Дорога в нікуди або шанс на перезавантаження – Гризман залишається в «Атлетіко»



Що не так із французьким нападником?

У 2018 році одним із 30 претендентів на «Золотий м’яч» був Антуан Грізманн. Французький нападник шикарно завершив сезон 2017/2018 в “Атлетіко”. Футболіст провів 49 матчів, забив 29 голів та оформив 15 асистів. Це був зірковий сезон у збірній Франції.

Невиправдані надії

Звісно, ​​«Барселона» не могла проґавити такого гравця. Полювання на Грізманна каталонський клуб розпочав ще у попередньому сезоні. Проте француз відмовив клубу. Весь наступний рік «Атлетіко» намагався всіма силами утримати гравця у складі команди, та й Грізманн усіх переконував у своїй відданості «матрасникам». Яке ж було не лише здивування, а й розчарування, коли влітку 2019 року Антуан оголосив про свій перехід до «Барселони». Не лише вболівальники «матрацників» в одну мить зненавиділи Антуана. Від французького нападника відвернувся футбольний успіх. А це набагато болючіше для форварда. З уболівальниками можна помиритися, а от як з м’ячем домовитись, щоб він у ворота суперників влітав?

Перебування в каталонському клубі принесло Гризманну безліч проблем. Їхав француз зіркою «Атлетіко», а став тінню Ліонеля Мессі. Чимало експертів стверджували, що аргентинець навмисно не помічав француза на полі. У це можна повірити, адже друзі та одноклубники Мессі давно говорили про те, що Мессі віддає пас лише тим партнерам, які, на його думку, можуть сто відсотків забити. Минулого року до таких улюбленців потрапив, до речі, молодий перспективний Педрі, про що дуже швидко розповіли гравці «Барси» іспанським журналістам.

Ігнорування аргентинцем Антуана – одна з причин згаслого футболу Грізманна. Звісно, конфлікт між футболістами розгорявся. Підливали олію у вогонь і журналісти, шукаючи щоразу косі погляди гравців один на одного. Ситуація виходила з-під контролю. Звичайно, керівництво клубу не влаштовував скандалу на всю Іспанію, тому втрутився Рональд Куман. Через деякий час риторика у ЗМІ розгорнулася на 180 градусів. І Мессі, і Грізман публічно спростували наявність конфлікту і зізналися у повазі один до одного.

Embed from Getty Images

Навіть якщо конфлікт був вичерпаний (це твердження викликає особисто у мене сумніви), це ніяк не вплинуло на результат Гризманна. Француз виходив у кожному матчі, іноді догравав до фінального свистка, але частіше Куман відправляв Грізманна відпочивати у другому таймі. Не можна сказати, що Грізман був дуже поганий. У сезоні 2019/2020 у француза 9 голів, а у 2020/20212 – 13. Але на поле виходив зовсім не той яскравий нападник, який ще нещодавно бомбив у складі «Атлетико».

Повернення у минуле

Літо 2021 року для «Барселони» виявилося нестандартним. Фінансові проблеми змусили керівництво клубу прошерстити склад та відмовитися від багатьох гравців. До них увійшли Гризман і Мессі. Француз вирішив повернутися туди, де був щасливий як нападник – до «Атлетико». Орендна угода з клубом була розрахована на рік. Все йшло до того, що Грізманн готувався перезавантажити свою кар’єру, що стрімко в’яне. Перша складність, яку слід подолати Антуану у складі «матрацників» – фанатична ворожість уболівальників. Адже вони так і не пробачили відходу француза до «Барси», назвавши його зрадником.

Думаю, ставлення вболівальників до Грізмана через деякий час змінилося б, якби нападник почав забивати. Однак Антуан продовжив свою безгольову історію і в «Атлетіко». У сезоні 2021/2022 француз записав на свій рахунок всього три голи та чотири асисти. Цей результат ніяк не зіставляється з результатом попередніх сезонів в «Атлетіко»:

2015/2016 – 38 матчів, 22 голів;

2016/2017 – 36 матчів, 16 голів;

2017/2018 – 32 матчі, 19 голів;

2018/2019 – 37 матчів, 15 голів.

Якщо подивитися окремо на 2022 рік, виходить Грізман провів 20 матчів у Ла Лізі і забив аж один гол. Перезавантаження, яке було так необхідне Антуану, провалилося. Навряд чи на гольову тишу вплинуло дуже значне зниження зарплати. У «Барселоні» Грізман отримував 35 млн євро на рік, в «Атлетіко» – лише 18 млн євро. Але навіть такої суми нападник не виправдав.

Лише джокер

Дієго Сімеоне стверджує, що Антуан Грізман потрібен команді. Тренер давно визначив роль француза: «Грізман дуже технічний, корисний гравець. Ми використовуємо Антуана як джокера, який виходить на заміну для посилення атакуючих дій команди.

Аргентинський тренер висловив таку думку після матчу «матрацників» з «Хетафе» (15,08,2022 – 1-й тур Ла Ліги), в якому Грізманн видав перший гол з січня 2022 року.

29 серпня у матчі з “Валенсією” Сімеоне випустив Грізманна на 64-й хвилині. Антуан порадував себе, тренера та вболівальників, вбивши гол. Мабуть, дивлячись на весь минулий сезон можна сказати, що це сенсація. У другому матчі поспіль француз забиває та виправдовує надії тренера – джокер з Антуана добрий.

Відео можна переглянути за посиланням нижче:

https://profootball.ua/uk/453463-valensiya-01-atletiko-ispaniya-laliga-santander-video-2/

Звичайно, кілька голів Грізманн все-таки наб’є. Але я не думаю, що француз зможе зайняти місце серед найкращих бомбардирів Ла Ліги. Антуан втратив мотивацію та бажання працювати, та й з фізичною формою сьогодні у футболіста не все добре. Грізман не має азарту, вогню в очах, бажання боротися. Зникло гольове чуття нападаючого. Все йде до того, що з кращих нападників Європи Антуан перетворюється на середнього форварда якогось другого-третього дивізіону.

Embed from Getty Images

Але навіть така низька результативність нападаючого не зупиняє «Атлетіко» у продовженні оренди ще як мінімум на рік. Можна, щоправда, викупити гравця у «Барселони» за 40 млн. євро, але це непотрібний крок для «Атлетико». По-перше, дорого. По-друге, жодної впевненості у користі футболіста. А ось продовження оренди всіх влаштовує. «Барселоні» Гризман не потрібен. Немає гарантії, що з Левандовськи француз спрацюється. «Атлетико» не втрачає джокера, який може почне забивати. Гризман отримує додаткову опцію для того, щоб пробудити мотивацію – віру в нього тренера.

«У всіх бувають спади. Антуан – не виняток. Все буде добре. Він продовжить забивати», – підтримує Грізманна партнер зі збірної Франції Карім Бензема.

Може цього сезону французький нападник згадає, як це – забивати багато і красиво.

Новини партнерів

Комментарии: