Суддівські подарунки фіналістам

Embed from Getty Images

Загалом Євро-2024 проходив доволі спокійно. Суддівські помилки траплялись, але не викликали бурхливої реакції, дрібні скандали, навіть скандальчики, проходили переважно малопомітно. Навіть ключова суддівська помилка у чвертьфіналі Іспанія – Німеччина пройшла доволі тихо. Ну освистали німецькі вболівальники Кукурелью у півфіналі, ну хтось обговорив момент – та й таке. А після півфіналу Нідерланди – Англія забуркотіла сама Британія, а з нею – увесь футбольний світ.

Але спершу ми повернемося на три роки назад, у 7 липня 2021 року, у півфінал Євро-202 Англія – Данія. Я процитую себе ж: «Стерлінг увірвався в штрафний, Меле виставив ногу, Стерлінг завалився на газон. Завалився акуратно й м’яко. Завалився заплановано, відштовхуючись для нирка, коли побачив виставлену ногу Меле. Завалився, трохи зачепивши цю саму ногу. …Для повноти картини не вистачало лише того, що Стерлінг під час проходу відкинув м’яч, із який ішов, підібрав другий, що лежав поруч, і продовжив рух». Данні Маккелі призначив пенальті. Кейн пенальті не реалізував, але успішно зіграв на добиванні. Англія вийшла у фінал.

Embed from Getty Images

10 липня 2024 року ситуація певною мірою повторилася. Певною мірою – тому що я вважаю нинішній епізод більш спірним: хоча я схиляюсь до думки, що ставити пенальти не потрібно було, вважаю, що формально виправдати його призначення можна. Після удару Сака м’яч рикошетом відлетів трохи лівіше, акурат між Кейном і Думфрісом. Кейн замахнувся першим, Демфріс махнув ногою, у м’яч не влучив, а у бутси Кейна влучив. Кейн корчився на газоні так, ніби йому ногу відірвали. Це, звісно, було зайвим. Формально контакт у штрафному був, формально гравець не зіграв у м’яч, а його наміри нікому не цікаві. Але якщо оцінювати епізод комплексно, ставити пенальті все ж не варто було. Фелікс Цвайєр призначив пенальті. Кейн, якому за кілька хвилин, які знадобилися на перегляд відео, певно, пришили відірвану ногу, пенальті реалізував.

Можна сказати, що гол не переможний, не доленосний тощо. Але очевидно, що епізод вплинув на хід матчу, вплинув на користь Англії. І з цим нічого не зробиш. І понеслося…

Дензел Думфріс (Нідерланди): «М’яч упав між нами. Я хотів заблокувати удар, тому просто влучив у нього. Це дійсно ганьба, я не робив цього умисно».

Але Думфріс – то зрозуміло. Поважні англійці теж дивувалися.

Гарі Невілл (Англія): «Я як захисник вважаю, що цей пенальті – це справжня ганьба».

Джеймі Каррагер (Англія): «Це ніколи не було пенальті. Не можу повірити, що VAR попросив арбітра передивитися цей епізод. Ще більше не можу повірити, що він призначив пенальті».

Лі Діксон (Англія): «Я був здивований, що призначили пенальті.

Embed from Getty Images

Утім, є й прихильники іншої точки зору, скажімо, Іан Райт (Англія): «Якщо ви подивитесь на те, як зараз призначаються пенальті, й на те, якою стала гра із VAR, то зрозумієте, що він діяв безрозсудно». Або Марк Клаттенбург (Англія): «Дюмфріс виставив шипи, намагаючись завадити Харрі Кейну пробити. УЄФА прагне, щоб такі порушення каралися, де б вони не відбувалися на полі».

Розмови щодо влучання м’яча в руку Сака небезпідставні, тому що м’яч дійсно зрикошетив у руку Сака, але річ у тім, що Сака не підігравав собі рукою, і його рука, на відміну від «а це кого треба рука», як раз прагнула притиснутися до тіла.

На тлі вируючих розмов про чергову допомогу арбітра Англіі якось забувся епізод, не менш ключовий, на користь іншого фіналіста – збірної Іспанії – в тому самому чвертьфіналі Іспанія – Німеччина. На удары Мусіали Кукурелья виставив руку, м’яч очевидно в цю руку влучив. Ентоні Тейлор пенальті не призначив, більш того, УЄФА його рішення підтримав. Ще до початку Євро-2024 голова суддівського комітету Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Роберто Розетті давав роз’яснення щодо того, як будуть призначатися пенальті на чемпіонаті. Серед іншого розглядався й випадок, начебто схожий із епізодом за участю Кукурельї: «Це не є 11-метровим. Рука знаходиться близько до тіла в природньому положенні. Гравець намагається уникнути контакту з м’ячем». Однак ситуація трохи інша. Не зовсім зрозуміло, як можна дійти висновку, що Кукурелья намагається уникнути контакту з м’ячем – він махнув рукою, а не притиснув її до себе. Навість спроб її притиснути не спостерігається. Рука знаходиться не так уже й близько до тіла, рука активно бере участь в епізоді. Певно, найприкріше за такими епізодами спостерігати Абелю Шав’єру, який у півфіналі Євро-2000 Франція – Португалія на ударі Вільтора явно притискав руку до тулуба, але, на жаль для багатьох, не зумів її або втиснути в тіло, або ж відрівати, тому на 117-й хвилині матчу (при діючому правилі «золотого» голу) Франція пробивала пенальті.

Embed from Getty Images

Нині інші часи. Нині є VAR, є багато помічників, є можливість передивитись епізод під час матчу, тому нині можна й рукою зіграти.

Щоправда, в даному випадку арбітр допоміг і іншій стороні. Фол Тоні Крооса на початку матчу на Педрі, після якого іспанець був змушений залишити поле, арбітр чомусь не оцінив жовтою карткою. А мав би – очевидна підніжка. Якщо врахувати, що на 67-й хвилині фол Крооса на Ольмо був покараний жовтою, то Німеччина могла догравати матч у меншості, що, звісно, не так критично як непризначений пенальті, але все ж.

Марк Кукурелья (Іспанія): «Якщо суддя говорить, що то не була гра рукою, я приймаю цей аргумент. Рішення – за арбітрами. Якщо вони впевнено стрерджують, щначит, я теж кажу, що то не була гра рукою. Але я розумію, що мала місце сумнівна ситуація».

Сумнівна ситуація там, сумнівна ситуація тут – і у фіналі грають ті, хто грають.

Новини партнерів

Комментарии: