ТОП популярних футболістів, які зробили тренерську кар’єру

Талант гравця та здібності тренера – різні речі. Не секрет, що кар’єра футболіста обмежена в часі. Після її закінчення, багато здібних гравців пробують себе у ролі наставника для наступного покоління.Проте, успішними тренерами стають далеко не всі з них. Декому, мабуть, варто було б переключитися на іншу сферу діяльності – наприклад, почати грати в картярські ігри казино, такі як онлайн баккара. Тоді як інші гравці і в статусі тренерів стають легендами.

Embed from Getty Images

Які якості потрібні, щоб стати тренером

Для футболіста потрібна в першу чергу фізична форма, гарне розуміння своєї ролі на полі, взаємодія з іншими гравцями та швидка реакція. Якщо чогось не дістає, то навіть найкращий гравець одразу втрачає свою цінність для команди. Так, наприклад, навіть найбільш хітовий гравець принесе мало добра, якщо він не спрацювався зі всією командою.

В ролі тренера фізична форма та прийоми втрачають практичну цінність. Тому на перший план виходять інші якості – стратегічне мислення, уміння бачити одразу всю ситуацію зі шляхами її розвитку та вміння взаємодіяти з гравцями.

Щоб гарно тренувати, потрібний не лише футбольний талант, але й так звані “софт скіллз”. Це і контроль, управління командою, і вміння оцінювати перспективи того чи іншого гравця, і вміння вирішувати будь-які конфлікти – як у команді, так і з власним керівництвом.

Дуже часно легендарні футбольні тренери мають репутацію персон суворих, проте людяних. На них лежить важка задача – стати “батьком” команді та добитися від неї найкращих результатів усіма легальними способами. Тож, кому іх футболістів вдалася подібна “перезагрузка”? 

ТОП футболістів, які стали відомими тренерами

  1. Йоган Кройф.

Голландець, якого називають “перевідкривачем” “Барселони”. Після успішної кар’єри футболіста, Кройф спробував себе у якості тренера. Він успішно тренував ті клуби, в яких до цього грав сам – наприклад, “Аякс”. Але навідомішими стали його успіхи з каталонцями. З ними Кройф виграв Лігу Чемпіонів, сформувавши команду заново. За оцінками УЕФА, Йоган Кройф є одним з десяти тренерів, які справили найбільший ефект на розвиток світового футболу.

  1. Зінедін Зідан.
Embed from Getty Images

Про статус Зідана як футболіста і говорити нічого. Він неодноразово очолював списки найкращих футболістів Європи, світу та ледве не галактики. Пішовши з поля, Зідан залишився у футбольній індустрії. Спочатку він займав у рідному “Реалі” посади радників та помічників тренера, але в 2016-му отримав пропозицію терміново стати головним тренером команди.

Результат? Два кубка Ліги Чемпіонів, два суперкубка УЕФА та клубний чемпіонат світу. Непогано, еге ж?

  1. Хосеп Гвардіола.
Embed from Getty Images

Саме він забезпечив “Манчестер Сіті” перемогу на трьох останніх англійських чемпіонатах. А колись Гвардіола мав непогану кар’єру на полі, і не десь, а у самій “Барселоні”. 

Зараз Гвардіолу вважають одним з найсильніших європейськи тренерів. Але і одним з найбільш скандальних – Хосеп не лізе за словом в карман та не боїться приймати різкі рішення. Що казати, одного разі він вигнав з команди Роналдіньо. 

  1. Андрій Шевченко.
Embed from Getty Images

Легенда українського футболу зайняла місце тренера збірної у 201-му. Після невдачі 2018-го року збірна під його керівництвом пройшла до фіналу Чемпіонату Європи 2020. Покинувши пост у 2021-му році, Шевченко перешов тренувати італійський клуб “Дженоа”. На його місце в збірній заступив Заслужений тренер України Олександр Петраков.

Новини партнерів

Комментарии: