Новачки Шахтаря 2024: центрбек з Тунісу, воротар молодіжки, і старі-нові гравці. Наскільки якісне підсилення отримали «гірники» у літнє трансферне вікно?

Минулого сезону, Шахтар в черговий раз став чемпіоном України, і потрапив у Лігу Чемпіонів. І зараз команда хоч і непогано змогла посилити свій склад, проте поки в УПЛ за 4 тури набрала 6 очок, і при цьому програла Олександрії та Поліссю. А вже через 2 тижні Шахтарю грати у загальному етапі Ліги Чемпіонів, де буде одразу 8 поєдинків проти непростих команд. Тому я вирішив пригадати, хто в літнє трансферне вікно перейшов до Шахтаря, та чим ці гравці можуть бути корисні команді.

Педріньйо (правий вінгер)

Хоч і цей гравець вже виступав за Шахтар з 2021 року, і грав в орендах в Бразилії, проте його повернення керівництво «гірників» може занести собі в актив, адже до цього Педріньйо приєднався до «Шахтаря» з «Бенфіки» за 18 млн євро. І в тій команді до початку повномасштабного вторгнення, бразилець був одним з лідерів команди тодішнього тренера Роберто де Дзербі, де за 19 матчів забив 4 голи та віддав 2 асисти. Але з початком війни Педріньйо як і інші легіонери команди покинули Шахтар, однак через 2 з половиною роки, проведені в «Атлетіко Мінейро» гравець повернувся до основної обойми «гірників», і вже встиг відзначитися голом і віддати 2 гольові передачі. Тому на мою думку Педріньйо точно міг би допомогти команді у Лізі Чемпіонів, а його техніка, вміння зіграти як і відтягнутого форварда так і в центрі атаки, та креативність у зв’язці з Кевіном, Судаковим та Зубковим зробили б дуже непогану атакувальну зв’язку.

Вінісіус Тобіас (правий захисник)

А цей новачок став гравцем Шахтаря ще на початку 2022 року, але на дебют у новій команді довелося чекати трохи більше двох років. Адже на початку війни Вінісіус Тобіас перейшов на правах оренди в Реал Мадрид (щоправда переважно грав у другій команді). А цього літа захисник вирішив повернутися до Шахтаря, і вже встиг зіграти 2 поєдинки. Хоч і на його позиції грає Юхим Конопля, який основний в збірній Україні та Шахтарі, однак Тобіас міг би бути непоганою альтернативою для Маріно Пушича на єврокубкові поєдинки.

Кіріл Фесюн (воротар)

Погодьтеся, минулий сезон Колос провів не дуже (команда зайняла 11 місце в УПЛ). Однак незважаючи на такий результат, керівництво Шахтаря зацікавив Кіріл Фесюн, підписання якого мало збільшити конкуренцію у воротарській ланці «гірників». А враховуючи, що Фесюн викликався до молодіжної збірної України, та був основним воротарем нашої збірної на Олімпіаді з футболу, то ці фактори відіграли важливу роль у виборі саме його. Хоч і Фесюн поки не дебютував за Шахтар, однак має дуже непогані шанси дебютувати за першу команду «гірників» у найближчому матчі.

Бартол Франьїч (опорний півзахисник)

Єдиний орендований гравець з цього списку, хто приєднався до Шахтаря на правах оренди — це Бартол Франьїч. Вихованець загребського «Динамо» розпочинав свій шлях з найтитулованішої команди Хорватії, потім грав за німецькі «Вольфсбург» і «Дармштадт». І на початку нового сезону перейшов до «Шахтаря», щоправда в оренду, і вже встиг дебютувати у футболці «гірників». Можу сказати, що цей гравець точно міг би бути корисним Шахтарю, адже за позицією він є опорником, де грає лише 35-річний Тарас Степаненко, та при цьому може зіграти і у центрі захисту, де у Шахтаря це теж проблемна позиція. Тому він міг би бути хорошою опцією для Пушича на поєдинки Ліги Чемпіонів.

Алаа Грам (центральний захисник)

А цей новачок хоч і не грав у у клубах з топ-5, однак має всі задатки стати ключовим гравцем Шахтаря. Адже Грам став першим новачком Шахтаря з Тунісу, і при цьому є гравцем збірної «карфагенських орлів», і нещодавно брав участь у Кубку Африканських націй (який для Тунісу виявився провальним). Хоч і поки Грам не зіграв жодного офіційного матчу за «гірників», проте враховуючи «головну біль» Шахтаря — центр захисту, де грають лише 2 гравці (Матвієнко та Бондар), високий зріст гравця і його можливість зіграти навіть у центрі півзахисту, то цей гравець є дуже непоганою знахідкою для Шахтаря у поєдинках на євроарені. А якщо він ще зможе себе зарекомендувати, та стати основним гравцем, то взагалі може стати одним з найгучніших придбань донецького клубу.

На мою думку, це підсилення для Шахтаря у порівнянні з минулим сезоном виглядає не настільки сильним (минулого літа до команди перейшли Кевін, Азаров, Егіналду, Невертон, Марлон Гомес), проте враховуючи, що в УПЛ не так просто запросити грати легіонерів, то теперішній варіант підсилення команди виглядає непоганим, а гравці, які перейшли до «гірників» мають перспективу стати ключовими гравцями команди, та прогресувати.

Новини партнерів

Комментарии: