Євро-2024. Румунія – Україна, анонс та прогноз 17.06.2024

До старту одного з найважливіших турнірів 2024 року залишилося зовсім небагато часу. Усі збірні налаштовуються на життєво важливі матчі, тренуються, аналізують суперників. Уболівальники та аналітики у передчутті такої значущої події вже давно розпочали вивчення команд та дають перші прогнози на вихід збірних із груп і навіть на переможця Євро-2024. Я не буду так далеко дивитися   поки що зупинюся на першому офіційному матчі нашої збірної, який команда Сергія Реброва проведе 17.06.2024 зі збірною Румунії у Мюнхені на стадіоні “Альянц Арена”.

Уболівальники, які готові робити ставки на Євро 2024, можуть уже обирати своїх фаворитів та букмекерські компанії з найкращими коефіцієнтами на результати матчів, тотал голів, індивідуальний тотал, обидві команди заб’ють чи ні.

Ну а ми повернемося до футболу та проаналізуємо, як готові та що можуть показати футболісти України та Румунії у першому турі Євро-2024.

Румунія

Протягом кількох десятиліть Румунія дарувала Європі добрих футболістів (Дан Петреску, Маріус Лекетуш, Георгі Хаджі та інші). Але їх індивідуальних якостей не вистачало для того, щоб блиснути на міжнародній арені. Румунія ніколи не вигравала в жодному турнірі. Звісно, відбувалася зміна поколінь та тренерів. Але це не впливало на стан головної команди країни. Румуни ніколи не претендували на звання фаворитів не лише турнірів, а й груп. Євро-2016 – останній турнір, на якому ми бачили збірну Румунії. “Жовті курчата” провели чотири матчі: з Францією, Швейцарією та Албанією. Після групового етапу з одним очком у скарбничці вирушили додому.

Embed from Getty Images

Ймовірно, тому ніхто не очікував побачити румунів на Євро-2024. Однак “жовті курчата” по-доброму здивували футбольну Європу. Під час кваліфікації команда не програла жодної гри. Щоправда, суперників не можна назвати сильними: Андорра, Косово, Білорусь, Ізраїль.

Кого з румунських футболістів ми знаємо? За англійський “Тоттенхем” виступає Раду Дрегушин, який не зміг закріпитися в “Ювентусі” та перейшов до “Дженоа”. У складі “грифонів” Раді вдалося показати високий рівень захисника, за що його взимку 2024 року придбав “Тоттенхем”. 21-річний футболіст добре читає гру, чудово захищається, але атакувати – це явно не його “коник”.

Нікушор Станчу – 31-річний півзахисник встиг пограти в Чехії, Саудівській Аравії, Китаї та вдруге повернутися до Саудівської Аравії. Незважаючи на таку географію виступів, Нікушор є основним футболістом збірної Румунії. Станчу – атакуючий футболіст та майстер стандартів. У матчах кваліфікації гравець забив три голи. Два з них – зі стандартів. Нікушор славиться дальніми ударами, потужними та несподіваними, які часто завершуються голами у ворота суперників.

В англійському “Борнмуті” грає Йонуц Раду, а в італійському “Емполі” – Резван Марін.

Румуни грають у атакуючий футбол, але грубий. Слабке місце “жовтих курчат” – оборона. Команда часто не дотримується тактики та схеми. За хвилин п’ятнадцять після стартового свистка вона зазвичай починає імпровізувати. Однак футбол румунів можна назвати сміливим. Вони вміють перекушувати передачі суперників, грати через центр та тягнути м’яч до штрафного майданчика опонентів. Дуже часто під час таких забігів вони помиляються та дають можливість суперникам переходити у контратаки. Румуни у всіх матчах показують силу духу та боротьбу до фінального свистка за будь-яких, навіть дуже поганих обставин. Заради справедливості, варто сказати, що румунський футбол більше схожий на дворовий, але місцями гарний.

Збірна Румунії, звичайно, має багато хороших якостей, але недоліків все-таки більше.  Інакше команду Едварда Йорденеску можна було б зарахувати до топ-команд Європи та фаворитів турніру. А так збірна Румунії – середня команда, навіть ближча до аутсайдерів.

Україна

Збірна України пройшла складний шлях, щоб здобути путівку на Євро-2024. У кваліфікації суперники у команди були не з ряду Албанії та Андорри. Англія та Італія таки претендують на звання фаворитів турніру. До останнього матчу кваліфікації команда Сергія Реброва мала шанс обійтись без стикових матчів, проте не пройшла Італію. Навесні незрозумілий футбол збірної змінював вектор напряму в останні хвилини перед фінальним свистком. Україна вигризла поїздку до Німеччини.

Embed from Getty Images

Більшість експертів вважають, що сьогоднішня команда Сергія Реброва – найсильніша за всю історію існування країни. Мабуть, я теж схиляюся до цієї думки. Артем Довбик, Віктор Циганков, Віталій Міколенко, Ілля Забарний, Микола Матвієнко, Михайло Мудрик, Олександр Зубков, Юхим Конопля, Георгій Судаков – хлопці, які здатні творити моменти та історію. Є ще й Роман Яремчук, який, виходячи на заміну, може вистрілити.

Мудрік не показує стабільну гру в “Челсі”, але у збірній він точно ключовий гравець. Довбик сьогодні один із найкращих бомбардирів Ла Ліги. Він класно читає гру та вибирає позицію для удару по воротах суперника. Сікан добре пресингує, вміє відібрати м’яч та протягнути його до штрафного майданчика суперника. За “Шахтар” у Данила 10 голів (УПЛ) та чотири в Лізі Європи. Віталій Миколенко та Ілля Забарвний чудово провели сезон в АПЛ.

Звичайно, збірна України не без слабких місць. Команда може втратити концентрацію та контроль над ходом гри, несподівано пропустити не найскладніший гол. Але команда Реброва має дуже багато чудових виконавців, а головне вмотивованих.

Поки Україна не є фаворитом турніру, але перемогти Румунію, вийти з групи і замахнутися далі цілком здатна.

Історія особистих зустрічей

Збірні зустрічалися шість разів. Усі матчі були товариські. Можливо тому дуже результативні. Усього було забито 24 голи. З них 10 – на рахунку України. Румуни перемагали три рази, українці – два. В одному матчі розписали нічию, але у серії пенальті виграла збірна Румунії.

Прогноз

Індивідуальні якості футболістів збірної України можуть протистояти практично дворовому футболу збірної Румунії. Атакуюча сила українців здатна зламати слабку оборону суперника. Звичайно, треба зважати і на вміння румунів забивати голи. Думаю, обидві команди відзначаться голами. Жовті картки з огляду на грубий футбол румунів будуть. А можливо, і червона. Переможцем у цьому протистоянні, сподіваюся, вийде збірна Сергія Реброва.

Новини партнерів

Комментарии: