Євро-2024. Щоденні замальовки, 1 липня. UPDATE!

Матчі дня:

Франція – Бельгія – 1:0

Гол: Вертонген (85, а/г).

Португалія – Словенія – 0:0 (3:0 за пен.)

Ілічіч – 0:0

Роналду – 1:0

Балковец – 1:0

Бруну Фернандеш – 2:0

Вербич – 2:0

Бернарду Сілва – 3:0

На 105-й хвилині Роналду не реалізував пенальті (воротар).

Embed from Getty Images

Вам, напевно, доводилося бачити футболістів, які грають у спеціальній масці. Припускаю, що я могла щось упустити, але я ніколи не чула, щоб футболісти починали скаржитися на маску, щойно вимушено її наділи. Наче заздалегідь виправдовуючи якісь свої помилки. І такий знайшовся. Кіліан Мбаппе вже встиг розповісти, які нестерпні страждання його мучать: «Грати в масці – абсолютний жах. Я змінив маску, бо щоразу щось йшло не так. Складно, тому що вона обмежує огляд, а ще накопичується піт, і її доводиться знімати, щоб він стікав. Таке відчуття, що вона зроблена у 3D». Так що якщо раптом у вас є питання щодо якості його гри, поставтеся з розумінням, людина страждає.

Буває, що команда показує або, як мінімум, прагне до ідеального футболу, але виглядає це все одно захоплююче. А буває, команда створює ілюзію, що прагне ідеального футболу, хоча насправді просто боїться створити щось ризиковане, боїться припуститися помилки, боїться розкритися. Франція та Бельгія – це якраз другий випадок. Знаходяться, звісно, мазохісти, які насолоджуються таким футболом і навіть називають його розумним та прагматичним. Однак це підміна понять. Між розумним та боягузливим футболом – прірва. Нічого розумного та прагматичного ані Франція, ані Бельгія не показали. Така собі посередня метушня з рідкісними спалахами у вигляді швидких атак. Виглядає ефектно хоча б тому, що з’являється рух, але все це безглуздо. При перегляді таких матчів сторонній спостерігач незмінно подумає: «Хоч би хтось уже забив, аби не було додаткового часу».

Embed from Getty Images

Під кінець матчу Бельгія прокинулася, зокрема де Брейне, і кілька разів Меньян справді врятував свою команду. Бельгійці виглядали краще, і навіть здавалося, що саме вони врятують нудьгуючих глядачів від додаткового часу. І всупереч цій логіці рахунок відкрила збірна Франції. Майже відразу після сейву свого воротаря на ударі де Брейне. Багато в чому своїм голом Франція зобов’язана Тео Ернандесу, який чудово змістився з лівого флангу, обставляючи бельгійців одного за іншим, після цього була серія передач, пас Канте на Коло-Муані, удар останнього і прикрий рикошет від Вертонгена.

Embed from Getty Images

Португалія, яка справила непогане враження у груповому турнірі, дещо розчарувала. Можна скільки завгодно захоплюватися злагодженою обороною словенців, але суть не в її силі, а в розгубленості португальської атаки. Ми мали право розраховувати на натиск у виконанні португальців, на вишукані розіграші, на технічність. Нічого такого не було. Португалія виявилася надто прямолінійною і, як не парадоксально, недостатньо технічною. Єдине, що Португалії вдавалося, так це відбиватися від періодичних гострих випадів словенців, де здорово попрацював ветеран Пепе – він встигав усюди.

Словенія зрозуміла, що з цією Португалією можна грати, і з видимою легкістю іноді створювала моменти біля чужих воріт. Португалію, окрім Пепе, рятувала і сама Словенія, якій не вдавалося пробити точно. Наприкінці другого овертайму Пепе припустився дитячої помилки, фактично подарувавши м’яч Шешко, який легко вирвався сам на сам із воротарем. Здавалося б, забивай та володарюй. Але ні, словенець і такий розкішний момент запоров.

Дуже хотів забити Роналду: він і по воротах бив, і штрафний бив, і навіть пенальті бив. Після дуелі з Облаком воротаря всі вітали, а той, хто пробив, звично розплакався. Кріштіану, 39 рочків. Буває.

Embed from Getty Images

А у серії пенальті все перевернулося. Після дуелі з Облаком воротаря вже ніхто не вітав, а Роналду вже не плакав. Більше того, словенці, які так здорово протрималися у цьому матчі, погано провели серію. Так, безумовно, Діогу Кошта виступив у серії феєрично, відбивши три пенальті з трьох, але й якість виконання цих пенальті викликає питання. Словенія, яка так чудово протрималася у цьому матчі, здалася у найважливіший момент.

Embed from Getty Images

Цитата дня

Жуль Кунде (Франція): «Мене здивувало те, як грала збірна Бельгії. Думав, особливо коли побачив їхній стартовий склад, що вони більше атакуватимуть. Як на мене, це була найкраща гра нашої команди на турнірі. Ми створювали моменти, показували насичену гру».

Бруну Фернандеш (Португалія, перед матчем): «Ми маємо їх вимотати. Якщо у нас буде м’яч, у нас буде більше шансів на гол».

Новина дня

УЄФА розпочала розслідування щодо сумнівного жесту Джуда Беллінгема, ймовірно адресованого словацькій лаві запасних.

Новини партнерів

Комментарии: