Хто винен у провалі Джейдона Санчо – МЮ, Роналду чи сам футболіст

Влітку 2021 року «Манчестер Юнайтед» здійснив один із найгучніших на той момент трансферів, придбавши у дортмундської «Борусії» 21-річного вінгера за 85 млн євро. «Червоні дияволи» були настільки задоволені, що у соціальних мережах після першого ж тренування назвали Джейдона «молодим королем». Сульшер нахвалював вінгера праворуч і ліворуч. Було відчуття, що саме Санчо приведе «Ман Юнайтед» до чемпіонства в АПЛ та візьме Кубок Ліги чемпіонів.

Вже на старті сезону стало зрозуміло – адаптація проходить складно та потребує більше часу, ніж один місяць. Джейдон виходив на 16, 32, 72, 37 та 18 хвилин. Це не той обсяг роботи, на який розраховували «червоні дияволи».

Сульшер захищав Джейдона: «Санчо ще молодий. Ми бачимо у ньому майбутнє команди». За два місяці до захисту головного тренера «МЮ» приєднався і Гарет Саутгейт. Шмейхель, Невілл та Люк Шоу теж знайшли виправдання для молодого гравця: «Провалюється не лише Санчо, а й вся команда. Джейдон не може виблискувати на тлі такої млявої гри всієї команди».

Перший гол Санчо забив лише у своєму 16-му матчі за «червоних дияволів» (у Лізі чемпіонів). Слідом за першим м’ячем пішов і другий уже за п’ять днів (в АПЛ). На цьому блиск англійця завершився.

Загадкове зникнення

На ЧС-2022 до Катару збірна Англії вирушила без Джейдону. На Санчо обрушився шквал критики. Хтось із вболівальників запропонував Джейдону таки полетіти до Катару, але в ролі стюарду чи болбоя.

І Санчо полетів. Тільки в протилежний бік – Нідерланди. Вінгер оселився на базі аматорського клубу “Росмален” і почав тренуватися за індивідуальною програмою з тренером, якого порадив футболісту Ерік тен Хаг.

Як з’ясувалося пізніше, Джейдон залишив не лише Англію, а й соціальні мережі. Футболіст видалив всю свою історію та змінив фотографію на чорний квадрат.

Ерік тен Хаг постійно повторював, що «з Джейдоном все гаразд, він тренується і незабаром побачимо колишнього Санчо». Проте, всі розуміли, що молодий вінгер у «Манчестер Юнайтед» потрапив до психологічної ями. Питання лише чому?

Embed from Getty Images

У січні 2023 року Санчо повернувся до Англії. Вболівальники, затамувавши подих, чекали появи вінгера на полі. Але тен Хаг заявив, що Санчо ще не готовий. Нібито футболіст не остаточно відновився фізично. І натякнув, що фізичний стан залежить від психологічного.

У лютому Санчо повернувся на поле. Худо бідно, але почав отримувати ігровий час. У 17-ти матчах із 26-ти вінгер виходив у старті, лише чотири зіграв у повному обсязі. Всього у Санчо за чотири місяці 1524 ігрові хвилини, чотири голи та три асисти. Результат так собі, м’яко кажучи. Особливо якщо порівнювати з виступами за «Борусію», де Джейдон роздавав гольові постійно.

Пошук істини

То що стало причиною такого стрімкого падіння талановитого вінгера?

До розмов про те, що Санчо виходив на незручній позиції, на мій погляд, не варто ставитися серйозно. Джейдон – універсальний футболіст. Згадайте його феноменальні гольові на Холанда з лівого флангу та на Хакімі з правого (сезон 2019/2020).

Мабуть, версія – не впорався з тиском підходить більше. Гучний трансфер, великі гроші, ще більші очікування клубу та вболівальників, важкі спогади про незабитий пенальті на Євро-2020 – все це лежало величезним тягарем на плечах молодого Джейдону.

«Манчестер Юнайтед» продовжував падати вниз і грузнути в болоті пліток і скандалів. Основним винуватцем токсичної атмосфери у роздягальні виступив Кріштіану Роналду, під якого перебудовували всі схеми, на якого грала вся команда, який тяг ковдру на себе, не даючи розкритися молодим футболістам. Роналду просто з’їв психологічно молодого гравця. Санчо перетворився на тінь португальця.

Embed from Getty Images

Добре, що все погане колись завершується. Роналду покинув клуб. Період розпаду “червоних дияволів” припинився. У команді запустився процес одужання. Санчо теж почав повільно знаходити себе минулого. Але поки що не такого, яким його забирали з «Борусії».

Що далі?

Embed from Getty Images

Дортмундська “Борусія” з першого дня переїзду Санчо до Англії не переставала стежити за футболістом. Звичайно, «джмелям» ситуація зовсім не подобалася. Весною німецький клуб заявив про готовність забрати Санчо в оренду. Ймовірно, це найкращий варіант для Джейдона. Але тен Хаг як весняна погода – його рішення дуже мінливі. Весь сезон тренер повторював, що «Манчестер Юнайтед» потребує такого вінгера і він вірить у Санчо. Навесні тен Хаг сказав, що футболіст йому не потрібен. Джейдон не бажає залишати «Манчестер Юнайтед» і збирається довести всім, що він справді фантастичний вінгер. За умови, звісно, що тен Хаг знайде для нього місце у команді.

Новини партнерів

Комментарии: