Євро-2024. Щоденні замальовки, 9 липня

Матч дня:

1/2 фіналу

Іспанія – Франція – 2:1

Голи: Ямаль (21), Ольмо (25) – Коло-Муані (9).

Embed from Getty Images

Є два способи обіграти команду, яка переважає в техніці й швидкості: стати цією командою або стати найгострішим хвилерізом. Якщо говорити про перший випадок, то на думку, звісно, спадає фокус Марчелло Ліппі в далекому 2006-му, коли в півфіналі чемпіонату світу його досить стримана та обережна Італія раптом стала феєричною Німеччиною та поглинула оригінал. Якщо говорити про другий випадок, то можна згадати півфінал Ліги чемпіонів 2010 року, де феєрична гвардьолінська «Барселона» нічого не змогла протиставити грамотній грі моуріньєвського «Інтера».

У протистоянні Іспанії та Франції, де майже всі передбачувано й небезпідставно віддавали перевагу Іспанії, існував ризик того, що Іспанія налетить на міцний дешамовський камінь і розіб’ється. На такі думки наводила сама гра збірної Франції раундом раніше, коли вперше на цьому турнірі з’явилося припущення, що Франція не так не може, як береже сили. І початок півфінального поєдинку це припущення підтверджувало. Навіть здалося, що Дідьє Дешам, мабуть, розуміючи, що Іспанією стати не вийде, обрав варіант інтенсивного стримування зі швидкими виходами вперед. І підтвердження з’явилося доволі швидко – й десяти хвилин не минуло. Почасти цьому сприяло і те, що сама Іспанія, яка вже підгодувала вболівальників широким яскравим футболом, була ніби не у своїй тарілці – і на своїй половині поля скупчувалася, і широтою розмаху не вражала, і швидкість на повну не вмикала. І навіть склалося враження, що план Дешама може спрацювати. Принаймні якихось особливих проблем у його збірної, яка вже має перевагу в рахунку, не було.

Проблеми почали з’являтися непомітно. Якщо хтось розраховував, що Іспанія заграє у свій звичний футбол, на нього чекало розчарування. Якщо хтось розраховував, що Іспанія все ж таки вміє підлаштовуватися під суперників і ситуацію, на нього чекало задоволення. Тому що команда Луїса де ла Фуенте стала іншою, але не втратила своєї видовищності. Іспанія не грала звично широко, не створювала тотальної переваги, не обстрілювала ворота Меньяна, але практично повністю контролювала гру. Фішка нинішньої Іспанії – накочувати по всьому полю і використовувати розрізаючі передачі з набіганнями і відкриваннями. Зараз команда стала більш компактною. Коли треба було додати, щоб встановити потрібний рахунок, вона додала та встановила його. Іспанці пробиралися до французької штрафної як щупальця восьминога, придушуючи жертву. І не було жодної можливості їх зупинити. Щойно проблему з рахунком було вирішено, Іспанія послабила хватку.

Embed from Getty Images


Франція мала чимало шансів. Франція створювала моменти та била по воротах. Можливо, існувала ілюзія того, що французи зрівняють рахунок, переведуть гру в овертайм і поборються за перемогу. Ілюзія це лише тому, що я практично переконана: зрівняй Франція рахунок, Іспанія повернула б свою перевагу. Надто великий запас міцності у цієї збірної, надто висока її техніка, надто вона швидка та винахідлива. План Дешама був зромілий. Той набір виконавців, який він має, хоч серед них присутні й мегазірки, вже без масок, не дозволив його реалізувати. Для реалізації такого плану потрібно бути не зірками, потрібно відпрацювати так, як сказав наставник.

Я б із радістю назвала Іспанію майбутнім чемпіоном, але саме такі команди, які живуть більше серцем, ніж розумом, хоч і розумом теж, схильні до різного роду несподіванок. Тому пророчити чемпіонство не стану. Хоча, безумовно, за якістю показаного футболу якщо хтось і гідний чемпіонства, то це, звісно, прекрасна Іспанія.

Embed from Getty Images

Статистика дня

Ламін Ямаль (Іспанія) став наймолодшим учасником півфіналу та наймолодшим автором голу в історії чемпіонатів Європи. Іспанець відзначився у віці 16 років та 362 днів.

Збірна Іспанії вийшла у фінал чемпіонату Європи вп’яте. Більше за неї це робила лише збірна Німеччини, за плечима якої шість фіналів.

Свій перший гол з гри на Євро-2024 збірна Франція забила в півфіналі.

Embed from Getty Images

Цитата дня

Маріо Суарес (Іспанія): «Іспанія не перестає дивувати. Вона знає, як діяти залежно від ситуації в матчі. Вона знає коли притримати м’яч, а коли бігти вперед. Сподіваюся, вона зможе закінчити так само і здобути титул».

Дідьє Дешам (Франція): «Нам вдалося відкрити рахунок, що було чудово. І все ж Іспанія краще за нас освоїлася у грі. Ми відіграли не надто добре, не діяли настільки вертикально, як мені б хотілося. Боролися до кінця».

Дидье Дешам (Франция): «Нам удалось открыть счет, что было очень здорово. И все же Испания освоилась в игре лучше нас. Мы отыграли не слишком хорошо, не действовали настолько вертикально, как бы мне хотелось. Боролись до конца».

Луїс де ла Фуенте (Іспанія): «Ламін творіть такі речі, які дозволяють нам замислюватися про те, що він може стати великим. Але в цьому випадку нам поки що треба виявити розсудливість».

Новини партнерів

Комментарии: