Михайло Мудрик. Чи готовий український Неймар їхати до Європи?

Занадто велике прагнення Мудрика виїхати до Європи може йому зашкодити.

У листопаді 2018 року у матчі Кубка України за «Шахтар» дебютував Михайло Мудрик. 17-річний хлопчина, вихованець донецького клубу з дитинства виділявся серед своїх однолітків реактивною швидкістю та любов’ю до фінтів на футбольному полі. Хтось навіть бачив у Михайлі українського Неймара.

Шлях в основу «Шахтаря»

Юний Мудрик виступав за молодіжки «Металіста» та «Дніпра». У 15 років потрапив до академії донецького «Шахтаря». Після дебютного виходу за дорослу команду підписав контракт із «гірниками».

Embed from Getty Images

Для основи «Шахтаря», звичайно, у хлопця не вистачало досвіду. Та й фізично слід було зміцніти. Тому оренди в «Арсенал» та «Десну», де молодий футболіст мав можливість отримати більше ігрового часу та багато чого навчитися, цілком влаштовували Мудрика та «Шахтар».

Взимку 2021 року півзахисник повернувся до донецької команди. Весняна частина сезону пішла на адаптацію. А ось на старті сезону 2021/2022 молодий футболіст заявив про себе як про гравця основного складу «Шахтаря».

У першій половині сезону Мудрик відіграв 19 матчів, встигнувши вразити вболівальників своїми здібностями. Особливо вразив гравець у матчі зі «Львовом», у якому «гірники» забили шість голів. А Мудрик записав на свій рахунок чотири гольові. Виходив Мудрик на поле та у матчах Ліги чемпіонів.

Інтерес до талановитого футболіста розпалювали не лише вболівальники, а й ЗМІ. Порівняння з Неймаром зростало не лише завдяки його сильним якостям гравця. Акаунт футболіста в соціальних мережах набирав популярності з такою самою швидкістю, з якою Мишко бігав на поле. Футболіст-стиляга виставляв величезну кількість своїх фото з тренувань і не лише. На кожному фото можна було розглянути всі машини татуювання. Але особливо привертали увагу відео нарізки з тренувань та матчів, де футболіст показував фінти з м’ячем.

Якогось моменту на гравця посипалася критика. Цілком заслужена… Мудрику нагадали, що на футбольному полі фінти – це не ганебність, а необхідність у певних ситуаціях. Критика пішла на користь Мудрика.

«Мудрик – гарний футболіст. За час нашої спільної роботи Михайло подорослішав. Як і багатьох футболістів, хлопця слід іноді лаяти, але й час від часу хвалити. Йому треба бути сміливішим і частіше бити по воротах суперника», – так охарактеризував Мудрика Де Дербі.

Звичайно, Де Дербі багато чого навчив молодого футболіста. Мудрик прогресував від матчу до матчу, що зовсім не дивно. Працездатність гравця на дуже високому рівні. Михайло тренується не лише з командою, а й індивідуально із тренерами. Відвідує регулярно тренажерний зал. Одним словом, працює за трьома.

На старті сезону 2022/2023 про Мудрика заговорили, як про футболіста, який вийшов на новий вищий рівень. Він розриває не лише УПЛ, а й європейські команди у Лізі чемпіонів. Під роздачу потрапив “Лейпциг”. У ЗМІ після матчу писали, що «саме Мудрик відправив у відставку головного тренера німецької команди». Все може бути…

Чим ж хорош Мудрик

Лівий півзахисник має феноменальну швидкість. Його не так просто зупинити. Завдяки техніці та чудовому стартовому ривку Мудрик гарний у контратаках. Вінгер встигає відпрацювати і на фланзі, і у центрі поля. Його врізання у штрафний майданчик суперника створюють гольові моменти. Щоправда, Мудрику не вистачає заключного удару. Над цим треба попрацювати. І в обороні обмаль працює.

Embed from Getty Images

Вінгер з легкістю долає пресинг суперника завдяки чудовому володінню м’ячем. З точністю передач у футболіста також дуже добре.

За статистикою Whoscored у Мудрика 81,6% успішних передач; 1,8 – дриблінг за гру; 21,8 передач за гру.

Трансферна лихоманка Мудрика

Звичайно, такі показники викликають інтерес до футболіста серед європейських команд. Хто тільки не закидав вудку, щоб купити футболіста – “Арсенал”, “Евертон”, “Брентфорд”, “Ньюкасл”, “Севілья”, “Байєр”.

Але «Шахтар» поки що не готовий продавати свого футболіста. Клуб поступово збільшує цінник. Починалося все з 30 млн євро, сьогодні говорять уже про 50 млн євро.

До зимового трансферного вікна час є. Можливо, трансфер таки відбудеться. Але є ще інше питання. Чи готовий Мудрик їхати підкорювати європейську арену? Адже ніхто не зможе гарантувати футболістові міцне місце у основі. Може статися, що покупка футболіста – це придбання на майбутнє. Відправлять футболіста в оренду до клубу-аутсайдера знайомитися з чемпіонатом, адаптуватися в новій країні, вивчати мову. Оренда може затягнутися як на сезон, так і на кілька.

Звичайно, реактивний прохід зі своєї половини поля, розкидання суперників, прорив у чужий штрафний майданчик, розгойдування захисників та голкіпера, гол-красень (це я все про матч «Шахтаря» з «Аяксом» 26.07.2022) говорить багато про що. Того дня прохід та гол Мудрика порівняли з чудовим голом Бейла у Лізі чемпіонів «Інтеру» у 2010 році.

Але, судячи з матчу «Шахтаря» з мадридським «Реалом» у Лізі чемпіонів (11 жовтня), Мудрик поки що не відрізняється стабільністю. Цього вечора ми не побачили ні гідних передач, ні володіння м’ячем. Мудрик втратив м’яч 26 разів, програв 11 єдиноборств, здійснив лише три успішні обведення з шести. Адже на футболіста дивилися скаути, які, власне, заради нього і приїхали на матч.

Можливо, психологічний тиск дався взнаки – гравець намагався виглядати супер героєм в очах скаутів. Але через переживання було втрачено концентрацію. Ось і результат сумний – Мудрик отримав найнижчу оцінку серед усіх футболістів. Тож чи готовий він до тиску та скаженої конкуренції в Європі? З такою грою у Михайла є всі шанси, за умови трансферу, сісти на лаву запасних десь у Європі. Судячи з результатів сьомого та восьмого турів УПЛ, Мудрик прислухався до порад експертів і працює над завершальним ударом. У матчі з «Динамо» півзахисник записав на свій рахунок гол. А у матчі з «Колосом» – два м’ячі вбив. У першому таймі на восьмій хвилині уважно відіграв із захисниками суперника. Підстеріг на помилках, відібрав м’яч і самостійно вирішив епізод сильним влучним ударом. Другий гол Мудрика (56 хвилина) – результат його майстерності володіння м’ячем та швидкість.

Міг і третій забити, але Волинець (голкіпер «Колоса») зреагував і відбив удар півзахисника.

Embed from Getty Images

Думаю, Мишкові, як мінімум, до зими слід перестати думати про переїзд до Європи. А ще краще до літа 2023 року. Тоді і результат буде, як у матчах із «Динамо» та «Колосом». Добре було б сконцентруватися на тренуваннях, вчитися та прогресувати. І менше звертати увагу на непідтверджену інформацію у пресі. Наприклад, відомий італійський журналіст Фабриціо Романо вже встиг припустити, що після «трьох голів в УПЛ ціна на Мудрика може зрости до 65 млн євро». Такі розмови дуже часто заважають молодим футболістам прогресувати.

Новини партнерів

Комментарии: