Україна – Шотландія. Передматчева прес-конференція Олександра Петракова. Ліга націй

Головний тренер збірної України Олександр Петраков на передматчевій прес-конференції поділився своїми очікуваннями від поєдинку 6-го туру групового етапу Ліги націй із національною командою Шотландії, повідомляє офіційний сайт УАФ.

Фото – офіційний сайт УАФ

— Ви вже більше року працюєте у збірній України. Майже кожен матч для вас можна назвати фіналом. На вас ця ситуація тисне психологічно чи, навпаки, мобілізує?

— Я вже адаптувався, хоча спочатку було дуже важко. Але це специфіка національної збірної — кожна гра відповідальна, відповідальність зростає в рази перед людьми, перед усіма. Рівень матчів дуже високий. Тут одна гра вартує 10-ти ігор внутрішнього чемпіонату. Коли повертаюся додому після поєдинків, то відчуваю дуже сильну втому, проте відходжу за три-чотири дні. Матч національної збірної — це дуже серйозний рівень і дуже велика відповідальність.

— У попередніх вересневих поєдинках, із Шотландією та Вірменією, ви зіграли двома різними стартовими складами. Чи буде рішення щодо складу на завтрашню гру одним із найскладніших у вашій кар’єрі?

— Ні, цього не буде. У жодному разі не хочу ображати збірну Вірменії, однак у неї різниця в індивідуальному рівні з гравцями Шотландії дуже велика. Там футболісти виступають в англійській Прем’єр-лізі. Тому наші хлопці молодці, виконали те, про що їх просили. Перестановки будуть, як завжди у футболі. Проте для мене це не складно.

— Чи вважаєте ви, що завтра ваша команда зможе зіграти сильніше, ніж це було у Глазго кілька днів тому? Наскільки важко буде Шотландії без трьох її ключових гравців?

— Я не стежу за тим, хто не буди грати в Шотландії, я дивлюся на свою команду. У червні ми перемогли цього суперника — 3:1, а зараз поступилися у Глазго — 0:3. Тож у нас паритет.

Хочу додати, що я дякую Шотландській футбольній асоціації, головному тренеру та команді за те, що вони ще в березні погодилися перенести наші ігри, оскільки йде війна. Вони могли відмовитися, проте зробили це, за що я їм дуже вдячний.

— Після попереднього матчу із Шотландією ви сказали, що відсутність таких досвідчених виконавців, як Зінченко, вплинула на результат. Потім ви здобули класну перемогу над Вірменією. Наскільки завтра не вистачатиме таких футболістів, як той самий Зінченко, щоб показати таку гру, як це було в червневому поєдинку плей-офф?

— Не хочу когось образити, але ми не така країна, як Франція чи Іспанія, які здатні виставити три-чотири рівноцінні склади. У нас вибувають два-три гравці… Зінченко — добра людина, класний виконавець. Нам завжди бракує тих, хто не грає. У нас не грали Забарний, Миколенко. Віталій хотів вийти й зіграти, але я ніколи не роблю собі кар’єру на здоров’ї гравців. Ми його поберегли, він відновився й уже виходив на поле.

Нам дуже складно, коли не грає хтось із основних. Як я говорив раніше, у нас немає основного складу як такого, але я хочу, щоб він був. Не вистачає нам Бущана, Зінченка, Шапаренка…

— Чи стане матч із Шотландією для вас останнім на чолі збірної, оскільки цього року завершується ваш контракт?

— Жодних перемовин немає. Завтра гра, після неї все дізнаєтеся. Це запитання до президента УАФ.

— Чи є у вас травмовані?

— Усі здорові, у нас 23 футболісти в команді.

— Наскільки важливо для вас пробитися у вищий дивізіон Ліги націй?

— Ми всі, хлопці та тренерський штаб, хочемо піднятися в Лігу А.

— Матч із Шотландією у відборі ЧС-2022 сприймався як щось неймовірно важливе. Проте нині немає такого ажіотажу серед уболівальників. Як ви відчуваєте емоції людей перед завтрашньою грою?

— 1 червня статус поєдинку був інший — півфінал плей-офф відбору чемпіонату світу. Ліга націй — це дещо інше, у тому числі й у головах у людей. Але не думайте, що ми вийшли грати 21 вересня з якимось недоналаштуванням. Іде війна, люди приїхали з різних клубів, із різною практикою, пройшли трансфери… Це все наклало свій відбиток.

Не секрет, що в усіх командах є датчики, які відстежують функціональний стан гравців. Перед грою в Глазго в нас була дуже погана ситуація. А зараз усі хлопці вирівнялися, добре працюють, із самовіддачею, настроєм. Ми готові до гри, і статус цієї гри важливий. Ми дуже хочемо завтра реабілітуватися. А як воно вийде…

— Як вплине на завтрашній матч той факт, що він проходитиме на нейтральному полі?

— Ми граємо в таких реаліях, проводимо всі ігри не вдома. Дуже хочеться дожити до того часу, щоб зіграти вдома.

— Чи здивувало вас те, як Шотландія грає на стандартах?

— Ми розбираємо всі ігри, як хто грає на стандартах. Це коник усіх британських команд, вони добре грають головою. Стандартне положення — головне знаряддя збірної Шотландії. Ми це знаємо, розбираємо, робитимемо все можливе, щоб нам не забили зі стандарту.

Нагадаємо, що зустріч Україна – Шотландія відбудеться 27 вересня, у Кракові. Початок о 21:45 за київським часом .

Новини партнерів

Комментарии: