Аргентина – Саудівська Аравія. Офсайдна пастка. Чемпіонат світу, група С

Embed from Getty Images

Чемпіонат світу набирає обертів, і в гру вступають ті, кого зазвичай вважають фаворитами. Серед них, безперечно, Аргентина. Здавалося, що поєдинок із Саудівською Аравією не стане для аргентинців складним, дехто навіть розраховував на перемогу з непристойним рахунком південноамериканської команди, проте не так сталося, як гадалося.

Аргентина – Саудівська Аравія – 1:2

“Лусаїл Айконік”.

Голи: Мессі (10, з пен.) – Аль-Шехрі (48), ад-Давсарі (53).

Аргентина: Д. Мартінес, Тальяфіко (Акунья, 71), Отаменді, Ромеро (Лісандро Мартінес, 59), Моліна, Паредес (Фернандес, 59), де Пауль, Гомес (Альварес, 59), Мессі, Ді Марія – Лаутаро Мартінес.

Саудівська Аравія: аль-Овейс – аш-Шаграні (Аль-Брік, 90+9), Аль-Булаїгі, аль-Тамбакті, Абдулхамід – аль-Давсарі, Аль-Малки, Канно, аль-Шехрі (Аль-Ганам, 78) – Аль-Фарадж (Аль-Абед, 45 +3, Аль-Амрі, 88) – Аль-Бурайкан (Асірі, 88).

Арбітр: Славко Вінчич (Словенія).

Попередження: Аль-Малки, Аль-Булаїгі, ад-Давсарі, Абдулхамід, 82, Аль-Абед, аль-Овейс.

Спочатку здавалося, що всім розвеселим прогнозам бути. Аргентина дуже впевнено контролювала гру, атакувала, створювала моменти. Аравійці не те щоб здалися на милість переможцю, але явно поступалися опонентові у швидкості, що дозволяло команді Ліонеля Скалоні організовувати стрімкі атаки з розрізаючими передачами та виходом на ворота. І все було б чудово, і рахунок був би розгромним ще в першому таймі, якби не один маленький нюанс.

З наполегливістю божевільного Аргентина нескінченного забігала в офсайди. І можна сказати: «Це життя», – але ні. Це система. Система абсолютної непідготовленості таких комбінацій. При цьому я б не стала перебільшувати майстерність аравійського захисту й не стверджувала б, що аравійці майстерно ловили опонентів в офсайдні пастки. Нічого подібного, Саудівська Аравія не встигала за швидкими суперниками, але й самі суперники не встигали за собою. В результаті в першому таймі Аргентина позбавила себе трьох (!) фантастичних голів (Мессі та двічі Лаутару Мартінес).

При цьому Аргентина все ж таки спромоглася повести в рахунку. Це трапилося виключно тому, що при пробитті пенальті неможливо залізти до офсайду. Абдулхамід у штрафному майданчику надто нав’язливо стримував Паредеса, а Мессі реалізував пенальті.

Embed from Getty Images

Приблизно в середині другого тайму Саудівська Аравія зробила перші натяки на те, що втрачати такий розкішний шанс не збирається. Ні, аравійці нічого не створювали і жодним чином воротам Мартінеса не загрожували. Але підопічні Ерве Ренара вгризалися в кожен м’яч, сміливо й жорстко вступали у відбір, досягали успіху й навіть намагалися розвивати атаки.

Все це було лише початком неймовірної феєрії, яка крижаним дощем вилилася на Аргентину на початку другого тайму. Почалося все з, здавалося б, банальної втрати м’яча Мессі у центрі поля. За нею було розвинуто миттєву контратаку, а далі – передача на Шехрі, провал Ромеро та гол у дальній кут.

Здавалося, прикре непорозуміння. Ось зараз Аргентина викарабкається нарешті з вічного офсайду, та як розженеться, та як покарає кривдника. І поки аргентинські вболівальники мріяли про такий розвиток подій, скромна Саудівська Аравія продовжувала робити свою справу. Аль-Давсарі, обігравши на шляху кількох опонентів, відправив м’яча у ворота.

Embed from Getty Images

В Аргентині щось почали розуміти. Скалоні відреагував потрійною заміною, проте досить швидко стало зрозуміло, що це не дало бажаного результату. Ні, аргентинці, звичайно, забігали, заметушилися, але Саудівська Аравія вже відчула значущість свого досягнення. Аравійці стояли міцною скелею. Так, порушували правила, але, крім цього, пресингували, не уникали боротьби, відганяли аргентинців на їхню половину, стелилися в підкатах, підставлялися під удари. І, розуміючи, наскільки небезпечно товпитися біля своїх воріт, відчайдушно йшли вперед, починали шалені обіграші. Показовим був момент, коли Аль-Бурайкан на лівому фланзі просто продирався вперед, здається, не маючи чіткого уявлення, що робити далі.

Аргентина, звісно, атакувала. Навалювалася на ворота, намагалася брати не майстерністю, а кількістю, просто насичуючи собою штрафну і сподіваючись хоч якимось чином заштовхати м’яч у ворота. Але, по-перше, блискуче грав аль-Овейс, відбиваючи все, що летіло у ворота, по-друге, Аргентину, як і раніше, підводили офсайди. Крім того, південноамериканці повністю втратили хоч якийсь малюнок гри. Всі дії команди зводилися до того, щоб абияк доставити м’яча до штрафного майданчика і абияк його в ці ворота відправити. Прекрасний момент був у Мессі вже в додані хвилини, коли Ліонель опинився з м’ячем у центрі штрафного майданчика, але так і не спромігся на удар. А за секунду до цього воротар вискочив на м’яча і коліном врізався в голову аш-Шаграні.

Блискуча перемога Саудівської Аравії. Блискуча та заслужена. Самовіддана гра в обороні, відчайдушна гра в атаці, мужня боротьба на кожній ділянці поля. Прекрасний урок усім фаворитам, які наївно вірять, що є легкі поєдинки з аутсайдерами, а є королі в золотих бутсах.

Новини партнерів

Комментарии: