Тренеропад продовжиться. Чому наступний кандидат у відставку Томас Тухель

Січень 2024 підносить нам гучні визнання топ-тренерів про бажання залишити місце роботи. Заява Юргена Клоппа ввела мене, як і всіх уболівальників, у шок. Не встигли ми змиритися з дійсністю та швидко прикинути, хто ж очолить “Ліверпуль”, як оголосив про свій вихід з тренерського містка “Барселони” Хаві. Щоправда, рішення іспанця було очевидним. І щось мені підказує, що це не останні відставки наставників.

За шквалом подій в АПЛ і Ла Лізі ми прогавили Бундеслігу, де теж назріває чергове звільнення. Йдеться про Томаса Тухеля, на якого “Баварія” покладала великі надії. Здавалося, Тухель та Кейн точно приведуть “баварців” до титулу. Адже і тренер, і футболіст їхали на “Альянц Арену” саме за цим.

Одинадцять сезонів “Баварія” не втрачала титул чемпіона Бундесліги (з 2012/2013 до 2022/2023). Не хочу давати однозначний прогноз, але цього сезону “баварці” можуть і не піднятися на вершину. Звичайно, ви можете заперечити – “Баварія” посідає друге місце і відстає від “Байєра” лише на два очки. Але…

Embed from Getty Images

У команді немає єдності

“Баварію” Томаса Тухеля не можна назвати цілісною. Так, Гаррі Кейн багато забиває. Але його партнери не виглядають впевнено. Матч із “Вердером” – прямий доказ. 22 удари по воротах, сім – у ствiр ворiт, 69% – володіння м’ячем, 90% точних передач. За такої вражаючої статистики команда Тухеля так і не змогла відповісти на єдиний гол “Вердера”.

Embed from Getty Images

24 січня “Баварія” провела матч з “Уніоном”, який стрімко наближається до зони вильоту з Бундесліги. Здавалося, тут можна розігратися і забити щонайменше три м’ячі. Але нi. Всього один вимучили на 46-й хвилині. Добре, що хоч “Аугсбургу” (13-те місце) 27 січня забили три та вирвали перемогу (2:3).

З чого починав Тухель у “Баварії”

Майже ніхто не критикував Томаса Тухеля за непереконливе завершення сезону 2022/2023. Причини дуже вагомі. Тухель прийняв команду на завершальному етапі сезону. Підсумок залишив осад: із восьми матчів лише чотири переможні (Бундесліга). До останнього туру “Баварія” йшла другою. І лише диво врятувало Тухеля від поразки у заключному матчі сезону. Фортуна посміхнулася клубу та тренеру – чемпіонський титул узяли. Але із Кубка Німеччини ганебно вилетіли. Про Лігу чемпіонів взагалі краще промовчати. Програли “Манчестер Сіті” 4:1 – (загальний рахунок).

Перед Тухелем стояло завдання встигнути за літо перебудувати команду та успішно пройти сезон 2023/2024. Чищення складу відбулося. Тренер відмовився від Павара, Лукаса Ернандеса, Садіо Мане, Райана Гравенберха. Керівництво клубу не залишило Тухеля без новачків. Кім Мін Чже та Рафаела Геррейро – в оборону, Конрада Лаймера – у півзахист, Гаррі Кейна в атаку.

Невдалі експерименти Тухеля

Німецький фахівець завжди вмів дивувати. “Баварія” не стала винятком. Лівий захисник Геррейро перетворився на центрального півзахисника, Півзахисник Лаймер вирушив на правий фланг захисту. У результаті такі експерименти тренера не дали результату.

Embed from Getty Images

Порозуміння з футболістами не на висоті

Я анітрохи не дивуюсь, що у Тухеля з деякими гравцями не склалися стосунки. Але якби це були не основні футболісти, критики у бік тренера було б менше.

Тухель посадив на лаву одного з найдосвідченіших центрбеків – Маттейса де Лігта. Пояснив тренер своє рішення просто: “Де Лігт не так швидко переміщає м’яч, як мені хотілося б”.

Embed from Getty Images

Не порозумівся Тухель і з Кімміхом. Незважаючи на те, що Йозуа регулярно виходить на поле, він висловив бажання залишити “Баварію” влітку.

Девіс, Горецька та Гнабрі теж не влаштовують Тухеля. Якщо всі ці футболісти підуть, це не означає, що Тухель отримає найдорожчих зіркових новачків. У такій ситуації може спалахнути пожежа, як у ПСЖ та “Челсі”. Тухеля завжди не влаштовувала трансферна політика керівництва клубів, що призводило до скандалів та відставки.

Туманне майбутнє тренера

Сам тренер, як виявилося, також не в захваті від роботи в Німеччині. Нещодавно на прес-конференції Тухель зізнався, що йому набагато комфортніше працювати в Англії: “У Німеччині дуже багато критики. Працювати в таких умовах складно. В АПЛ ситуація спокійніша. Я хотів би працювати за кордоном”. Ось вам і натяк на розлучення з “Баварією”.

Щоденна британська газета “Дейлі телеграф” швидко відреагувала на слова тренера та побачила у Тухелі заміну Еріку тен Хагу.

Гадаю, ще два-три матчі “Баварії” і або Тухеля звільнять, або тренер сам оголосить про свій відхід. А Гаррі Кейн, можливо, вкотре залишиться без трофея.

Новини партнерів

Комментарии: