Артем Довбик, Теммі Абрагам та інші рекордні трансфери «Роми» за останні 10 років

Цього літа, форвард збірної України Артем Довбик перейшов до складу «Роми» за 30,5 млн євро, тим сами ставши другим рекордним трансфером в історії римського клубу. Тому я вирішив пригадати, хто ще з гравців переходив у «Рому» за великі гроші, та наскільки ті трансфери себе виправдали. 

Теммі Абрагам (центральний форвард; перейшов з «Челсі»; сума трансферу — 41 млн євро) 

Embed from Getty Images

Найдорожчій трансфер команди за всю історію, адже англійський форвард приєднався до складу «Роми» в 2021 році за рекордні 41 млн євро, коли команду очолив португальський фахівець Жозе Моурінью. У своєму дебютному сезоні у складі римлян Абрагам став найкращим бомбардиром команди у сезоні, забивши 27 голів в усіх турнірах, а «Рома» хоч і не змогла активно показати себе в Серії А, але знову потрапила у Єврокубки, і до того ж стала переможцем Ліги конференцій. Наступний сезон вже був не таким активним для Абрагама, однак все ж 9 голів та 8 гольових передач були непоганими показниками. А минулого сезону англійцю не вдалося себе показати з кращої сторони через травму. Однак зараз Абрагам відновився, і з новими силами намагатиметься забивати і приносити користь команді. Можу сказати, що цей трансфер виправдав себе в перші 2 сезони, однак гравця точно не варто списувати з рахунків, адже він ще не сказав свого останнього слова за «Рому», і може здивувати. 

Артем Довбик (центральний нападник; перейшов з «Жирони; сума трансферу — 30,5 млн євро)

Embed from Getty Images

Тепер прийшла черга до представника збірної України, а саме Артема Довбика, який після непоганого сезону у Дніпрі-1 перейшов в іспанську «Жирону», де у дебютному для себе сезоні у топ-5 забив 24 голи і став найкращим бомбардиром Ла Ліги. Влітку Артемом цікавилося багато команд, зокрема «Наполі», «Атлетіко Мадрид», «Мілан», «Арсенал», проте Артем обрав саме «Рому», яка минулого сезону дійшла до півфіналу Ліги Європи. Поки за результатами двох поєдинків мені складно робити висновки щодо доцільності цього трансферу, однак віримо що Довбик ще зможе проявити себе в «Ромі» з найкращої сторони, та стати основним нападником у команді Даніеля де Россі. 

Стівен Нзонзі (опорний півзахисник; перейшов із «Севільї»; сума трансферу — 26,65 млн євро)

Embed from Getty Images

А цей гравець переходив до складу «Роми» в якості Чемпіона Світу 2018 року, та стабільного гравця збірної Франції. Тим паче до цього Нзонзі був основним гравцем «Севільї», яка тоді була одним з лідером Ла Ліги, та постійно грала у Лізі Чемпіонів/Лізі Європи. І після Чемпіонату Світу 2018 Нзонзі перейшов до «Роми» за 26,65 млн євро, і на той момент став найдорожчим придбанням «Роми» в історії. У першому ж своєму сезоні у складі «Роми» Нзонзі дійшов до ⅛ фіналу Ліги Чемпіонів, а в Серії А команда в черговий раз зайняла 6 місце. Французький опорник у тому сезоні провів за римлян 39 поєдинків, в яких відзначився голом та двома асистами. А по завершенню сезону був відправлений в оренду у «Галатасарай», але там в нього не склалося, і потім перейшов на правах оренди у «Ренн», де вже зміг трохи покращити ситуацію. Потім грав у Катарі та в Туреччині. Зараз Нзонзі 35 років, і він грає в іранському чемпіонаті. Здавалося, що гравець, який в свій час був Чемпіоном світу і стабільним гравцем основи команди з топ-5 гратиме на такому рівні, і я можу сказати що даний трансфер не виправдав себе, адже Нзонзі нормально зіграв один сезон, а потім вештався по орендах, а в 2021 зовсім покинув команду. 

Мараш Кумбулла (центральний захисник; перейшов з «Верони»; сума трансферу — 26,5 млн євро) 

Embed from Getty Images

А цей гравець єдиний у цьому списку, який починав грати у «Ромі» на правах оренди, і влітку 2021 став повноцінним гравцем команди. І ще можна зазначити, що гравець дуже непогано грав за римлян як і в обороні, так і в захисті, про що свідчать 4 забиті м’ячі у 68 поєдинках за «жовто-червоних». Однак з сезону 2023/2024 гравець перестав входити у плани головного тренера Жозе Моурінью, і був віддан в оренду у «Сассуоло», а на початку цього сезону — у «Еспаньол», який повернувся у Ла Лігу. Тут мені складно сказати, наскільки цей трансфер себе виправдав чи ні, адже спочатку албанський центрбек був основним гравцем на своїй позиції, а потім втратив місце у старті, і грає зараз в орендах. Проте Кумбуллі лише 24 роки, і якщо він буде активно прогресувати, то керівництву римського клубу варто буде замислитися про повернення гравця з оренди, та залучення його до складу. 

Браян Крістанте (опорний півзахисник; перейшов з «Аталанти»; сума трансферу — 22 млн євро)

Embed from Getty Images

А з підписанням цього гравцям керівництво «Роми» точно влучило в ціль, адже починаючи з 2019 року, коли Крістанте перейшов з «Аталанти», він одразу став ключовим гравцем команди і основним на своїй позиції, та якийсь час був навіть капітаном команди. Зараз Крістанте вже 6 рік грає за «Рому» та є віце-капітаном команди, і незважаючи на позицію опорника, доволі непогано підключається до атак, про що свідчать 15 голів та 16 гольових передач з моменту виступів за римський клуб. І ще Крістанте став частіше викликатися та грати за збірну Італії, саме виступаючи за «Рому». Тому можу сміливо сказати, що цей трансфер себе виправдав, адже Крістанте зміг проявити себе з найкращої сторони в команді, та отримати довіру з боку тренерського штабу, і був корисний столичному клубу. 

Бонус: Матіас Суле (правий вінгер; перейшов з «Ювентуса»; сума трансферу — 26,5 млн євро)

Embed from Getty Images

Наймолодший гравець з цього списку, адже Суле лише 21 рік, а він вже дуже непогано заявив про себе. Розпочинав свою кар’єру аргентинський вінгер у «Ювентусі», за який провів 21 гру, де забив 1 гол. Минулого сезону, не ставши чекати шанс проявити себе в «Юве», Суле відправився в оренду у «Фрозіноне», яке за підсумками сезону хоч і вилетіло в Серію В, але аргентинець за 36 поєдинків забив 11 голів та віддав 3 гольові передачі, і став найкращим бомбардиром команди. І на початку нового сезону став черговим підсиленням «Роми». І я впевнений, що Суле має великий потенціал та задатки стати корисним гравцем для «Роми», але чи буде він отримувати регулярну ігрову практику, дізнаємося вже в наступних матчах. 

Отже, я можу зробити висновок, що не всі трансфери, на які римський клуб витрачав пристойні суми виправдовували себе (до прикладу Нзонзі), однак можна і побачити, що деякі гравці до прикладу Абрагам та Крістанте виправдали себе, та ще є кілька цікавих трансферів (Довбик. Суле, Камбулла), які ще можуть вистрілити та стати важливими гравцями для «Роми».

Новини партнерів

Комментарии: