Євро-2024. Щоденні замальовки, 24 червня

Матчі дня:

ГРУПА В

Албанія – Іспанія – 0:1

Гол: Ферран Торрес (13).

Хорватія – Італія – 1:1

Голи: Модріч (55) – Дзакканьї (90+8).

На 54-й хвилині Модріч не реалізував пенальті (воротар).

Embed from Getty Images

Якщо в матчі між Іспанією та Албанією нічого особливо не вирішувалося, настільки не вирішувалося, що Луїс де ла Фуенте виставив не найсильніший склад, то друге протистояння ще до стартового свистка набуло статусу справжньої битви. Як і очікувалося, битва вийшла напруженою, насиченою і, мабуть, що очікувалося менше, практично рівною. Хорватія, яка розпочала турнір вкрай слабо, до третього матчу набрала хід. Від тієї невиразної Хорватії з першого туру не залишилося нічого, і збірна стала серйозною проблемою для чинного чемпіона. Цікаво, що чинний чемпіон із самого початку матчу виглядав не надто переконливо, і саме хорвати створили перший небезпечний момент у матчі, коли розкішний дальній удар завдав Сучич. Це не означає, що Лівакович стояв без діла – ні, йому теж довелося попрацювати: італійці шукали свої шанси біля воріт суперника. Але не знаходили. Не знаходила їх і Хорватія, доки не заробила пенальті. Модріч програв дуель Доннарумме, проте хорвати швидко повернули м’яч у штрафний майданчик Удар із кількох метрів Будимира Доннарумма парирував. Коршуном до м’яча кинувся Модріч, який чудовим ударом відправив м’яч у ворота – воротар, який, видбиваючи попередній удар, завалився вліво, перегрупуватися ніяк не встигав і зробити нічого не міг.

Італія, усвідомлюючи всю тяжкість свого становища, спробувала було посилити тиск. Іноді їй це вдавалося, а часом хорвати перехоплювали ініціативу і возили чинного чемпіона на його ж половині.

Останні хвилини основного часу та весь доданий стали справжньою рубкою. Італія метушилася, прагнучи якнайшвидше забити, що, можливо, і заважало команді, коли удари як слід не готувалися, атаки не продумувалися. Італія грала за принципом: все біжимо вперед, а там як буде. Хорватія ж відчайдушно билася, билася так, як можна очікувати від Хорватії в її найкращій формі: підкати, дрібні фоли, втягування суперника в боротьбу, агресивні контратаки, метою яких було не стільки забити гол, як відсунути гру від своїх воріт – у хід йшли будь-які засоби.

Embed from Getty Images

Коли Лука Модріч залишав поле, він давав настанови партнерам, які, здавалося, можна інтерпретувати приблизно так: “Я все зробив, збережіть це”. Хорватія не зберегла. Тактика Італії, яка полягала у відсутності будь-якої тактики, і Дані Маккелі, який чомусь додав до матчу вісім хвилин, принесли свої плоди. Калафьорі підхопив м’яч у центрі поля та несподівано пішов уперед. Здійснивши божевільний прохід, він видав пас уперед ліворуч на Дзаканьї, який потужним ударом кладе м’яч у дальню «дев’ятку». Лівакович лежить на газоні, Модріч на лавці похмуро мотає головою. Плей-офф, який був у кишені, спливає від мужньої чудової Хорватії. І так, можна намагатися пред’являти претензії арбітру, який свідомо чи мимоволі допоміг Італії, можна жалкувати про те, що така Хорватія не зуміла пробитися в плей-офф безпосередньо і, ймовірно, не тільки безпосередньо, а й узагалі, але ж ніхто не заважав мужній чудовій Хорватії бути такою від початку турніру.

Повертаючись до Іспанії та Албанії, зазначимо, що албанці, які створювали проблеми всім своїм суперниками, пограли на нервах і в іспанців, маючи цілком реальні шанси для взяття воріт, але, на відміну від своїх попередніх поєдинків, так і не змогли відзначитися.

Іспанія та Італія продовжують шлях, Хорватія покладається на примарну надію, Албанія передбачувано їде додому.

Embed from Getty Images

Статистика дня

За всю кар’єру Джанлуїджі Доннарумма відбив 15 пенальті із 56.

Лука Модріч став найстаршим автором голу в історії чемпіонатів Європи. Хорват відзначився у віці 38 років та 289 днів.

Новини партнерів

Комментарии: