Євро-2024. Щоденні замальовки, 16 червня

Матчі дня:

ГРУПА D

Польща – Нідерланди – 1:2

Голи: Букса (16) – Гакпо (29), Вегхорст (83).

ГРУПА С

Словенія – Данія – 1:1

Голи: Янжа (77) – Еріксен (17).

Сербія – Англія – 0:1

Голи: Беллінгем (13).

Embed from Getty Images

Якщо ви пропустили перші два матчі ігрового дня, то ви нічого не пропустили. На великих турнірах завжди хочеться бачити певний рівень, а те, що ми побачили, це, звісно, не рівень чемпіонату Європи.

Щоправда, Польща та Нідерланди трохи порадували. Зі всіх зіграних на даний момент матчів тільки в цій грі була присутня реальна боротьба плюс-мінус рівних суперників, коли напруга не проходить до останніх хвилин. Поляки відчайдушно намагалися зрівняти рахунок. Таке старання продемонстрували лише серби.

Якщо ви з якихось причин не змогли подивитися протистояння Словенії та Данії, то будь-якої миті ви можете виглянути у вікно і глянути на спортивний майданчик (якщо такий є в полі зору). Там ви напевно побачите веселих хлопців, які катають м’яч. Приблизно на такому ж рівні катали м’яч словенці та данці, тільки, звісно, у хлопців у дворі пристрасті та азарту значно більше. Взаємні дитячі помилки, момент, коли м’яч тричі поспіль міняє власників не завдяки вдалим діям суперника, а просто тому, що у збірних – учасницях Євро немає людини, здатної віддати точний пас на п’ять метрів. Проте в цьому нудному матчі, наче диво, народився надзвичайно цікавий гол. Рахунок абсолютно справедливий. Ні Данія, ні Словенія не показали нічого, що дозволило б претендувати на перемогу.

Embed from Getty Images

Завершував ігровий день фаворит номер один, якому випало грати із Сербією. Якщо хтось серйозно розраховував, що матч стане веселим тренуванням для Англії, його, звичайно, чекало серйозне розчарування. Англія грала у властивій собі манері. Прийом м’яча Уокера з відскоком на десять метрів, простріли того ж Уокера в ноги супернику, простріли Сака до штрафного майданчика, коли туди ніхто не спромігся підтягнутися, переважно безцільний рух Беллінгема, який більшою мірою створював видимість діяльності, ніж робив щось корисне, Кейн, який вештався невідомо де. Тренер традиційно не поспішав із замінами, мабуть, вважаючи, що якщо, скажімо, Фоден не вписався у гру за, припустимо, 60 хвилин, потрібно дати йому ще трохи часу. Або якщо Кейн зайнятий своїми справами, треба почекати, поки він зможе приділити увагу грі (він таки приділив і таки з користю). Словом, дивишся на гру збірної та розумієш: ну звісно, це фаворит №1.

Сербія поступається навіть такому фавориту, але в Сербії є одна незаперечна перевага: Сербія старалася щосили. Там не вийшло, тут не вийшло, але підопічні Драгана Стойковича не дозволяли собі опускати руки. А з виходом Тадича це старання набули дещо загрозливих форм. Англія вела в рахунку всього в один м’яч, а щоки надувала так, ніби забила щонайменше десять. Потрібно, щоб хтось пояснив збірникам, що якщо на табло одиниця і нулик, це не десять забитих голів, а лише один і поки що нуль у противника. Але якщо продовжувати в тому ж дусі, то цей нулик може змінитися.

Фаворит ледь не догрався, коли Сербія притиснула англійців до їхніх воріт і завдала серію як мінімум неприємних ударів. Якби серби були трохи технічнішими, мав би фаворит неприємності. А так все гаразд, англійці гру від своїх воріт відсунули, причому саме у своєму стилі, коли начебто команда і атакує, але ніби без мети завершити атаку голом. За це збірна теж мало не поплатилася, коли серби в особі Влаховича та Бірманчевича надумали всерйоз загрожувати воротам Пікфорда. Сам воротар в одному випадку і Кейн (!) в іншому голу запобігли. Тож усе добре, все гаразд. Три очка, перший крок на шляху до чемпіонства.

Embed from Getty Images

Цитата дня

Крістіан Еріксен (Данія): «Моя історія на цьому Євро відрізняється від тієї, яка сталася зі мною три роки тому. На щастя, з того часу пройшло багато матчів. Щоразу я все впевненіше входив у гру і радів, що можу грати. Матчі на чемпіонатах Європи завжди особливі».

Embed from Getty Images

Гол дня

Ерік Янжа (Словенія)

Янжа пробив здалеку після подачі кутового, м’яч влетів у спину Юльманна, а від неї вже у ворота Шмейхеля, який до такого повороту був неготовий.

Embed from Getty Images

Статистика дня

На Євро-2016 Англія провела другий тур 16 червня. Англійці здобули мінімальну перемогу (2:1) над Уельсом (Варді та Старрідж відповіли на гол Бейла).

Новини партнерів

Комментарии: