Криштіану Роналду: справи скандальні

Коли збірна Португалії, як і всі інші учасники мундіалю, готувалися до турніру, навколо Криштіану Роналду спостерігалося бурління гівн. І обговорювалася не готовність гравця до чемпіонату, не шанси його збірної, а інтерв’ю, яке португалець дав британському журналісту Пірсу Моргану.

Embed from Getty Images

Інтерв’ю справило надзвичайний ефект: увесь футбольний світ заворушився. Ніби усі найчорніші думки, які ховав за незмінною посмішкою Роналду, зірвали клапан, що поєднував мозок із язиком, і систему прорвало. І полилося! Полилося так, що будь-яка притомна людина хотіла відійти кудись подалі, щоб навіть бризки цього бруднющого бруду на неї не потрапили.

…«Манчестер Юнайтед» переживав таке в листопаді 2005 року, коли несподівано розговорився Рой Кін. Рой Кін, лідер, капітан, та що там, серце тієї команди, вивалив назовні все, що думав про своїх партнерів, а варто зазначити, що його думка про них була не надто втішною. Інтерв’ю не потрапило до ефіру, втім, це вже було необов’язковим: його обговорювали усі. Результат був очевидним: Кін залишив команду. «Манчестер Юнайтед» зробив усе дуже красиво, «сторони домовилися» й все таке. Пізніше Кіну навіть організували матч-прощання.

Роя Кіна неможливо виправдати, але його можна якось зрозуміти. Важко описати, що значив «МЮ» для нього. Іноді здавалося, що для капітана цей клуб – цілий всесвіт. Він прагнув, щоб клуб був ідеальним. Він прагнув, щоб кожен віддавав клубові стільки ж, скільки він. Але Кін перетнув межу. Замість того щоб допомогти серу Алексу Фергюсону, а потім отримати від нього команду та довічну підтримку, Кін поспішив заявити про себе, спробувавши встановити своє, а не тренерське, володарювання в роздягальні. Пробачити це означало розвалити все, що будувалося так довго. Рой Кін, яким би значущим він не був, пішов. No one is bigger than the club.

Embed from Getty Images

У листопаді 2022 року на одкровення потягнуло Роналду. На що він розраховував, важко сказати. Роналду не мав у «МЮ» такого авторитету. Роналду не був лідером «МЮ», хоча про його користь після повернення можна сперечатися. Але Роналду продовжує жити в світі, де він настільки всім потрібен, що йому пробачається все.

Претензій у Роналду накопичилося – не перерахувати. Головним ударом по його кар’єрі, звісно, стали неповажливі слова на адресу тренера. Ніколи, за жодних обставин гравець не має права розкривати свого рота ані на тренера, ані на партнерів, ані на клуб, ані на збірну. В роздягальні, в кабінетах – скільки завгодно. Публічно – ніколи. Навіть якщо ти суператлет зі стовідсотковою реалізацією – ніколи. Ніхто й ніколи не поставить твої тимчасові досягнення вище за клуб. Навіть якщо ти в чомусь правий. А якщо поставить, то ніяких приємних перспектив цей клуб уже не буде мати.

Португалець так розвозив дівочі соплі, що це було неприємно слухати. І Ерік тен Хаг його не поважає, і клуб недостатньо тонко співчував хворобі дитини, і випускати на три хвилини його, зірку, не можна, і відстороненням за те, що свавільно пішов із матчу, його принизили, і молодь до рота не заглядає та не бере приклад із нього, і басейн не замінили.

Embed from Getty Images

Виходить, Роналду влаштовувало отримувати понад півмільйону фунтів на тиждень, але цього було недостатньо, щоб виказати мінімальну повагу до клубу, який забезпечує цю зарплатню, рекордну в АПЛ. Виходить, Роналду влаштовувало отримувати понад півмільйону фунтів на тиждень, але не влаштовувала необхідність брати участь у передсезонних зборах. Виходить, коли отримуєш понад півмільйону фунтів на тиждень, ти можеш не виконувати свої обов’язки, а вимагати зрозуміти твій емоційний стан.

Відповідь «МЮ» була миттєвою. Розглядався варіант рішення суперечки в судовому порядку, якби португалець відмовився б йти з клубу добровільно, не вимагаючи компенсації, розглядався варіант переводу Роналду до другої команди до завершення контракту, але йому все ж вистачило розуму домовитися. На офіційних клубних ресурсах з’явилося сухе повідомлення: «Кріштіану Роналду невідкладно залишає «Манчестер Юнайтед» за взаємною згодою. Клуб дякує йому за величезний внесок, що він зробив під час двох періодів перебування на «Олд Траффорді»».

Португалець видав порцію лицемірства у відповідь: «Я люблю «Манчестер Юнайтед» і люблю фанатів – це ніколи не зміниться. Однак, мені здається, настав час пошуку нового виклику. Бажаю команді успіху в поточному сезоні та в майбутньому».

Розібравшись із клубом, Роналду взявся за збірну. В матчі проти Уругваю Бруну навісив до штрафного, Роналду вискочив, м’яч залетів у ворота. Спочатку здалося, що гол забив саме Криштіану, але навіть на телевізійному повторі стало зрозумілим, що до гола він не має жодного відношення. Коли на табло змінили автора голу (спочатку записали на Роналду), режисер увів до трансляції крупний план Роналду, на обличчі якого застигла саркастична гримаса. Здавалося, історія себе вичерпала. Але ж ні. Як істинний командний гравець, як справжній лідер, Криштіану взявся боротися за свої права. Спочатку португалець доводив Бруну, що гол забив саме він. (Думаю, якби все залежало від Бруну Фернандеша, він би переписав авторство в протоколі, щоб не брати участі в істеричних бреднях самозакоханого хлопчиська.) Дотерпіти до роздягальні в Роналду ніяк не виходило, й доводити свою правоту він почав під прицілом телекамер. Маховик закрутився.

Embed from Getty Images

У справу втрутився відомий Пірс Морган, якому Роналду поспішив повідомити, що він торкнувся м’яча головою, а значить, гол його. З цим погодився і сам Бруну (переписати протокол він не мав змоги, тому став невимушеним учасником циркової вистави). Наставник команди Фернанду Сантуш мудро зауважив, що подробиці неважливі, якщо команда вдало виступила. Федерація футболу збиралася надати ФІФА докази того, що гол забив саме Роналду. Повідомляють, що жодних доказів ніхто не надсилав, але ФІФА все ж дала відповідь. І пояснила, що високотехнологічні м’ячі, якими грають на чемпіонаті світу, дозволяють отримати точну відповідь на питання, чи торкався Роналду головою м’яча, і вони, ці м’ячі, кажуть, що жодного дотику не було.

На теренах Інтернету ще довго розбирали крупні плани, всерйоз розглядали, а чи не торкнулися м’яча найталановитіші в світі волосинки, а дехто навіть жартував про реінкарнацію руки Бога у вигляді волос Бога.

Роналду стільки сил витратив на те, щоб довести свою участь в гольовому епізоді, що докотився до лави запасних. Цей удар по самолюбству португалець пережив без гучних обурень, проте, хто знає, можливо, Пірс Морган вже записує нове інтерв’ю.

Новини партнерів

Комментарии: