UPDATE! Євро-2024. Щоденні замальовки, 29 червня

Матчі дня:

Швейцарія – Італія – 2:0

Голи: Фройлер (37), Варгас (46).

Німеччина – Данія – 2:0

Голи: Хаверц (53, з пен.), Мусіала (68).

Embed from Getty Images

Насправді в Італії я бачила одного із претендентів на трофей. Ні, це не та фантастична Італія, яка впевненою ходою пройшла Євро-2020, але це і не та Італія, яка пролетіла повз чемпіонат світу. Італія була стримана і, здавалося, береже сили, щоб у потрібний момент розкритися. Певною мірою вона й розкрилася.

Передматчеві прогнози були небезпідставно обережними: далеко не всі вважали Італію беззаперечним фаворитом. Але ж і фаворитство Швейцарії теж оцінювалося акуратно: далеко не всі ризикували пророкувати Швейцарії однозначний успіх.

І хоча від початку поєдинку Швейцарія виглядала впевненіше, добре тримала м’яч, припустити, що підопічні Мурата Якіна легко зламають італійську команду, було складно. До того ж Емболо вирізнявся лінощами й повільністю, роблячи супернику подарунки у вигляді «не побіг за м’ячем», «стояв у штрафному майданчику й дивився, як м’яч пролітає повз»…

Embed from Getty Images

У давно забуті часи, коли ще існували чіткі національні риси, а кожна збірна мала національний стиль, збірна Італії славилася своєю строгістю в обороні й часом не дуже видовищним футболом, але це виправдовувалося тим, що Італія вкрай надійно тримала оборону й блискавично розкривалася в атаку. Нинішня Італія вкрай неповоротка в обороні і надто повільна попереду. Позиційний напад у виконанні Італії у цьому матчі – це торжество безідейності та примітиву. Якщо на початку матчу збірна демонструвала натяки на нестандартні атаки, то згодом збірна скотилася до безглуздого перекочування м’яча, не маючи жодного уявлення про те, що робити далі. У другому таймі Швейцарія часом віддавала ініціативу, але команда Лучано Спаллетті цим не користувалася. Що казати, якщо, віддавши м’яч, Швейцарія абсолютно нічим не ризикувала. Якщо хтось у збірній Італії заслуговує на добре слово, це, звісно, Доннарумма, який зробив для команди все, що міг. Італія повністю розкрилася. Чинний чемпіон сходить з дистанції. Шок, сенсація? Сенсація – так. З огляду на статус двох учасників. Шок – зовсім ні. Набагато більшим шоком було б те, якби Італія раптом відіграла два м’ячі та або перевела гру в додатковий час, або здобула перемогу ще в основному.

Embed from Getty Images

Збірна Німеччини, як і раніше, залишила змішані почуття. Дивишся на цю команду – і начебто все гаразд. Збірна показує класний футбол, збірна швидка, агресивна, чудово освоїла атаки з пасом у розріз на хід, які відсікають чи не півкоманди суперника. І водночас немає в ній завершеності. Бракує фінального штришку, який зробить цю збірну цілісною. І насамперед немає в цій команді о забивали. Людину, яка здатна одним ударом вирішити якщо не долю матчу, то як мінімум забезпечити гол. Є Хаверц, який зі ста виходів один на один, можливо, один раз не промахнеться. Є Сане, який, можливо, зробить сто п’ятдесят проходів. Є Гюндоган, який старанно маячить біля воріт. А ось забивали немає. Щоб не під настрій та як пощастить, а системно. Почасти в цю системність вписується Мусіала, однак і з ним не можна бути впевненим.

До того як на Дортмунд обрушилася гроза зі зливою та градом, матч не балував видовищністю. Пауза у грі через погодні умови пішла на користь обом командам, але Данії більшою мірою. Німеччина виглядала трохи розгубленою, а данці посилювали тиск. І в них виходило. Усе, крім реалізації. А потім в один стався переворот дошки. Спочатку не зараховується через офсайд гол Андерсена, а потім він стає причиною призначення пенальті у ворота збірної Данії. Данія не те щоб посипалася, але значно підсіла. Усього пара хвилин – і від колишнього запалу не залишилося й сліду. А Німеччина паплюжила момент за моментом.

Embed from Getty Images

З одного боку, все логічно. Німеччина прогнозовано проходить далі. З іншого боку, не вперше на цьому Євро Німеччина, здобуваючи перемогу, залишає чимало запитань про свою актуальну форму. За всієї поваги до збірної Данії з рівними суперниками команда Юліана Нагельсманна ще не грала.

Цитата дня

Мурат Якін (Швейцарія): «На Євро лише добрі команди. Ми показали, що можемо протистояти таким великим командам, як Німеччина та Італія. Але ми зосереджені на собі. Ми не хочемо, щоб нас відволікали наші потенційні суперники. Сьогодні ввечері ми дали важливий сигнал, як можемо грати. Ми не просто захищалися, алеми домінували у грі».

Embed from Getty Images

Джанлуїджі Доннарумма (Італія): «Необхідно визнати свою провину, взяти на себе відповідальність та вибачитися. Ми так і не включилися у гру, нам доводиться змиритися з цим і віддати належне Швейцарії, яка показала чудову гру. Але ми мали діяти набагато краще».

Embed from Getty Images

Прогноз дня

Завершальний у кар’єрі матч Тоні Кроос проведе 5 липня 2024 року.

Новини партнерів

Комментарии: