Євро-2024. Щоденні замальовки, 18 червня

Матчі дня:

ГРУПА F

Туреччина – Грузія – 3:1

Голи: Мерт Молдюр (25), Арда Гюлер (65), Керем Актюркоглу (90+7) – Мікаугадзе (32).

Португалія – Чехія – 2:1

Голи: Гранач (69, а/г), Франческу Консейсау (90+2) – Провод (62).

Коли глядачі починали дивитися матч Туреччина – Грузія, навряд чи вони могли припустити, що саме тут на них чекає сюрприз. Якщо ви з якихось причин цієї гри не бачили, повірте, ви багато втратили. Адже це найкращий на даний момент і найкращий у першому турі матч. Так, складно повірити, згодна. Але це так.

Embed from Getty Images

Перший тайм – це просто феєрія футболу без центру поля, така собі гойдалка, але змістовна гойдалка. Обидві команди, і Туреччина, і Грузія, постійно прагнули вперед, віддавали перевагу розіграшам у дотик, забіганням, відкриванням, де кожен знав, що робити далі, де кожен знав, що зробить його партнер і приймав відповідне рішення. У другому таймі, коли грузини відверто підсіли, а Туреччина домоглася переваги в рахунку хід гри передбачувано змінився: з’явився центр поля, де панувала Туреччина, з’явилися затяжні атаки грузинів, які намагалися пробитися через високу оборону, але таки пробивалися. Ще за рахунку 2:1 Грузія створила кілька блискучих моментів. Так, втілити їх у голи не вийшло, десь не пощастило (Кочорашвілі шикарно пробив з-за меж штрафного майданчика, але влучив у перекладину), десь не вистачило майстерності. Але Грузія не здавалася до останньої секунди, Грузія відчайдушно виборювала нічию. За це й поплатилася, коли на останніх хвилинах воротар залишив свій піст і побіг до штрафного майданчика, м’яч після подачі кутового Грузія безглуздо втратила. Актюркоглу, випереджаючи і захисника, і воротаря, не став поспішати з ударом здалеку, наблизився до порожніх воріт і, ніби знущаючись, забив.

Прикра поразка Грузії. Можливо, команда розгубилася, можливо, не витримала напруги, і, напевно, Мамардашвілі влетить від Віллі Саньоля за таку безтурботність, але яка ж гарна ця збірна. Не менш хороша і Туреччина: швидка, стрімка, думаюча. Звісно, жодна зі збірних не претендує на перемогу, але окрасою турніру вони вже стали.

Embed from Getty Images

Якщо говорити про другий матч дня, то нічого цікавого в ньому не було. Португалія зіграла не яскраво, але це, безумовно, дуже технічна команда. І якщо на минулих Євро, траплялося, ця технічність трансформувалася на убогу сірість, то тепер це розумна технічність, коли команда точно знає, що зараз потрібно показати, щоб досягти результату. Це не надто видовищний футбол, але це не та сіра невиразність, якою пригощала Португалія, наприклад, у чемпіонському 2016-му. Я навіть сказала б, що Португалію можна сміливо заносити до списку претендентів на трофей. Чехія? Чехія відіграла цілком пристойно, але під кінець матчу вже надто явно поступалася португальцям, не встигаючи за суперником, і в цьому нескінченному хаосі у штрафному майданчику другий гол був питанням часу. Та й перший, дуже образливий, теж відображав суть того, що відбувається: воротар у паніці вибивав м’яч і влучив у ногу Граначу. Стан паніки, в якому перебувала чеська оборона, не міг закінчитися нічим іншим, як перемогою опонента, який її до цієї паніки довів.

Embed from Getty Images

Статистика дня

Арда Гюлер став наймолодшим гравцем, який забив гол у дебютній грі на Євро.

Кріштіану Роналду став першим гравцем, який зіграв на шести чемпіонатах Європи.

Цитата дня

Карел Поборськи: Я давно казав, що Кріштіану Роналду буде однією з найслабших ланок збірної Португалії.

Новини партнерів

Комментарии: