Антуан Грізман повертається і творить історію збірної Франції

Чому ні Мбаппе, ні Жиру, а саме Грізманн тягне Дешама до тріумфу.

Embed from Getty Images

Франція до 1/4 фіналу ЧС-2022. Відверто кажучи, не всі вірили у команду Дешама без Н’Голо Канте, Крістофера Нкунку та Поля Погба. Та ще й незрозуміла історія з від’їздом Каріма Бензема, яка пахне скандалом між головним тренером і футболістом.

Однак Франція не тільки пройшла практично безболісно груповий етап, а ще й вибила поляків у 1/8 фіналу. Так уже склалося, що всі говорять лише про Кіліана Мбаппа і Жира. Але є ще один герой французької збірної, який залишається у тіні зірок, а його робота на полі практично безцінна – Антуан Грізманн, «Маленький принц» Франції.

Мабуть, багато хто списав його з рахунків після невдалих сезонів, проведених у «Барселоні». Та й в «Атлетіко» Грізман виступав лише джокером, більшу частину часу проводячи на лавці. Раніше я вже розповідала про всі страждання футболіста після його вибухового ЧС-2018.

Мабуть, збірна Франції – це та команда, де Антуан розквітає у будь-якій ситуації. А Дідьє Дешам – це той тренер, який точно знає, на що здатний Грізман.

У Катарі збірна Франції чудово справляється без Погба, Бензема та Нкунку завдяки саме Грізманну. За статистикою групового етапу у Гризманна 11 передач під удар, 2,3 очікувані результативні передачі (за 90 хвилин). Нападник влетів до п’ятірки гравців за кількістю гострих передач.

Але навіть не цифри говорять про крутість футболіста на цьому турнірі, а роль, яку він виконує на полі. Найчастіше Грізман виходить під нападаючим. У Катарі ми побачили Антуана-художника, якому Дешам дозволив творити, не чіпляючись за певну позицію.

Гризманн чудово бачить поле, читає гру, знаходить вільні зони. Його допомога Жиру та Мбаппе безцінна. «Маленький принц» влітає до штрафного майданчика, стягує на себе суперників і звільняє зони для ударів нападників. Антуан врізається у штрафний і з флангів, загострюючи атаки своєї команди. Встигає опускатися нижче та допомагати півзахисту.

Мені здається, багато суперників недооцінили Гризманна у складі збірної Франції на цьому мундіалі, спираючись на провальні результати футболіста у Ла Лізі. А ось Дешам не переставав вірити в Грізманна навіть тоді, коли в каталонському клубі справи йшли дуже погано, що природно позначалося на виступах і за збірну.

«У всіх футболістів бувають важкі періоди. Я вірю в Антуана і не турбуюся. Він впорається», – казав Дідьє Дешам у 2020 році.

Цьогорічний ЧС підтверджує слова головного тренера. Адже не дарма після від’їзду Бензема та травм деяких гравців збірної, Дідьє впевнено заявив, що «команді не знадобляться додаткові футболісти. У Катар приїхали найсильніші гравці. Ми розраховуємо виключно на них». Звичайно, адже один Грізман грає сьогодні за трьох.

Хочеться вірити, що і після мундіалю в Антуана в «Атлетіко» все буде круто. Адже мадридський клуб таки вирішив проблему з викупом футболіста у «Барселони». Щоправда, використовуючи невеликий шантаж. Сорока мільйонів євро мадридці не мають. Але двадцять, про які вже домовились, знайдуться. І варто зауважити, що відразу після вирішення фінансового питання Грізман повернувся до стартового складу і в листопаді перед чемпіонатом світу розривав Ла Лігу.

Футбольний художник не став зіркою, як Роналду, Мессі чи Мбаппе. Але наявність такого майстра-трудяги дуже часто приводить команди до тріумфу. І ніхто не знає, чи змогли б так феєрити Мбаппе та Жиру, якби за їхніми спинами не було «Маленького принца» Франції.

Сьогодні Грізманн – перевага Дешама, зброя збірної Франції на шляху до фіналу ЧС-2022.

Новини партнерів