Катар – Еквадор. Футбол, на який заслуговує світ. Чемпіонат світу, група А

Зазвичай матч-відкриття асоціюють зі святом, навіть якщо з суто футбольної точки зору гра не обіцяє нічого цікавого, адже саме цей, перший, поєдинок сигналізує про початок великого турніру, який обіцяє приємні й захоплюючи моменти.

Катар – Еквадор – 0:2

«Аль-Байт».

Голи: Валенсія (16, з пен.; 31).

Катар: Алшиб, Педро Мігел, Хассан, Ахмед, Хішам, Хухі, Хатем, Алхайдос (Вад, 72), Будіаф, Афіф, Алі (Мунтарі, 72).

Еквадор: Галіндес, Торрес, Хінкепі, Еступіньян, Пресіадо, Ібарра (Сармієнто, 68), Плата, Мендес, Кайседо (Франко, 90), Естрада (Родрігес, 90), Валенсія (Сіфуентес, 77).

Арбітр: Даніеле Орсато (Італія).

Попередження: Алшиб, Алі, Будіаф, Афіф – Кайседо, Мендес.

Embed from Getty Images

Важко сказати, що обіцяє мундіаль, що тільки-но стартував, але інтерес до стартового матчу ґрунтувався лише на інформації щодо договірного характеру поєдинку. Супернадійні джерела повідомляли, що Еквадор погодився продати гру господарям турніру, навіть повідомлявся результат і тайм, коли буде забитий гол. Гарна спроба, але навряд чи ці вкиди хоч якось підняли зацікавленість уболівальників саме цим матчем.

Хоча привід повірити в ці балачки з’явився вже на самому початку поєдинку, коли VAR не просто відмінив чистий гол Еквадору (Валенсія головою), а й видав сміхотворну графіку, пояснюючи своє рішення. Тим більше що на футбольному полі катарці не продемонстрували нічого. Це не перебільшення і не бажання принизити господарів турніру. Це об’єктивний рівень збірної Катару з футболу.

Зі стартового свистка еквадорці демонстрували певні успіхи в комбінаторній грі, тоді як їхні опоненти повністю провалили захист. Якщо в центрі поля катарцям ще якось вдавалося стримувати суперника, то біля власних воріт, якщо вже суперник до них діставався, вони влаштовували справжній хаос, коли ніхто не розумію, що йому робити, куди бігти й кого тримати.

Недивно, що за таких умов гол Катару був справою часу. Час настав на 16-й хвилині, коли Валенсія продерся до воріт, вже обіграв воротаря й, безумовно, забив би, якби той самий воротар не зачепив еквадорця рукою та не звалив з ніг. В цю хвилину промайнула думка, що зараз знову втрутиться VAR, який намалює офсайд або ще щось, але цього разу все було справедливо. Арбітр призначив пенальті, сам постраждалий його блискуче реалізував, знущаючись, пробивши в лівий від кіпера кут.

Не сказати, щоб еквадорці створили купу моментів, але другий гол, коли той самий Валенсія замкнув головую флангову передачу, виглядав цілком логічним. Власне, на цьому футбол майже закінчився.

Еквадор суттєво знизив темп, який й до цього не був шаленим, Катар з усіх сил намагався створити бодай щось. Треба визнати, що щось таки вдалося. Ще в першому таймі Алі не зумів як слід прийняти м’яча, знаходячись поблизу воріт – в результаті м’яч незграбно скотився з грудей нападника. А вже під завісу матчу ледь не відзначився голом Мунтарі, пробивши трохи вище воріт.

Власне, це все. Обговорювати Катар немає сенсу. Ні, можна скільки завгодно розповідати, які надії покладають на збірну місцеві шейхи, як вони пишаються своєю командою, що, можливо, саме заради розвитку цієї команди виникла ідея з проведенням чемпіонату. Але якщо говорити про цінність збірної для чемпіонату, то, будемо відвертими, в особі Катару ми побачили першу (і не останню) зайву збірну мундіалю, яка бере участь в турнірі задля кількості, а не задля якості. Втім, про доцільність розширення чемпіонату замість його скорочення ми поговоримо трохи згодом.

Тепер час сказати кілька слів про Еквадор. В своїй історії збірна не мала великих успіхів, але мала дуже цікаві команди. Я добре пам’ятаю збірну Еквадору на ЧМ-2006, коли збірна показувала самобутній футбол, який закохував у команду. Той факт, що зараз Еквадор пішки обіграв господарів турніру, ще не доводить, що сучасна збірна здатна вразити незвичайною красивою грою, проте певні моменти дозволяють на це розраховувати. Подеколи еквадорці розігрували цікаві комбінації, демонстрували непогану гру на швидкості та міцно тримали центр поля. Було б не зовсім справедливо називати Еквадор збірною одного гравця, але роль Валенсії в організації гри, створенні гостроти та реалізації нестандартних рішень величезна. Якщо ніщо не завадить лідеру грати на своєму рівні, збірна Еквадору може піднести сюрпризи.

Ольга ДЕНИСЮК

Новини партнерів

Комментарии: