Анхель Ді Марія не знайшов себе в «Ювентусі» і вирушає до свого першого європейського клубу

Стверджувати, що Анхель Ді Марія провалився в «Ювентусі» на всі сто відсотків не можна. Так, аргентинець не завжди був готовий вийти на поле. Іноді здавалося, що грав не на повну, ухвалював не ті рішення. Як результат – втрачені моменти, незабиті голи. Плюс постійні ушкодження. Але час від часу аргентинцю вдавалося і сяяти.

«Сезон у «Ювентусі» – суміш яскравих моментів із гіркотою поразок», – сказав Ді Марія, прощаючись із Турином.

Як таке сталося з аргентинським королем асистів?

Туринська увертюра

«Стара синьйора» втрачала співвітчизника Ді Марії – Пауло Дібалу. Клуб та футболіст не могли домовитися про продовження контракту. Тому права рука «Ювентуса» відправляла одного аргентинця у вільне плавання, а ліва вже набирала номер другого – Анхеля Ді Марії.

Embed from Getty Images

Слід зазначити, що Ді Марія в цей час попрощався з ПСЖ. Проте аргентинець не поспішав відповідати на заклики Ювентуса. У червні Анхель брав участь у матчі Аргентини та Італії (товариський турнір). Керівництво “Ювентуса” було помічено на трибунах “Уемблі”. Усі розуміли, що має бути офіційна пропозиція і, можливо, гучне підписання контракту. Але не тут то було. Щасливий Ді Марія (Аргентина виграла в Італії, забивши три голи) відіграв весь матч, забив гол, кивнув після фінального свистка Мауріціо Аррівабенне і поїхав у той же вечір у відпустку.

Поки аргентинець зі своєю родиною насолоджувався сонцем, морем, веселощами на острові Ібіца, інсайдери розганяли бурю у склянці з водою: «Ді Марія не відповідає «Ювентусу»; «Ді Марія мріє про «Барселону»; «Аргентинець чекає на відповідь від Хаві», «Ювентус» готовий відмовитися від Ді Марії».

Через місяць «Юве» таки оголосив про контракт Ді Марії терміном на один рік.

8 липня у туринському аеропорту Ді Марію зустрічали щасливі вболівальники. Аргентинець пройшов медогляд і приєднався до «Старої синьйори».

«Ювентус домагався моєї згоди понад місяць. Це великий клуб. Я не зміг відмовити. Тепер я думаю лише про перемоги із «Ювентусом». Готовий виконувати всі настанови тренера.

Моя улюблена позиція? Правий вінгер. Але гратиму на будь-який залежно від вимог тренера», – сказав Ді Марія після підписання контракту.

Здавалося, «Ювентус» упіймав джекпот – безкоштовно підписав Ді Марію та Погба.

Нескінченні очікування та невиправдані надії

Стартом у Серії А Ді Марія вразив. У першому ж матчі забив гол-шедевр, віддав гольову на Влаховича. Проте матч аргентинець завершив за межами футбольного поля. У другому таймі кульгавого Ді Марію замінили. Травма стегна відправила аргентинця до лазарета на три тижні. Ді Марія відновився набагато раніше. Але вже через три дні знову відчув дискомфорт, цього разу в литковому м’язі. Час наближався до ЧС-2022. Тому Ді Марія берiг і тіло, і сили, дуже рідко виходячи трохи пограти за «Ювентус».

Embed from Getty Images

За чотири місяці до мундіалю Ді Марія запам’ятався більше скандалами. У вересні “Юве” зустрічався з “Бенфікою”. У другому таймі Алегрі відправив Ді Марію відпочивати. Аргентинець дуже голосно висловлював своє невдоволення. “Юве” програв. Після матчу футболісти, як завжди, попрямували до трибун уболівальників. Не виявилося серед них лише Ді Марії та Паредеса. Це був перший дзвіночок натягнутих стосунків між фанатами «старої синьйори» та аргентинцем.

За тиждень Анхель став героєм ще одного скандалу. “Юве” зустрічався з аутсайдером Серії А “Монцою”. Від аргентинця, що вийшов у старті, користі не було взагалі. Ді Марія помилявся, нервував, приймав досить дивні рішення. За кілька хвилин до закінчення першого тайму нерви підвели аргентинця. Армандо Іццо, захисник “Монци” вирішив перевірити на міцність витримку зіркового гравця. На провокації захисника Ді Марія відповів ударом, за що отримав червону картку. У другому таймі «Ювентус» у меншості не стримав аутсайдера та отримав гол у свої ворота.

У жовтні, у матчі Ліги чемпіонів із «Маккабі» (5.10.2022) Ді Марія раптом спалахнув та оформив хет-трик. У матчі-відповіді аргентинець зіграв всього 24 хвилини і пішов з поля через чергове пошкодження. «Маккабі» забив «старій синьйорі» два нерозділені голи.

Цілком природньо, що вболівальники звинуватили Ді Марію у всіх осінніх провалах Ювентуса. ЧС-2022 Ді Марія провів тріумфально, майже як Мессі. Здавалося, на емоційному підйомі аргентинець зможе згорнути гори в Серії А.

Але, на відміну від Мартінеса і Дібала, Ді Марія не повернувся на базу «Ювентуса», а домовився про відпустку до початку січня. На першому ж тренуванні після відпочинку Ді Марія пошкодив гомілковостоп…

І все-таки вболівальники дочекалися яскравого Ді Марію. У січні Анхель засяяв новими фарбами. Навіть тоді, коли “Юве” програвав, Анхель орав футбольне поле, шукаючи лазівки протягнути м’яч у ворота суперника. Анхель навіть потрапив до збірної місяця Серії А. У лютому Анхель продовжував захоплювати вболівальників. У матчі з “Нантом” (Ліга Європи) аргентинець оформив черговий хет-трик. У 1/8 забив «Фрайбурзі».

Embed from Getty Images

Такий Ді Марія вразив Турін. Розмови про новий контракт знову пожвавішали. Але не надовго. Вже у квітні Ді Марія потрапляє у новий скандал. Перед матчем із «Болоньєю» вінгер оголосив про травму гомілкостопа. Проте італійські ЗМІ запідозрили обман із боку футболіста. Чому? Тому що наступного дня аргентинець спокійно тренувався в загальній групі, не накульгуючи і не морщачись від дискомфорту. Виявляється, Анхель у такий спосіб помстився Алегрі, який вирішив випустити Анхеля не в старті, а в другому таймі. Вболівальники знову відчули присмак невдоволення.

Усі наступні виходи Ді Марії на поле принесли лише розчарування та роздратування. Дивуватися провальному сезону Ді Марії в Італії не варто. Адже у ПСЖ аргентинець теж просiдав. Не настільки помітно, але початок фінішної прямої у професійному футболі було закладено саме у Франції.

Нічого дивного, що Анхель адаптувався до Серії А, закритого італійського футболу, експериментам Алегрі дуже повільно і безрезультатно.

Повернення на вихідну позицію

Сказати, що Ді Марія був на всі сто відсотків поганий не можна. Паралельно з аргентинцем провалювався і “Ювентус”. «Стара синьйора» помилилася, поклавши надії на вікового та травматичного футболіста. Результат усі ми знаємо. “Ювентус” скотився на сьоме місце в Серії А, Ді Марія попрощався з Туріном і вирушив до клубу, в якому знайомився з європейським футболом 13 років тому. До речі, «Бенфіці» Ді Марія відповів, на відміну від «Ювентуса» дуже швидко.

Embed from Getty Images

Можливо, в «Бенфіці» ми побачимо того Ді Марію, який за дуже короткий проміжок часу завоював серця португальців голами-шедеврами та віртуозними асистами (звісно, з огляду на вік футболіста). З Ді Марією «Бенфіка» ставала чемпіоном Португалії та двічі володарем Кубка Ліги. У «Бенфіці» трансферна вартість аргентинця зросла із шести млн євро до 25 млн євро. Саме за таку суму мадридський “Реал” вихопив молодого Ді Марію у “Бенфіки”.

Мабуть, португальський клуб – чудовий варіант для завершення кар’єри аргентинського генія асистів.

Новини партнерів

Комментарии: