“Челсі” над прірвою. На що розраховує Грем Поттер

Хтось уже шкодує про відставку Тухеля.

Embed from Getty Images

У вересні АПЛ пережила одну з найгучніших сенсацій 2022 року – відставка Томаса Тухеля. “Челсі” осиротів, але ненадовго. Призначення неординарного Грема Поттера на посаду головного тренера сколихнуло футбольну Англію не менше, ніж відхід німецького фахівця. Зрозуміло, що клуб узяв курс на розбудову.

Робити якісь гучні висновки ще рано, але підбити підсумки перших двох місяців уже можна.

Отже, один із топ-клубів Англії скотився до сьомого місця. Чотири матчі поспіль сині не можуть перемогти в АПЛ.

Не забили «Брентфорду» (0:0). Не здолали розібраний Манчестер Юнайтед (1:1). Одержали ляпас від «Брайтона» (4:1). Не відповіли Арсеналу (0:1).

Мабуть, не випадково англійські ЗМІ все частіше згадують Томаса Тухеля. Хіба можна було уявити, що за німецького тренера «Челсі» скотиться і виглядатиме беззахисним аутсайдером, як у матчах з «Арсеналом» чи «Брайтоном».

Сьогодні сині плетуться на 13-му місці за кількістю небезпечних моментів біля воріт суперника. Оборона «Челсі» посідає 14 місце. Це виглядає ще гірше, ніж поразка від загребського “Динамо”.

Зрозуміло, що Грем Поттер та команда перебудовуються, знаходять точки дотику. Але зовсім не зрозуміло, куди поділися пресинг, тиск, гра першим номером, дії команди, що атакують. Поки «Челсі» демонструє з кожним матчем дедалі тьмяніший футбол.

Експерименти Грема Поттера

Влітку зірковий склад «Челсі» поповнили футболісти високого класу: Уеслі Фофана, Рахім Стерлінг, Марк Кукурелья та інші не менш сильні гравці. Перша проблема – їх купували для Томаса Тухеля. Судячи з осінніх виступів команди, складається враження, що Поттер не може знайти рішення, як вписати всіх гравців у свою схему, і що взагалі робити.

Embed from Getty Images

Яскравий приклад – Рахім Стерлінг. Поттер навіщось відправив атакуючого півзахисника на місце правого захисника Ріса Джеймса, який зазнав травми. Стерлінг не пручається. Цілком зрозуміло, адже попереду ЧС-2022. Скандали та лава запасних зараз ні до чого. Але в одному з інтерв’ю Рахім таки не промовчав: «Я впевнений, що на позиції вінгера приношу команді набагато більше користі. Але це рішення тренера. Ймовірно, занадто мало часу пройшло з моменту приходу Поттера до «Челсі» для того, щоб у всьому розібратися».

Обамеянг теж потрапив у незрозумілу ситуацію. Габонець потрібний був Тухелю. У Поттера нападник проводить багато часу у запасі.

Зростає питання і щодо сенегальського захисника Каліда Кулібалі. Футболіст практично втратив місце через дивне рішення Поттера відправити до Кукурельє Стерлінга. Можливо, таке рішення вплинула слабка форма Кулібалі?

Рубен Лофтус-Чік намагається встигнути скрізь, але в нього мало що виходить.

Звичайно, травми підкосили “Челсі”. Рис Джеймс та Уеслі Фофана – обидва футболісти дуже важливі для синіх. Але вони поки що в лазареті. Бен Чілуелл – один із лідерів захисту синіх теж вибув на невизначений термін.

Схоже, що Грем Поттер робить ставку на молодь та вихованців «Челсі», чого раніше не помічалося за клубом.

23-річні півзахисники Маунт та Галлахер, 23-річний центрбек Чалоба регулярно виходять на поле в основі. І якщо до Маунта та Галахера питань немає, то Чалоба поки не вражає. Адже Томас Тухель йому не дуже довіряв місце в основі. А ось Льюїс Холл, 18-річний лівий захисник радував німецького тренера своїм прогресом. У Грема Поттера молодий футболіст теж не загубився.

Є хороше

«Челсі» з Поттером подарували вболівальникам яскраву осінь у Лізі чемпіонів. Чотири матчі – чотири перемоги. Стерлінг та Обамеянг змогли запалити у матчі із загребським «Динамо». Обамеянг забив “Мілану”. Матч синіх із «Міланом» можна віднести до найкращих під керівництвом Поттера. Щоправда, італійська команда з 18-ї хвилини грала у меншості. Гріх не виграватиме. Але якщо синім в АПЛ не скорилися аутсайдери, то перемога над «Міланом» – це плюс у скарбничку Поттера.

Embed from Getty Images

Мабуть, успіх у Лізі чемпіонів утримує керівництво клубу від кардинальних рішень. Грем Поттер має час вивести команду зі ступору. Попереду тривала перерва у чемпіонатах. Мінус у тому, що багато хто поїде до збірних. Але ніхто не казав, що легко очолюватиме такий клуб, як «Челсі».

Погляд у майбутнє

Англійські ЗМІ вже намагаються розгадати подальші кроки керівництва клубу та Грема Поттера. Перша новина – бажання придбати грузинського вінгера Хвічу Кварацхелію. Щось мені підказує, що «Наполі» не погодиться віддати такого важливого для команди футболіста. Тим не менш, скаути “Челсі” регулярно відвідують матчі неаполітанців. А якщо пофантазувати, то можна припустити, що грузинський вінгер займе місце Рахіма Стерлінга, а англієць так і залишиться вінгбеком.

Майбутнє Грема Поттера в «Челсі» висить на волосині. Ходять чутки, що керівництво клубу поки що не готове до змін, але вже розглядають варіанти, ким замінити англійця. Ймовірно, Поттер має показати хоч якийсь вогник надії.

У середу відбувся матч Кубка Ліги. “Челсі” зустрічався з “Манчестер Сіті”. Команда Поттера виглядала трохи краще, ніж у матчах АПЛ – створювали моменти та навіть м’яч затягли у ворота «Сіті». Але з офсайду.

Синіх рятував Менді. Льюїс Холл орав за двох, двічі міг подарувати надію Поттеру та вболівальникам, пробити голкіпера «Ман Сіті», але не вийшло. Чудово виглядав Пулішич, теж мав жоден шанс забити. Саме його гол не зарахував арбітр (офсайд). А ось Кулібалі провалився повністю. Обидва м’ячі на його совісті.

Грем Поттер так і не знайшов, ніж відповісти Гвардіоле. Поразка 2:0 не дарує нам промінчик надії.

У такій ситуації одразу згадуються слова Джеймі Каррагера: «Добре, якщо Грем Поттер дотягне до закінчення сезону. Такий клуб мав очолити Маурісіо Почеттіно, як мінімум».

Новини партнерів

Комментарии: