Як Почеттіно зробив із Гаррі Кейна топ-нападаючого. Мудрик має шанс

У вересні 2015 року Гаррі Кейна назвали “гравцем одного сезону”. Розчарування вболівальників було виправданим. Нападник, який забив у сезоні 2014/2015 21 гол у 34-х матчах (АПЛ), на старті наступного мовчав шість турів. Як виявилося, безмежної працелюбності та віри в себе мало. Важливо знайти саме свого тренера, який із гравця може вичавити максимум і вивести його на топ-рівень. Гаррі Кейну пощастило.

Тернистий шлях до зірок

Гаррі з дитинства жив футболом. У шість років хлопчик потрапив на перегляд до дитячої команди “Ріджвей Роверс”. Понад двадцять хлопчаків готові були віддати всі свої сили на те, щоб забити якомога більше голів та сподобатися тренеру. Виникло природне питання – хто захищатиме ворота. Лише один невисокий для свого віку хлопчик сміливо підняв руку. То був Кейн. Функції воротаря Гаррі виконав чудово. Декілька неймовірних сейвiв переконали дитячого тренера взяти маленького Кейна в команду голкіпером. За кілька місяців стало зрозуміло – хлопчик вміє і забивати теж. Отже можна подивитися на його дії в полі. Гаррі штампував голи у кожному матчі. За юним нападником стежили скаути “Арсеналу”. У вісім років маленького гравця забрали до академії канонірів. А за два роки, не побачивши в ньому перспектив, відмовилися.

Не втрачаючи віри в себе, десятирічний Кейн вирушив до академії “Тоттенхема”, яка була поруч із його домом. Гаррі взяли. Усі тренери захоплювалися його працьовитістю, одержимістю на футбольному полі. Хлопчик швидко прогресував, тренувався найбільше, відпрацьовуючи удари та прийом м’яча.

“Гаррі постійно просив мене залишитися після тренувань, стояти у воротах, щоб він міг відпрацьовувати удари. Ми запізнювалися в їдальню зазвичай на дві години. Гаррі набивав по 150-170 ударів. Іноді це було схоже на божевілля”, – згадував Лоуренс Вігуру, з яким Кейн грав у той час в одній команді.

Проте “Тоттенхем” у Кейна не вірив. Футболіст не потрапляв до заявок на матчі АПЛ. Кейну давали можливість вийти на поле лише у матчах Кубка ліги та Кубка Англії. У 17 років Гаррі відправили в оренду в команду третього дивізіону, а в 18 років – у команду Чемпіоншипу. У “Тоттенхемі” були впевнені, що з Кейна не вийде добрий нападник. Щоправда, сам Гаррі на оренду дивився оптимістично.

Embed from Getty Images

“Куди б мене не відправляли в оренду, я їхав із впевненістю, що обов’язково повернуся набагато сильнішим. Кожна команда давала мені великий досвід”, – говорив Гаррі Кейн у 2018 році.

Почеттино повірив і не помилився

Влітку 2014 року “Тоттенхем” розпочав новий розділ свого життя. Команду очолив Маурісіо Почеттіно. Вже тоді аргентинець славився вмінням працювати з молодими гравцями, змушувати їх (по-хорошому) діставати з таємних кишень якості, про які вони навіть не підозрювали. Звичайно, Почеттіно звернув увагу на молодого Кейна. Часто тренер працював із футболістом індивідуально: вчив займати хорошу позицію для удару, правильно рухатись за межами штрафного майданчика, не перетримувати м’яч, шукати нестандартні рішення. Гаррі багато працював, але до заявок на матчі АПЛ і Почеттіно його не включав. Не розуміючи, що відбувається, Кейн вирішив відверто поговорити із тренером. Виявилося, що Почеттіно має претензії до футболіста: великий відсоток жиру і недостатня робота над собою, яка включала не лише тренування, а й дотримання правил спортивного харчування, режиму відновлення.

Embed from Getty Images

Кейн почув тренера і швидко почав позбавлятися недоліків. Результат не змусив на себе довго чекати. Гаррі та Почеттіно порозумілися, їхня спільна робота перейшла на новий рівень. Гаррі перетворився, дотримуючись порад аргентинця. Найняв нутриціолога, який приходив до Гаррі додому щодня і готував правильні страви. Відмовився від алкоголю (дозволяв лише під час відпустки). Крижані ванни, розтяжка та масажі стали обов’язковими процедурами футболіста між тренуваннями та матчами. Гаррі багато відпочивав, дозволяючи собі лише один раз на день прогулянку з улюбленими домашнім псом (втім, Кейн і сьогодні неухильно дотримується всіх правил). Як результат, сезон 2015/2016, який Гаррі почав з гольового мовчання, завершив з 25-ма голами (АПЛ) у своїй скарбничці та став найкращим бомбардиром чемпіонату. Всього Кейн завойовував цей титул у складі “Тоттенхема” тричі: 2015/2016 (25 голів), 2016/2017 (29 голів), 2020/2021 (23 голи). У 2018 році Кейн став найкращим бомбардиром чемпіонату світу (шість голів). Кейн – володар трьох Золотих бутс АПЛ – 2016, 2018, 2020 та однієї Золотої бутси ЧС-2018.

Embed from Getty Images

Влітку 2023 року найкращий бомбардир в історії “Тоттенхема” перейшов до “Баварії”, де не зупиняється: у 15-ти матчах Бундесліги 21 гол на рахунку англійського нападаючого. Після першого кола сезону 2023/2024 Кейн посідає перший рядок у рейтингу бомбардирів Бундесліги. Зепп Майєр, екс-голкіпер “Баварії” у грудні 2023 року впевнено заявив: “Гаррі Кейн набагато цінніший гравець для клубу, ніж Роберт Левандовскі. Кейн швидко адаптувався до Бундесліги, зрозумів і прийняв стиль “Баварії”. Нападник працює не на свою статистику голів, а на команду”. Думаю, певною мірою тут є заслуга Почеттіно.

Embed from Getty Images

Дуже сподіваюся на прикладі Гаррі Кейна, що Почеттіно вдасться розкрити також Михайла Мудрика і вивести українського вінгера на топ-рівень. Працьовитості у Михайла достатньо, бажання та одержимості теж. Індивідуальна робота з аргентинським фахівцем вже дає результат.

Новини партнерів

Комментарии: