Євро-2024. Щоденні замальовки, 22 червня

Матчі дня:

ГРУПА F

Грузія – Чехія – 1:1

Голи: Мікаутадзе (45+4, з пен.) – Шик (59).

Туреччина – Португалія – 0:3

Голи: Бернарду Сілва (21), Самет Акайдин (28, а/г), Бруну Фернандеш (56).

ГРУПА Е

Бельгія – Румунія – 2:0

Голи: Тілеманс (2), де Брейне (80).

Embed from Getty Images

Дев’ятий ігровий день Євро-2024 відзначився двома особистими драмами. Одна з них меншого масштабу, інша схожа на загальну трагедію нації. У першому випадку (другому за хронологією дня) йдеться про Ромелу Лукаку, який, не виключаю, поставив особистий рекорд за кількістю скасованих голів на одному турнірі. На цьому Євро, а це лише два матчі, голи Лукаку скасовувалися вже тричі.

Неприємності Саби Лобжанідзе значно серйозніші. Грузія знову показала чудовий футбол, але просіла під божевільним тиском Чехії та не втримала переможні 1:0. Вже закінчувалися додані хвилини, коли грузини вирвалися в контратаку три в один. Чакветадзе віддав ідеальну передачу на Лобжанідзе. Лобжанідзе завдав удару і… перекинув ворота. Збірна Грузії має право говорити про втрачену перемогу, втрачену тоді, коли суперник уже нічого не зміг би зробити, якби цей удар був точним.

Тим часом груповий турнір підійшов до своєї вирішальної стадії. Група А вже відрядила до плей-офф Німеччину. Швейцарії для гарантованого виходу з першого місця потрібна перемога над цією Німеччиною або для виходу з другого місця щонайменше нічия Шотландії з Угорщиною. Шотландії потрібна не тільки власна перемога над Угорщиною і не тільки поразка Швейцарії, але також перевага над Швейцарією за додатковими параметрами (очки в особистих зустрічах, різниця м’ячів у особистих зустрічах, голи в особистих зустрічах, загальна різниця м’ячів, голи в усіх матчах, дисциплінарні бали; якщо визначити кращого не вдасться за жодним із показників, переможця міні-дуелі розсудить становище в рейтингу кваліфікації ЧЄ). Угорщині, щоб сподіватися увійти до кращих третіх команд, необхідно обігравати Шотландію.

Embed from Getty Images

Група В також може похвалитися достроковим учасником плей-офф – це Іспанія. Італії буде достатньо нічиєї з Хорватією. Албанії потрібна перемога над Іспанією, поразка Італії та перевага за додатковими показниками. Вихід у плей-офф Хорватії гарантує лише перемога над Італією та нічия чи поразка Албанії.

Група С нічого ще не вирішила, як би найкращий форвард фаворита номер один не заявляв протилежне. Перемога над Словенією виведе Англію до плей-офф без додаткових умов, нічия у разі перемоги Данії над Сербією змусить звертатися до порівняння додаткових показників. І Данії, і Словенії потрібна перемога у своїх матчах. Данію не влаштовує варіант, коли вона програє, а Словенія – ні. Сербію влаштує перемога над Данією у разі перемоги Словенії. Сербію не влаштовує поразка чи нічия за нічиєї й перемоги Словенії.

Embed from Getty Images

Група D теж поки що не дала жодних відповідей. Нідерландам цілком вистачить нічиєї з Австрією, Австрії потрібна перемога або нічия та поразка Франції, що дозволить поборотися за вихід із третього місця. Францію влаштує нічия з Польщею, Польща достроково втратила всі шанси на щось.

Групу E можна назвати групою стабільності: усі команди набрали по три очки. Україні потрібна перемога над Бельгією. Нічия влаштовує Україну, якщо Словаччина та Румунія внічию не зіграють. Поразка допустима у разі поразки Румунії. Бельгію не влаштовує лише власна поразка, якщо не програє Румунія. Румунія не може програти у разі будь-якого позитивного результату України. Для Словаччини неприпустима поразка, якщо не програє й Бельгія.

Embed from Getty Images

Група F – ще один щасливчик, який випустив відмінника: Португалія вже забезпечила собі вихід у плей-офф. Туреччина може програти Чехії, якщо Грузія виграє у Португалії. Нічия й вище гарантують Туреччині участь у плей-офф. Чехія не може дозволити собі програти. Нічия влаштовує Чехію, якщо Грузія зіграє внічию та гірше. У разі перемоги і Чехії, і Грузії, долю другого місця вирішать додаткові показники. Грузії потрібна перемога над Португалією та перемога Чехії. Нічия влаштує Грузію лише в тому разі, якщо програє Чехія. Поразка Грузії неприпустима.

Новини партнерів

Комментарии: