнений – у мене все вийде”, – резюмував Тіагу Сілва свій перехід до “Челсі”.

Ніякого фастфуду та солодощів

Наступним етапом підготовки футболіста до АПЛ зайнялася дружина нашого героя. Ізабелла зрозуміла, що з минулим вільним у харчуванні життям футболістові доведеться попрощатися. “До приїзду в Англію я міг їсти все що завгодно – піцу, фастфуд, солодощі. Моє харчування ніколи не було сильною стороною. Я спокійно міг з’їсти перед матчем піцу, а після великого шматка торта. Але тут зрозумів – настав час міняти правила”, – сказав Тіагу Сілва у першому своєму інтерв’ю для англійської преси.

Ізабелла підійшла до питання професійно. Найняла нутриціолога, який уважно вивчив усі фізичні дані футболісти, травми та методи його відновлення. З усіх пунктів фахівець склав зразковий раціон харчування. Знаходячись щодня на зв’язку з Ізабеллою та Тіагу, дієтолог щодня надсилає меню для Тіагу. А за приготування страв взялася особисто Ізабелла. У рідкісні дні відпочинку футболісту дозволяють трохи відійти від дієти та побалувати себе суші або маленьким шматочком піци.

У сезоні 2020/2021 Тіагу Сілва провів за “Челсі” 23 матчі (АПЛ) і вісім – у Лізі чемпіонів. А в сезоні 2021/2022 – 32 гри в АПЛ та дев’ять – у Лізі чемпіонів. У сезоні 2023/2024, звичайно, Сілва більше відпочиває на лаві запасних, але все одно є ключовим захисником “Челсі”. Своєю статистикою Сілва довів – все можливо, варто лише захотіти та попрацювати.

Тіагу готовий грати навіть після сорока років

Перед переїздом до “Челсі” Тіагу Сілва говорив, що він хотів би грати до 40 років. Я думаю, нинішній сезон для бразильця завершиться прощанням із “Челсі” та АПЛ. У вересні 2024 року футболісту виповниться 40 років. Його мрія збулася. Але це не означає, що Сілва влітку готовий попрощатися із футболом. Тіагу розглядає пропозицію бразильського “Флуміненсе”, в якій він зробив свої перші кроки у футболі (1995 – 2000 роки) і після шестирічних виступів за “Порту” та невдалого трансферу до московського “Динамо” відіграв ще три сезони (2006 – 2009) перед переїздом до Італії (“Мілан”). Повернення додому завжди приємне, особливо у статусі легенди. Думаю, що вболівальники, які стежать за футболом бразильської Серії А, зможуть ще насолодитися грою Тіагу Сілви.

Новини партнерів

Комментарии: