Ренн – Шахтар. «Гірники» у серії пенальті вигризають путівку у 1/8 фіналу. Ліга Європи.

Непогана гра “Шахтаря” у першому матчі давала певні надії на 1/8 фіналу, але українська команда розуміла, що зроблено було всього півсправи. Головна битва обіцяла відбутися у Франції. Тиждень тому донеччани провели непогану гру, особливо у першому таймі. Але стара проблема з фізичною формою після відпустки знову відчувалася ближче до кінця гри – хотілося сподіватися, що Йовічевич попрацював над цим компонентом.

Від тренера “гірників” зі старту була одна зміна, і дуже несподівана. У заявці був відсутній герой першого матчу Криськів, а замість нього грав Топалов, який за весь сезон встиг провести аж 18 хвилин, а в єврокубках за “Шахтар” і взагалі дебютував. Женезіо ж перелопатив центр поля порівняно з виїзним поєдинком. Буріжо був дискваліфікований, а Угочукву тренер просто посадив у запас. Замість них грали Сантамарія та Майєр. В іншому – без змін.

Ренн — Шахтар 2:1 (4:5 — пен.) (перший матч — 1:2)
Голи: Токо Екамбі, 52, Салах, 106 — Белосян, 119 (авт.)

Ренн: Манданда — Спенс, Омарі, Белосьян, Трюффер (Мелінг, 97) — Доку, Сантамарія (Д. Дуе, 97), Маєр (Угочукву, 71), Токо Екамбі (Салах, 96) — Калімуендо (Те, 84), Гуїрі.

Шахтар: Трубін — Конопля, Бондар, Матвієнко, Михайліченко — Степаненко (Назарина, 100) — Зубков (Келсі, 111), Бондаренко, Судаков, Топалов (Джурасек, 80) — Траоре (Сікан, 79).

Попередження: Спенс — Бондар, Траоре, Михайліченко, Конопля, Матвієнко

Ренн почав активно – вже на 66 секунді Трубін вступив у гру, відбивши обвідний удар Гуїрі. За перші 10 хвилин гри Анатолій врятував ще двічі: удари Спенса і Трюффера були небезпечними, але кіпер «гірників» зумів нівелювати загрозу. Втім, під кінець третини тайму Шахтар почав прокидатися – підопічні Йовічевича почали активно ходити в атаки, і навіть забили гол. Втім, нажаль, взяття воріт було скасовано: Бондаренко, зігравши рукою, скинув подачу кутового з правого флангу на Траоре до воротарського, який заніс мʼяч у ворота.

Ренн відповів ще одним небезпечним ударом – на цей раз від Маєра. Трубін знову впорався. Друга половина тайму пройшла більше в середині поля, команди намагалися тиснути одна на одну, а атакуючим діям що господарів, що гостей, наче чогось не вистачало. Шахтар час від часу допускав втрати на рівному місці, але в обороні «гірники» зуміли втримати свої ворота в недоторканності до перерви.

Втім, після перерви зробити цього Шахтар не зумів. Незабаром після початку тайму Ренн зумів відкрити рахунок у контратаці – провалився фланг Коноплі, м’яч був доставлений до Токо-Екамбі, після удару якого Трубін вже не врятував. Після гола господарі віддали ініціативу, але Шахтар у позиційних атаках був непереконливий. Один із нечисленних моментів був у Коноплі – подачу з лівого флангу Юхим завершував на дальній стійці, але не пробив голкіпера. У Ренна активним був Доку, але гострих моментів французам теж бракувало.

Зʼявилися вони лише у кінцівці поєдинку. Спокатку Сікан не зміг підставити ногу під простріл Зубкова з правого флангу штрафного до воротарського, на що Ренн відповів небезпечним ударом Трюффера над воротами Трубіна метрів з 20-ти. Згодом голкіпер «гірників» вже по справжньому виручив свою команду, парирувавши удар Те. Основний час завершився мінімальною перевагою господарів, тож командам треба було провести на полі ще мінімум півгодини.

В овертаймах Ренн виглядав свіжішим. Зрозуміло було, що у ці хвилини фізика виходила першому плані. Шахтар підсів, і французи володіли ініціативою, хоч і без особливих моментів у першому екстатаймі. Але, на превеликий жаль, відразу ж на старті другого господарі зуміли втілити свою перевагу у забитий мʼяч. 36 секунд вистачило Ренну, щоби забити – контратака, розрив у обороні, Докю легко втік від Матвієнка і викотив на порожні ворота Ібрагіму Салаху. Йовічевич дав дебютувати за Шахтар новачку Келсі, але бразилець за відведений йому час очікувано не зміг схилити шальки терезів у бік нашої команди. Але зміг Белосян – захисник Ренну вирішив допомогти українській команди, зрізавши мʼяч у власні ворота після, здавалося, безперспективної подачі у штрафну від Джурасека. Шахтар дивом врятувався на останніх хвилинах матчу, і перевів гру у серію пенальті.

Розпочалась вона для Шахтаря напрочуд гарно, але ледве не завершилась катастрофою. З перших трьох пенальті Трубін зумів парирувати два, а «гірники» були бездоганними. Для перемоги потрібен був лише один точний удар, втім Бондар та Сікан примудрилися не забити. Але героїчний Трубін таки зумів взяти ще один пенальті від Угочукву, а крапку у протистоянні поставив новачок Келсі, впевнено реалізувавши свій удар.

Шахтар продовжує свій єврокубковий шлях, виходячи до 1/8 фіналу Ліги Європи. «Гірникам» доволі сильно пощастило, втім команда ще буде набирати оберти – доволі важко було сьогодні протистояти французам саме у плані фізики. Але результат є, і поки що, це найголовніше.

Новини партнерів

Комментарии: