У “Барселоні” росте “другий Мессі”. Хто такий Ламін Ямал

«Барселона» – це проект, який має можливість виростити багато легенд. Юні таланти прикрашають молодіжні команди Ла Масії різного віку. І треба зауважити, амбітна молодь спритно наступає на п’яти ветеранам.

Embed from Getty Images

«Сьогодні молоді гравці нічого не бояться. Їх не лякає та не зупиняє тиск», – сказав нещодавно Хаві.

Дорожче, ніж Гюндоган

До таких молодих зірок Барси, як Педрі, Гаві, Ансу Фаті (пішов в оренду в Брайтон) приєднався Ламін Ямал. Юний правий вінгер уже встиг стати рекордсменом «Барселони», дебютувавши у Ла Лізі у 15 років та 290 днів (у квітні 2023 року). Не факт, що Ямал стане володарем трьох «Золотих м’ячів» до 24 років, як Мессі, але… 16-річний футболіст рветься до зірок.

«Ямал нагадує мені Мессі. На полі він виглядає набагато старшим за свої 15 років. Його дії в останній третині вражають», – захоплено коментував гру Ямала у квітні головний тренер «Барселони» Хаві

Після такої оцінки від Хаві навколо юного таланту вибухнула боротьба між агентами за право представляти футболіста, трансферна ціна якого зростатиме зі швидкістю звуку. Обіграв усіх Жорже Мендеш. Португалець просто заплатив батькам хлопця три мільйони євро за кілька місяців до 16-річчя Ямала. Це вік, коли футболіст Ла Ліги вже має право підписувати особисто контракт із агентом. Мендеш підписав з Ямалом угоду в день шістнадцятиліття хлопця.

Навесні 2023 року Барса вже розуміла, що з підписанням контракту з Ямалом слід поспішити. По дорозі стояв «Реал». І не безпідставно. Батько Ямала вболіває за «вершкових». І навіть на матчі свого сина приходить у футболці “Реала”. Декілька років за перлиною «Барселони» пильно стежать топ-клуби АПЛ. Щоправда, сам Ямал не давав приводу каталонцям сумніватися в його відданості клубу, який його виховує. Вихід юного вінгера в товариському матчі з «Тоттенхемом» викликав захоплення вболівальників «синьо-гранатових».

Ямал вийшов на 80 хвилині. “Барса” програвала з рахунком 1:2. За десять хвилин Ямалу вдалося здійснити диво. Перший дотик по м’ячу вінгера – гольова на Феррана. Каталонці зрівняли рахунок. Наступні два голи «синьо-гранатових» було забито з подачі Ямала, який легко обводив суперника і віддавав передгольовим партнерам. “Барса” видихнула – перемога і Кубок Гампера в скарбничці. Ламін Ямал став героєм матчу

До 22 серпня трансферний цінник Ямаля злетів до 25 мільйонів євро. 16-річний вінгер тепер коштує дорожче за Гюндогана (20 млн євро).

Йому аплодують навіть уболівальники суперників

До третього офіційного матчу “Барселони” у Ла Лізі (сезон 2023/2024) Ламін став головною зірочкою каталонців. За 76 зіграних хвилин проти «Вільярреалу» вінгер віддав гольову, постійно розганяв атаки та практично не втрачав м’яч. На 70-й хвилині його удар мало не загнав м’яч у сітку воріт суперника – влучив у штангу та відскочив на Левандовськi. Поляку залишалося лише не промахнутися і відправити м’яч у порожні ворота, що він зробив. До речі, гол Левандовскі у ворота «Вільярреала» став першим взяттям воріт цього сезону у нападника. Два тури поляк мовчав.

На 76-хвилинці Ламін Ямал йшов на лаву запасних під оплески не лише вболівальників «Барси», а й «Вільярреала».

Незважаючи на юний вік, за футболістом уже ганяються збірні трьох країн. Батько Ямала марокканець, а мати з Екваторіальної Гвінеї. Ламіл з дитинства виступає за юнацькі збірні Іспанії. Представники збірних Марокко та Гвінеї наполегливо вели переговори, проте Ламіл швидко поставив крапку у цьому питанні. Своє серце він ладен віддати збірній Іспанії. Можливо, вже 8 вересня Ямал дебютує за Іспанію в матчі кваліфікації до Євро-2024 проти Грузії.

Головні плюси Ямала

Виходячи на поле у складі дорослої команди з Левандовськi, Гюндоганом, Френкі де Йонгом, Торресом, юний вінгер не боїться брати відповідальність на себе.

Ямал безстрашно йде у відбір, рідко втрачає м’яч і практично ніколи не падає, якщо на ньому фолять. Фантастичний дриблінг і божественна ліва нога захоплюють Хаві і всю команду. Його точні передачі у юнацьких командах часто ставали гольовими.

Креативний вінгер однаково добре грає на правому та лівому флангах. Швидкісний Ямал здатний не лише віддати розумну передачу, а й протягнути м’яч від центру до штрафного майданчика суперника і завершити свій прохід результативним ударом.

Embed from Getty Images

«У цьому хлопці поєдналися якості бомбардира, плеймейкера та асистента. Я впевнений, що він може стати великим футболістом. “Барселоні” дуже пощастило», – охарактеризував Ламіна Ямала Патрік Клюйверт.

У чому небезпека

Ямал гратиме під постійним пресингом суперників. На ньому регулярно фолитимуть. Жорстка гра опонентів може призвести до травмування. «Барса» вже має сумний приклад – Ансу Фаті. Думаю, якщо Ямалу пощастить, як Мессі (мінімум травм) і він не зламається фізично та психологічно – ми станемо свідком народження не другого Мессі чи Роналдіньо, а першого Ламіла Ямала.

Новини партнерів

Комментарии: