Коваленко, Лунін, Забарний та інші: хто з українців був номінований на звання Golden Boy?

Погодьтеся, нагорода найкращому молодому гравцю Європи не тільки надає нові можливості у футболі, а й надає впевненості у своїх силах та сприяє подальшому розвитку гравця. І ще ця премія — це знак того, що треба продовжувати тримати високу планку та прогресувати. 

Враховуючи, що кілька днів тому захисник львівського Руха Богдан Слюбик був номінований на звання Golden Boy, я вирішив пригадати, кому ще з українців вдавалося потрапити у номінацію на цю нагороду. 

Трохи про саму нагороду 

Сама премія Golden Boy була заснована у 2003 році головним редактором видання Tuttosport, і вручається найкращому футболісту Європи у віці до 21 року. Першим володарем цієї премії став нідерландський півзахисник «Аякса» Рафаель ван дер Варт. 

Єдиний українець у списку  Golden Boy цього року

Богдан Слюбик став єдиним українцем у списку номінантів на звання Golden Boy у 2024 році. Варто зазначити, що захисник посів 61 місце у розширеному списку. І ще у 2023 році зміг стати основним гравцем у складі львів’ян, та зміг закріпитися у складі молодіжної збірної України.  Тепер перейдемо до гравців, що були номіновані на цю премію. 

Андрій Лунін (2019) – 15 місце 

Embed from Getty Images

Хоч і тоді Андрій був вже гравцем мадридського «Реала», але не отримуючи ігрової практики, грав в оренді за «Леганес», який несподівано (в тому числі завдяки Луніну) зміг закріпитися в Прімері. Проте все ж Лунін був номінований на звання Golden Boy у 2019 році, і навіть зайняв 15 місце – найвище серед українських гравців, номінованих на цю нагороду. А вже потім Андрій став частіше залучатися до складу королівського клубу, і зміг стати основним кіпером Реала та одним з основних у збірній Україні. 

Віктор Коваленко (2016) – 23 місце 

Embed from Getty Images

2016 рік вийшов для Коваленка дуже тернистим. Адже стабільна ігрова практика в складі Шахтаря, забиті м’ячі в плей-оф Ліги Європи, дебют за збірну України, Євро 2016, номінація на премію Golden Boy, і 23 місце у рейтингу здавалися ну дуже непоганими показниками. Але потім рівень гри Коваленка почав зменшуватися, і гравець почав ставати так званим мемом у медійному просторі. Перейшовши в «Аталанту», гравець звичайно не зміг стати основним гравцем у складі, але доволі непогано грав за «Спецію» та зараз за «Емполі», і не варто списувати гравця з рахунків, адже ще є шанс продемонструвати на ще більш кращому рівні. 

Ілля Забарний (2021, 2022) – розширений список

Embed from Getty Images

Мало хто міг повірити, що гравець, який вже у 18 років зміг стати основним центрбеком «Динамо», та згодом і збірної України. Забарний серед інших гравців унікальний тим, що два роки поспіль був номінований на звання Golden Boy, але в обох випадках не зміг потрапити у фінальний список. Прикро, але згодом Ілля перейшов у «Борнмут», і зараз все частіше потрапляє в об’єктиви ЗМІ завдяки своїй якісній грі. 

Крім цього, можна зазначити, що деякі гравці також були номіновані на цю нагороду, але потрапляли лише в розширений список. Серед них це Георгій Цитаїшвілі та Владислав Супряга у 2020 (Супряга до речі потрапив у топ-40 цього списку), Михайло Мудрик і Анатолій Трубін у 2021 році. І минулого року у розширений список потрапили захисник «Динамо» Максим Дячук, воротар «Ворскли» Павло Ісенко і кіпер «Зорі» Олександр Сапутін. 

Щодо Сапутіна, то враховуючи, що лише на початку 2023 року молодий кіпер дебютував на дорослому рівні, та одразу став основним гравцем у складі луганців (у період з серпня по листопад Сапутін втратив місце у старті), і одразу був номінований на звання Golden Boy, де у розширеному списку посів 68 сходинку, що не може не радувати. 

Хотів би зазначити, що все частіше українські гравці потрапляють у номінацію на Golden Boy, але не так часто їм вдається потрапити до фінальної частини у боротьбі за цю нагороду, тому ще є до чого прагнути. Сподіваємося побачити більше українських футболістів у боротьбі за це звання.

Нагороду Golden Boy у 2023 році отримав півзахисник мадридського Реала Джуд Беллінгем.

Новини партнерів

Комментарии: