Нікому невідомий бразилець захоплює Ла Лігу. Хто такий Савіо і як опинився у «Жироні»

«Жирона» у сезоні 2023/2024 справді дивує. Якщо ми подивимося на минуле клубу, то побачимо, що «біло-червоні» – не часті гості Прімери (всього чотири сезони, включаючи нинішній, за 93 роки існування провели в еліті). Вперше «жиронці» прорвалися до Прімери лише у 2016 році. Жодного разу клуб не входив до п’ятірки Ла Ліги. І ось відбулося диво. Після 12 турів «Жирона» злетіла на перше місце. Звичайно, боротися з такими акулами, як “Реал” Мадрид, “Барселона”, “Атлетіко”, складно. Проте команда забила 29 голів у Ла Лізі і це більше на шість, ніж «Реал» (23 голи), на п’ять – ніж «Барселона» (24 голи). І це після того, як влітку клуб втратив два ключові гравці – Оріоля Ромеу (півзахисник) та Таті Кастельяноса (найкращий бомбардир команди).

Embed from Getty Images

Тож у чому секрет успіху «Жирони»? Думаю, у трансферній політиці. “Жирона” не тільки має потужну мотивацію, а правильний підхід до посилення складу. Взимку 2023 року підписали Віктора Циганкова, який швидко адаптувався в команді та блиснув уже навесні. Циганкову тренер довірив роль вільного художника, з якою Віктор справляється успішно, завдаючи багато проблем суперникам. Влітку взяли Артема Довбика. Заради українського нападника «Жирона» втратила захисника Буено. До речі, трансфер Довбика став найдорожчим за всю історію «Жирони». Довбик поки що виправдовує очікування – у дванадцяти матчах забив шість голів і віддав чотири асисти.

Окрім українців «Жирона» знайшла перспективного молодого бразильського нападника, про якого ніхто в Європі до осені 2023 року не чув – 19-річного Савіо. Через три місяці після дебютного матчу за “жиронців” про Савіо заговорили Іспанія та Європа.

У чому ж краса молодого бразильця? І де Жирона відкопала такий діамант?

“Мамин синок”

Савіо Морейра де Олівейра народився 10 квітня 2004 року у Дуке-де-Кашіас (Бразилія). Сім’я Савіо не вирізнялася великим статком. Батьки працювали не покладаючи рук, щоб не переступити за межу бідності. Тому у Савіо, єдиної дитини в сім’ї, таки були бутси та футбольний м’яч. 11-річний Савіо, який подавав надії, завдяки зусиллям Жуліано Родрігеша, його нинішнього агента опинився в академії «Атлетико Мінейро». У Белу-Орізонті Савіо переїхав з мамою, яку він обожнює. Савіо, до речі, і сьогодні називають «маминим синочком». Усі рішення бразилець приймає, попередньо порадившись із мамою.

Embed from Getty Images

У 16 років Савіо дебютував за основну команду “Атлетіко Мінейро”. Щоправда, наступні два роки нападник більше не виходив на поле у складі дорослої команди. У 2022 році Савіо почали поступово залучати до матчів основної команди. Юному бразильцеві знадобилося небагато часу, щоб на нього звернули увагу не лише бразильські скаути. City Football Group придбала футболіста за 6,5 млн євро. Основним претендентом на Савіо стали “Манчестер Сіті” та “Арсенал”. Однак до монстрів європейського футболу Савіо слід було підрости. Адаптуватися та набиратись досвіду бразильця відправили до Франції («Труа», другий дивізіон). А французи віддали Савіо в оренду до ПСВ Ейндховен. У ПСВ Савіо не став ключовим гравцем. Ймовірно, Савіо так і продовжував би час від часу виходити на заміни, якби влітку 2023 року їм не зацікавилася «Жирона», яка мала великі проблеми в атаці після втрати Кастельяноса. Та й фінансове становище іспанського клубу не дозволяло купувати дорогих футболістів. Так молодий Савіо опинився у сонячній Іспанії. Мічел Санчес, головний тренер «Жирони», розгледів талант Савіо і віддав йому лівий фланг, де бразилець почувається як риба у воді. До «Жирони» Савіо бороздив правий фланг.

Embed from Getty Images

Ми давно стежили за Савіо. Зізнаюся, відколи у «Реалі» з’явився Вінісіус, я більше не бачив гравця, який з легкістю може ефективно обігравати суперників один в один», – прокоментував Мічел гру Савіо.

Чим гарний Савіо

Можливо, головний тренер «Жирони» трохи й прикрасив сьогоднішні здібності молодого Савіо. Проте дріблінг Савіо захоплює. Щоразу, коли Савіо торкається м’яча, я чекаю на реактивний прохід у штрафний майданчик суперника з красивими, а головне, ефективними обіграшами та результативними передачами на партнерів. Його бразильський стиль ідеально вписався у тактику Мічела Санчеса. Якщо Савіо на полі, значить варто очікувати гострих випадів «жиронців».

Я впевнена, що за 19-річним нападником «Жирони», який має дуже високий рівень дриблінгу для свого юного віку, варто стежити. Якщо Савіо й надалі розвиватиметься і прогресуватиме, «Манчестер Сіті» чи «Арсенал» обов’язково заберуть бразильця. Тим більше, що Савіо мріє про АПЛ.

Embed from Getty Images

Не знаю, чи досягне Савіо вершини Вінісіуса (який, до речі, блиснув у 21 рік, а отже Савіо має ще пару років). Але стати другим Сане бразилець точно зможе. Вже сьогодні Савіо показує любов до далеких ударів, відмінний контроль м’яча, силу лівої ноги (добре розвинути б і праву), грамотний футбол і пекуче бажання розвиватися. Грамотна взаємодія Савіо, Довбика та Циганкова, гадаю, не дасть «Жироні» втратити шанс цього сезону. Якщо команда Мічела не візьме трофей Ла Ліга, то сподіваюся, що завершить компанію в трійці лідерів чемпіонату.

Новини партнерів

Комментарии: