Хоакін Санчес – учора попрощався із футболом, а сьогодні вже водій автобуса

Важко знайти серед уболівальників іспанського футболу людину, яка б не знала Хоакіна – 41-річного вінгера «Бетіса». Важко уявити «бетікос» без капітана та «серця» команди.

Проте у червні Хоакін провів свій прощальний матч, на який приїхали друзі футболіста: Касільяс, Себальос, Гуті, Рауль, Роберто Карлос, ванн Ністелрой, Хесус Навас, Серхіо Рамос та багато інших.

Хоакін, як завжди, грав красиво, з чарівною усмішкою, забив два голи. Здавалося, що Санчес може ще не один сезон відбігати кілька десятків матчів, так легко літав вінгер полем.

Після матчу Хоакін пробіг коло пошани, а другий – його пронесли на руках. Санчес довго не міг вимовити прощальну промову, заважали сльози. А в підтрибунному приміщенні дав волю емоціям, розплакався в обіймах дружини та двох дочок. Можна багато написати про те, як круто грав та забивав Хоакін, легенда «Бетіса». Але в такому разі не вистачить і кілька днів на прочитання оди гравцю. Тому я вирішила згадати найяскравіші історії у кар’єрі легенди «Бетіса».

Відмовляв топ-клубам Європи

«Бетіс» – клуб, де Хоакін починав завойовувати серця вболівальників. З 16-ти років у складі молодіжних команд. У 18 років Хоакін підписав контракт із «Бетисом» і швидко влився у дорослий футбол та основу зелено-білих.

2004 року активний на трансферному ринку «Челсі» готовий купити Хоакіна за 36 мільйонів євро. Клуби домовилися про угоду. Однак Хоакін не приїхав на підписання угоди. Пізніше Санчес розповідав, що Моурінью особисто приїжджав до Севільї та пропонував найкращі умови контракту. Але вінгера не цікавили надхмарні суми. Він просто хотів грати у рідній Севільї.

Наполегливий Моурінью вирушив до батька футболіста і отримав відповідь: «Якщо син прийняв таке рішення, я не переконуватиму його».

Через деякий час “Бетіс” отримав пропозицію від “Реала”. Вершковим Хоакін теж відмовив.

«Інтер» у пошуках заміни для Луїша Фігу намагався вести переговори та пропонував фантастичні умови Санчесу. Здавалося, ось він момент – Хоакін вже починає збирати валізи. Але трансфер так і не відбувся.

У 2006 році Хоакін, не залишаючи Іспанії, змінив місце прописки – вирушив до «Валенсії». За п’ять років у футболці «Альбасеті» вінгер провів 158 матчів та забив 18 голів.

В Італії був кращий за Салах

У 2013 році Хоакін таки наважився залишити Іспанію. Вінгер підписав контракт із італійською «Фіорентиною». Процес адаптації далеко від рідної Севільї проходив складно.

Не дуже швидко, але Хоакін подолав труднощі та став ключовим гравцем “фіалок”. Іноді відправляв у запас навіть Салаха. Забивав «Наполі», «Мілану» та «Ювентусу». Проте, вже за два роки іспанець занудьгував в Італії. Перед від’їздом додому вінгер був настільки далеким від «фіалок», що його навіть не включали до заявки на матчі.

Останні години на базі «Фіорентини» зайвий раз доводять, як Санчес прагнув додому до Севільї. За 30 хвилин до закриття трансферного вікна, обідаючи в їдальні на базі «Фіорентини», Хоакін не випускав з рук телефону, чекаючи позитивної відповіді свого агента. Якоїсь миті нерви підвели вінгера, він ударив кулаком по столу, не помітивши вилку. Трансфер відбувся останніми хвилинами. Хоакін повернувся до «Бетісу» і кілька матчів провів із перебинтованою рукою, нагадуванням про складний період далеко від рідного дому.

Завершив кар’єру героєм «Бетісу»

У квітні 2023 року “фіалки” зустрічалися з “Барселоною”. Хоакім вийшов на 64-й хвилині. Врятувати команду від поразки вінгеру не вдалося. “Фіалки” програли з розгромним рахунком 4:0. Але… вісім футболістів «Барси», які грали у цьому матчі, не з’явилися на світ, коли Санчес дебютував за основу «Бетіса» (3.09.2000) – Ламін Ямал (2007), Гаві (2004), Фаті (2003), Бальде (2003), Пабло Торре (2003), Педрі (2002), Арнау Тенас (2001), Ерік Гарсія (2001).

Хоакін – рекордсмен за кількістю зіграних матчів у футболці «Бетіса» за всю історію існування клубу – 488 матчів (65 голів, 46 асистів).

Хоакін став найвіковішим автором голу у всіх єврокубкових турнірах. 15 вересня 2022 року у матчі з «Лудогірцем» на 39-й хвилині вінгер святкував свій гол у Лізі Європи (41 рік, один місяць та двадцять шість днів).

Хоаким міг і не стати футболістом

Ми могли б і не насолоджуватися футболом Санчеса, «Бетіс» не мав би такого капітана, а сам Хоакін не прощався б із футболом зі сльозами на очах, якби не наполегливість його мами. У дитинстві Хоакім мріяв стати тореадором і навіть відвідував школу матадорів. Батько дуже пишався сином. А ось мама була проти. Тому, попри бажання батька, відвела сина до футбольної секції.

Заради справедливості варто зауважити, що тато Хоакіма сумував недовго. Син постійно радував батьків успіхами на футбольному полі.

З капітана у водії

Хоаким не перестає дивувати і по завершенні кар’єри футболіста. З капітана «Бетіса» вже екс-футболіст перетворився на керманичу команди. Санчес отримав посаду водія клубного автобуса. 23 роки Хоакім вів команду вперед на футбольному полі. Тепер везтиме лише вперед, і лише до перемог.

Новини партнерів

Комментарии: